Overig

Original vs. Dutch covers #20

cover41
Als een uitgeverij een boek uitgeeft houden ze zo nu en dan de originele cover, maar soms maken ze een eigen cover. De ene keer lijken ze heel erg op elkaar en soms had je nooit verwacht dat het dezelfde boeken zijn. Wij laten jullie drie boeken zien, welke vind jij het mooiste?

Onverminderd – Rebecca Yarros
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Onverminderd is een boek dat recent is verschenen in Nederland. Ik vind dat er veel vergelijkingen zijn met de originele cover. De houding van de personen is bijna hetzelfde, al is er op de Nederlandse cover meer ingezoomd en zijn de man en vrouw omgedraaid. Het is bij beiden een zwart-wit foto. Het grootste verschil is het lettertype van de titel en de kleuren. Ik vind dat de kleurencombinatie van de Nederlandse cover mooier is. Ook vind ik dit lettertype veel meer eruit springen. Ik zou dus eerder de Nederlandse cover oprapen.

cover42
Stuk van jou – Sophie Jackson
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Wow. Wat een verschil! Als je de covers naast elkaar in een boekhandel zou zien liggen, zou je denken dat het twee totaal verschillende verhalen zijn. Dat voor indruk laat het tenminste op mij achter. Ik moet zeggen dat ik de originele cover wel erg origineel vind. Ik zou hierdoor denk ik sneller het boek oppakken, omdat het me nieuwsgierig maakt naar het verhaal. De Nederlandse cover geeft mij meer de indruk dat het weer zo’n ‘liefdesverhaal’ is. Daarnaast vind ik het zwart witte van de originele cover met de knallende oranje letters gewoon erg tof. Ik zou hier voor het origineel gaan.

cover43
Emmy & Olivier – Robin Benway
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Wat me eerst even stoort is dat ze de naam van één van de hoofdpersonen dus blijkbaar hebben vernederlandst. Ik vind dit altijd stom! Wat is er nou mis met Oliver? Die naam is toch ook gewoon ‘normaal’ in Nederland? Maar goed, daar gaat het nu niet om. De originele cover is erg strak zonder veel poes pas. Gewoon een duidelijke titel, met een hartje gemaakt van vingerafdrukken. Verder niet te veel op aan te merken, maar voor sommige mensen misschien een beetje te saai. Wel vind ik het origineel minder kinderlijk ogen dan de Nederlandse cover. De enige gelijkenis die je terugvindt in de Nederlandse cover is weer het hartje gemaakt van vingerafdrukken. Verder is het totaal anders. Bij de Nederlandse cover krijg je wel gelijk het idee dat het over een zomerliefde gaat, of in ieder geval een vakantieliefde. Deze cover zegt dus wel meer over het verhaal dan het origineel. Gaat het verhaal eigenlijk wel over een vakantieliefde? Geen idee, maar daar doet het me wel aan denken.

Welke covers zou jij kiezen?

Danique (29) is content producer bij een gebiedsontwikkelaar en is dol op goede boeken. Daarnaast houdt ze van lekker eten (sushi!) en is ze gek op reizen.

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.