Overig

Original Vs. Dutch covers #15

Zo nu en dan kiezen uitgevers ervoor om een andere cover dan het originele boek te nemen. Deze covers zijn soms echt een verbetering, maar soms had je ook liever dat ze gewoon bij de oude cover waren gebleven. Naar welke cover gaat jouw voorkeur uit?

hugh

Stof – Hugh Howey
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Twee covers die eigenlijk heel erg op elkaar lijken, maar ook zo verschillend zijn. De linker cover is wat onheilspellender dan de rechter. Dit komt met name door de tekst die boven de titel staat denk ik. Beide covers hebben een kleur die ik echt niet mooi vind, maar die eigenlijk ook wel weer past bij het boek zelf. Het lettertype van de Nederlandse cover is strak en erg duidelijk. In vergelijking met de originele cover vind ik de Nederlandse zelfs een beetje saai en gewoontjes ogen, puur en alleen door het lettertype.
Bij deze twee covers zou ik gaan voor de Engelse, hij valt iets meer op en ik vind hem iets aantrekkelijker.

jojo
Vier plus één – Jojo Moyes
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Naast dat deze twee covers totaal verschillend zijn, is de titel ook heel anders. Bij de Nederlandse cover ging ik direct kijken. Vier plus één, ik wist dat er nog een zoon bij hoorde te zijn, maar die zie je niet in de cover terug. Misschien niet helemaal een cover die in eerste instantie voor mijn gevoel bij het verhaal past, maar zeker wel een aantrekkelijke cover. Hij is simpel en ik vind hem interessant doordat het getekend is.
De originele cover vind ik gewoon niet mooi, de kleur vind ik echt vre-se-lijk. Het lettertype daarentegen vind ik weer super leuk gedaan en erg aantrekkelijk. Toch is de kleur het eerste wat mij opviel en daardoor zou ik gewoon langs het boek zijn gelopen.

after
After – Anna Todd
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Officieel heeft de originele cover ook de Nederlandse cover als cover. Toch wil ik deze covers met elkaar vergelijken. Beide zijn heel anders. Bij de Nederlandse cover denk ik direct aan een wat jonger boek, een boek met liefde, vriendjes en nog veel meer. Terwijl het boek gewoon onder een roman valt. Ik denk dat het vooral komt door de kleuren van het boek en de manier waarop het meisje zit. De originele cover oogt wat rustiger, simpeler en vooral wat ouder. Ook hierbij komt het denk ik door de kleur.
Als ik beide boeken zou zien liggen, zou ik eerder gaan voor de originele cover, maar de Nederlandse cover zou ik ook zeker eventjes bekijken.

Welke van deze covers zou jij kiezen?

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.