Overig

Original Vs. Dutch covers #15

Zo nu en dan kiezen uitgevers ervoor om een andere cover dan het originele boek te nemen. Deze covers zijn soms echt een verbetering, maar soms had je ook liever dat ze gewoon bij de oude cover waren gebleven. Naar welke cover gaat jouw voorkeur uit?

hugh

Stof – Hugh Howey
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Twee covers die eigenlijk heel erg op elkaar lijken, maar ook zo verschillend zijn. De linker cover is wat onheilspellender dan de rechter. Dit komt met name door de tekst die boven de titel staat denk ik. Beide covers hebben een kleur die ik echt niet mooi vind, maar die eigenlijk ook wel weer past bij het boek zelf. Het lettertype van de Nederlandse cover is strak en erg duidelijk. In vergelijking met de originele cover vind ik de Nederlandse zelfs een beetje saai en gewoontjes ogen, puur en alleen door het lettertype.
Bij deze twee covers zou ik gaan voor de Engelse, hij valt iets meer op en ik vind hem iets aantrekkelijker.

jojo
Vier plus één – Jojo Moyes
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Naast dat deze twee covers totaal verschillend zijn, is de titel ook heel anders. Bij de Nederlandse cover ging ik direct kijken. Vier plus één, ik wist dat er nog een zoon bij hoorde te zijn, maar die zie je niet in de cover terug. Misschien niet helemaal een cover die in eerste instantie voor mijn gevoel bij het verhaal past, maar zeker wel een aantrekkelijke cover. Hij is simpel en ik vind hem interessant doordat het getekend is.
De originele cover vind ik gewoon niet mooi, de kleur vind ik echt vre-se-lijk. Het lettertype daarentegen vind ik weer super leuk gedaan en erg aantrekkelijk. Toch is de kleur het eerste wat mij opviel en daardoor zou ik gewoon langs het boek zijn gelopen.

after
After – Anna Todd
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Officieel heeft de originele cover ook de Nederlandse cover als cover. Toch wil ik deze covers met elkaar vergelijken. Beide zijn heel anders. Bij de Nederlandse cover denk ik direct aan een wat jonger boek, een boek met liefde, vriendjes en nog veel meer. Terwijl het boek gewoon onder een roman valt. Ik denk dat het vooral komt door de kleuren van het boek en de manier waarop het meisje zit. De originele cover oogt wat rustiger, simpeler en vooral wat ouder. Ook hierbij komt het denk ik door de kleur.
Als ik beide boeken zou zien liggen, zou ik eerder gaan voor de originele cover, maar de Nederlandse cover zou ik ook zeker eventjes bekijken.

Welke van deze covers zou jij kiezen?

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Nicole maart 22, 2015 at 15:12

  stof: engels, vooral vanwege het lettertype idd.
  vier plus een: nederlands, leuke illustratie. vind de kleur van de engelse ook totaal niet mooi, lettertype dan weer wel, maar zou hem waarschijnlijk voorbij lopen in de boekwinkel.
  after: geen van beide. deze spreken me beide totaal niet aan. toch dnek ik dat ik de originele cover eerder zou oppakken om te kijken waar het boek over gaat.

 • Reply Jacoline maart 22, 2015 at 15:19

  Vooral bij After vind ik het verschil bizar. Bij de originele cover denk ik meer aan een dystopian, waarschijnlijk vanwege de kleur. Ik vind de Nederlandse cover gaver, maar dat komt vooral vanwege de kleuren die ik echt heel mooi vind. Ook bij de andere twee boeken gaat mijn voorkeur uit naar de Nederlandse cover.

 • Reply Fatma (Book is the new Black) maart 22, 2015 at 19:52

  Bij Stof en Vier plus één vind ik de Nederlandse cover mooier. After is origineel het mooist.

 • Reply beautifulday4makeup maart 22, 2015 at 22:42

  Ik zou bij elk boek dezelfde keuze maken als jou. Tof gedaan!

 • Reply Esther maart 23, 2015 at 16:08

  Ik zou bij de 1ste juist gaan voor de Nederlandse, bij de 2de ook voor de Engelse en bij de 3de voor de Nederlandse.

 • Reply tamara maart 23, 2015 at 20:18

  1. Orgineel
  2. De Nederlandse
  3. Orgineel
  🙂

 • Reply Marjolein maart 26, 2015 at 20:11

  Bij vier plus één vind ik de Nederlandse cover zeker mooier, maar bij die andere twee weet ik niet zo goed welke ik ‘moet’ kiezen, want ik vind daar beide niet zo mooi, haha.

 • Leave a Reply