Algemeen,  Overig

Original vs. Dutch covers #12

Als een uitgeverij een boek uitgeeft houden ze zo nu en dan de originele cover, maar soms maken ze een eigen cover. De ene keer lijken ze heel erg op elkaar en soms zou je nooit hebben verwacht dat dat dezelfde boeken zijn. Hier zijn drie boeken, welke is het mooiste?
de jongen die het liet regenen

De jongen die het liet regenen – Brian Conaghan
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Wauw wat een verschil zeg! Bij de originele cover zou ik eigenlijk een informatief boek verwachten. Toch vind ik de cover ook wel weer iets hebben. Het is interessant en ik zou hem zeker wel open slaan. Bij de Nederlandse cover denk ik meteen aan een young adult. De cover vind ik overigens wel origineel. Toch staat mijn besluit al vrij snel vast. Ik zou de originele cover eerder oppakken, ook al laat dit niet zien wat voor soort boek het is. Mocht je echt op zoek zijn naar een YA, denk ik dat de Nederlandse cover beter is.

19keer
19 keer Katherine – John Green
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Ook al zo’n verschil! Ik denk dat Nederlandse uitgevers niet zo zijn van de “informatieve uitstraling”. Nogmaals kies ik hier voor de originele cover. Het straalt gewoon iets uit, alsof het een origineel verhaal is. De Nederlandse cover straalt ‘gewoon een boek’ uit. Ik zou ook deze zeker wel oppakken. Het rood straalt gewoon iets uit.
Overigens heeft de Engelse paperback dezelfde cover als de Nederlandse. Maar omdat beide hardcover is, nam ik maar alle twee de hardcovers.
Ik zou kiezen voor de originele!

het gesticht
Het gesticht – madeleine roux
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Whooo, scary! Beide covers hebben een meisje op de cover staan (kijk maar eens helemaal achterin bij de Nederlandse!). Het geeft een wat engere uitstraling omdat je het gezicht niet kan zien. Daarnaast vind ik de Nederlandse cover echt thriller uitstralen. Een enge lange gang, slecht verlicht… Het enige nadeel van de cover vind ik het lettertype. Als deze anders was geweest had ik het boek nóg sneller opgepakt.
Dan de originele cover. Ik vind hem echt horror uitstralen! Heerlijk! Dit boek pak je zeker niet snel op als je niet iets engs wil lezen. Meteen trekt het mijn aandacht en bij deze cover past het lettertype juist weer wel. Al vind ik het geel toch een beetje gek staan, maar ik ben dan ook geen fan van geel.
Als ik deze twee boeken naast elkaar zag liggen, zou ik zeker gaan voor de originele!

 

Drie keer origineel dus! Welke zou jij kiezen?

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

13 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.