Algemeen, Overig

Original vs. Dutch covers #12

Als een uitgeverij een boek uitgeeft houden ze zo nu en dan de originele cover, maar soms maken ze een eigen cover. De ene keer lijken ze heel erg op elkaar en soms zou je nooit hebben verwacht dat dat dezelfde boeken zijn. Hier zijn drie boeken, welke is het mooiste?
de jongen die het liet regenen

De jongen die het liet regenen – Brian Conaghan
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Wauw wat een verschil zeg! Bij de originele cover zou ik eigenlijk een informatief boek verwachten. Toch vind ik de cover ook wel weer iets hebben. Het is interessant en ik zou hem zeker wel open slaan. Bij de Nederlandse cover denk ik meteen aan een young adult. De cover vind ik overigens wel origineel. Toch staat mijn besluit al vrij snel vast. Ik zou de originele cover eerder oppakken, ook al laat dit niet zien wat voor soort boek het is. Mocht je echt op zoek zijn naar een YA, denk ik dat de Nederlandse cover beter is.

19keer
19 keer Katherine – John Green
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Ook al zo’n verschil! Ik denk dat Nederlandse uitgevers niet zo zijn van de “informatieve uitstraling”. Nogmaals kies ik hier voor de originele cover. Het straalt gewoon iets uit, alsof het een origineel verhaal is. De Nederlandse cover straalt ‘gewoon een boek’ uit. Ik zou ook deze zeker wel oppakken. Het rood straalt gewoon iets uit.
Overigens heeft de Engelse paperback dezelfde cover als de Nederlandse. Maar omdat beide hardcover is, nam ik maar alle twee de hardcovers.
Ik zou kiezen voor de originele!

het gesticht
Het gesticht – madeleine roux
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Whooo, scary! Beide covers hebben een meisje op de cover staan (kijk maar eens helemaal achterin bij de Nederlandse!). Het geeft een wat engere uitstraling omdat je het gezicht niet kan zien. Daarnaast vind ik de Nederlandse cover echt thriller uitstralen. Een enge lange gang, slecht verlicht… Het enige nadeel van de cover vind ik het lettertype. Als deze anders was geweest had ik het boek nóg sneller opgepakt.
Dan de originele cover. Ik vind hem echt horror uitstralen! Heerlijk! Dit boek pak je zeker niet snel op als je niet iets engs wil lezen. Meteen trekt het mijn aandacht en bij deze cover past het lettertype juist weer wel. Al vind ik het geel toch een beetje gek staan, maar ik ben dan ook geen fan van geel.
Als ik deze twee boeken naast elkaar zag liggen, zou ik zeker gaan voor de originele!

 

Drie keer origineel dus! Welke zou jij kiezen?

Previous Post Next Post

13 Comments

 • Reply Anne januari 27, 2015 at 14:13

  Ik vind bij de eerste en laatste de Nederlandse versie veel mooier (al vind ik dat gele lettertype ook niks…). Bij de tweede zou ik wel voor de Engelse gaan.

 • Reply Renée januari 27, 2015 at 14:38

  Wauw, de eerste twee vind ik heel lastig! Daar hebben beide originele covers iets, maar de Nederlandse zijn ook mooi. Alleen bij de laatste zou ik duidelijk eerder voor de originele cover gaan, het ziet er spannender uit. De Nederlandse cover laat me een beetje denken aan een kinderboek door het lettertype.

 • Reply Esmee januari 27, 2015 at 16:30

  Bizar hoe de covers van elkaar kunnen verschillen! Bij de eerste twee vind ik echt de Nederlandse versie hey best.

 • Reply Noortje januari 27, 2015 at 16:55

  Leuke posts zijn dit altijd 🙂 Bizar dat er zo veel verschil tussen kan zitten. Ik ben met geen van de boeken bekend, maar ik zou van alledrie de originele meenemen. Die hebben allemaal iets bijzonders. De Nederlandse covers vind ik een beetje generiek. Lekker veilig.

 • Reply Karlijn januari 27, 2015 at 18:00

  Hmmm, de eerste cover van The Boy Who Made It Rain doet me een beetje denken aan een streepjescode. Daarom ga zou ik toch voor de Nederlandse cover!

 • Reply Babiche januari 27, 2015 at 18:37

  Wat grappig, ik heb het boek van John Green in het Engels, alleen dat wel met de kaft van de Nederlandse. De omslagen verschillen soms ook per druk.

  • Reply Danique V januari 27, 2015 at 21:31

   Ja klopt, bij Nederlandse is dat bijna nooit. Engelse heel vaak. Staat er ook bij trouwens he!

   • Reply Babiche januari 27, 2015 at 21:47

    Oeps overheen gelezen! Ik heb inderdaad de paperback. Ik vind de rode cover leuker, die andere doet me te veel aan een studie boek denken 😉

 • Reply Sanne januari 27, 2015 at 20:35

  Bij de eerste cover lijken het echt twee heel verschillende boeken zeg!

 • Reply Annelies januari 27, 2015 at 20:43

  Bij de eerste twee zou ik voor de Nederlandse versie gaan, bij nummer drie voor de originele. (Ook omdat die enge foto’s erin heeft en de NL versie niet!)

 • Reply Ilse januari 27, 2015 at 20:50

  Ha, stiekem vind ik alle drie de Nederlandse covers super mooi! Mooier dan de originele.

 • Reply beautifulday4makeup januari 27, 2015 at 22:07

  Voor de laatste vind ik de Nederlandse beter

 • Reply Esther januari 28, 2015 at 15:16

  Bij de eerste zou ik zelf voor de Nederlandse gaan, bij de tweede ook voor de orginele en bij de derde ook weer voor de Nederlandse!

 • Leave a Reply