De oplichters - John Grisham
Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Thriller

De oplichters – John Grisham

Denise van de Adorable Bookclub las het boek De oplichters van John Grisham. Benieuwd wat zij van deze thriller vond? Lees nu de recensie!

Waar gaat De oplichters over?

Mark, Todd en Zola zijn rechten gaan studeren om de wereld te verbeteren. Ze hebben zich alle drie zwaar in de schulden gestoken, maar met het einde van hun studie in zicht ziet hun toekomst er somber uit. De universiteit is zo middelmatig dat de afgestudeerden vrijwel nooit in aanmerking komen voor een goede baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. En wanneer de drie vrienden erachter komen dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager, een man die tevens eigenaar is van een bank gespecialiseerd in studentenleningen, beseffen ze dat ze zijn bedrogen.

Maar misschien is er een uitweg. Misschien is er een manier om onder de schulden uit te komen, de zwendel aan het licht te brengen en daarnaast nog wat geld te verdienen ook. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ze hun studie afbreken, zich voordoen als beëdigde advocaten en het opnemen tegen een miljardair én de FBI. Het is een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans…

In De oplichters van John Grisham volgen we Todd, Mark en Zola. Drie studenten van de universiteit Foggy Bottom. Zoals de naam van de school al suggereert deze school niet erg betrouwbaar. De studenten hebben torenhoge schulden en weinig kans op een baan als advocaat. Na een tragische gebeurtenis met een medestudent pikken Todd, Mark en Zola het niet langer en starten ze hun eigen advocatenkantoor waar ze zonder vergunning aan het werk gaan en onverwacht veel geld binnen weten te slepen. Tot ze worden ontdekt en de FBI achter zich aan krijgen…

De oplichters is een erg Amerikaans boek. De drie studenten hebben zich diep in de schulden gestoken om een, zo blijkt uiteindelijk, hele slechte opleiding te volgen. De situatie ligt erg ingewikkeld: de eigenaar van de universiteit handelt ook in studentenleningen en door veel te veel collegegeld te vragen én zijn studenten moeilijk aan het werk te krijgen, haalt hij miljoenen binnen. In Nederland kan ik me een dergelijke situatie echt niet voorstellen. Ik vond de personages uit het boek in eerste instantie nogal naïef. Waarom zou je hier in hemelsnaam intrappen? Zelfs de naam van de school (Foggy Bottom) klinkt onheilspellend!

‘Ik had gehoopt op een spannende thriller, maar De oplichters wist me niet echt te grijpen’

Wanneer blijkt dat Zola’s ouders binnenkort het land uitgezet worden en dat Mark rechten is gaan studeren om zijn broer uit de gevangenis te houden, begin je wel te begrijpen waarom ze voor zo’n dubieuze opleiding gevallen zijn. Alsnog vond ik het moeilijk om me in te leven in de personages. Zeker als ze zichzelf voordoen als echte advocaten verlies ik sympathie voor ze. Ze vragen onwetende mensen een veel te hoog honorarium en hierdoor zijn ze eigenlijk als je het mij vraagt geen haar beter dan de ‘eigenaar’ van hun universiteit. Ik begrijp dat ze met hun handen in het haar zitten, maar dit vind ik gewoon een hele vergezochte en onwaarschijnlijke oplossing. Ik had verwacht dat de studenten regelrecht een plan zouden opstellen om deze man te ontmaskeren en gerechtigheid te krijgen, maar in het begin harken ze op illegale manier behoorlijk wat geld binnen en dat vond ik best vreemd om over te lezen.

Verder is de hele sfeer in het boek moeilijk te omschrijven en vond ik het plot lastig te volgen. Ik zit zelf totaal niet in de wereld van rechtenstudies en advocaten en hoewel het één en ander wel toegelicht wordt, bleef ik soms in het duister tasten. Ik denk dat dit ook komt omdat het plot gewoonweg ongeloofwaardig is. Mark en Todd ronselen cliënten in de rechtbank en in het begin twijfelt niemand eraan of deze twee broekies wel echt advocaten zijn. Pas als ze zelf grove fouten maken, worden ze ontdekt. Ze werken zichzelf steeds dieper in de nesten en moeten telkens een nieuwe identiteit aannemen om hun achtervolgers een stap voor te blijven. Dit is op zich wel spannend, maar het boek wist me toch niet echt te grijpen.

Ik had gehoopt op een spannende thriller, maar De oplichters is voor mij eerder een onbegrijpelijk en ongeloofwaardig verhaal geworden. Er zitten zeker spannende momenten in, maar de ongeloofwaardigheid van het plot en de ingewikkelde verhaallijn bleven me storen. Het boek heeft me wel aan het denken gezet over het (Amerikaanse) rechtssysteem, maar daar blijft het ook bij. Jammer, ik had hier meer van verwacht.

Klik hier voor alle recensies van de boeken van John Grisham.

De oplichters - John Grisham

Titel: De oplichters
Auteur: John Grisham
Verschenen: oktober 2017
Pagina’s: 336
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Originele titel: The Rooster Bar bol-button

Rating: 2,5/5

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *