Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera
Young adult

Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Op het einde gaan ze allebei dood stond al een ruime tijd op mijn leeslijst. Telkens kwam het er maar niet van, maar het boek is inmiddels verschenen bij uitgeverij Rainbow voor een fijn prijsje,  daardoor dacht ik: ik moet hem nu écht eens gaan lezen. Hier lees je mijn recensie van het boek!

Waar gaat Op het einde gaan ze allebei dood over?

Op 5 september, iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Al tijden was ik razendbenieuwd naar Op het einde gaan ze allebei dood, geschreven door Adam Silvera. Dit boek was razendpopulair op onder meer TikTok, en daardoor wist ik: dit boek moet ik lezen. Nu heb ik hem eindelijk gelezen en vertel ik je er meer over!

Op het einde gaan ze allebei dood gaat over Mateo en Rufus. Twee jonge jongens die in New York wonen. Een tijd geleden is DeathCast geintroduceerd, een organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Zowel Mateo als Rufus krijgen de melding dat ze zullen sterven. Ze zijn allebei heel jong en zijn in de bloei van het leven. Via de bekende Last Friend-app weten de twee elkaar te vinden en brengen ze de laatste 24 uur van hun leven samen door, waarbij ze elkaar goed leren kennen en proberen het beste in elkaar naar boven te halen. Een ding weet je zeker: deze twee gaan binnen 24 uur dood.

‘Op het einde gaan ze allebei dood behoort zeker tot mijn favorieten van 2022!’

Ik zal niet teveel over het verhaal weggeven, dat vind ik zonde. Wel wil ik je vertellen dat het einde me helemaal overhoop heeft geblazen, ondanks dat ik wist dat de personages dood gaan. Met een leeg gevoel sloeg ik de laatste bladzijde om. Ik wilde meer lezen van Mateo en Rufus, was boos dat hun verhaal afgelopen was, maar besefte ook dat de boodschap van dit boek heel bijzonder is.

Op het einde gaan ze allebei dood hoort zeker bij mijn favoriete boeken van 2022. Het verhaal is ontzettend bijzonder, uniek en weet je emoties compleet overhoop te gooien. Het boek leest als een speer en je vliegt er letterlijk doorheen. Iedere bladzijde wil je snel omslaan, om te weten hoe dit verhaal gaat eindigen. Hoe gaan de jongens dood? Wat weten ze in de 24 uur samen nog te doen? Beurtelings lees je over Rufus en Mateo, wat ervoor zorgt dat je beide personages heel goed leert kennen. Ook komen er allerlei andere personages aan bod, bijvoorbeeld personages die iets met DeathCast te maken hebben.

Het boek voelt heel dystopisch. Het voelt als een wereld waar je niet in wil leven. Het is een soort Russisch roulette: je weet nooit wanneer je laatste dag is aangebroken. En dat is ook het mooie aan dit boek, het doet je inzien dat je moet leven alsof iedere dag je laatste dag is. Een echte aanrader om op te pakken!

 

Pluspunten
+ Dystopisch verhaal
+ Uniek plot
+ Leest heel vlot
+ Hele leuke personages

Minpunten
– Ze gaan dood!

de Spaanse liefdesleugen

Titel: Op het einde gaan ze allebei dood
Auteur: Adam Silvera
Verschenen: oktober 2022
Pagina’s: 528
Uitgeverij: Zomer & Keuning

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *