Op glad ijs – Inge Duine
Op Glad IJs van Inge Duin kon niet op een beter moment in de boekhandel komen te liggen. Dit verhaal speelt zich af tijdens de Olympische Winterspelen in 2002. Nu hebben we de Spelen van 2018! Dat gaf het lezen van dit verhaal een extra dimensie. Daniëlle van de Adorable Bookclub gaf haar mening.
Nog geen half jaar na de terroristische aanslagen van 9/11 vinden in Salt Lake City de Olympische Winterspelen van 2002 plaats. Amerika is in angst en de autoriteiten willen koste wat het kost voorkomen dat opnieuw een aanslag wordt gepleegd. Dit moeten de Patriot Games worden. Topschaatster Jennifer Rose vermoedt dat haar vriend Mike Parker – dé ijshockeyvedette van de VS – verwikkeld is in louche zaken en wellicht de veiligheid van de Spelen met opzet in gevaar brengt. Wanneer er een dode vrouw wordt gevonden met de afbeelding van de olympische ringen op haar borst met daarbij de tekst ‘Uncle Sam killed me’, raakt de zaak in een stroomversnelling. In een race tegen de klok moet Jennifer de waarheid zien te achterhalen, voor er meer slachtoffers vallen.
Jennifer, tot een jaar geleden nog topschaatster, leer je nu kennen als de vriendin van. De vriendin van Mike Parker, wie op de Spelen van 2002 goud hoopt te halen met zijn ijshockeyteam. Ze is net nieuw binnen de familie Parker als schoondochter, maar voelt zich zeer welkom geheten door de moeder van Mike, Sue. Over Sam en Robert is ze in het begin iets minder te spreken, zeker vanwege de problemen die Robert lijkt te hebben. Nu ze tijdens deze Spelen niet op het ijs staat, maar als commentator werkt, krijgt ze op haar manier toch wat van de Spelen mee. Totdat ze een verontrustende brief krijgt, zowel op haar werk als thuis, waardoor ze moet gaan uitzoeken hoe ze deze dreiging kan stoppen: een aanslag tijdens de laatste wedstrijd van het Amerikaanse ijshockeyteam. En wanneer deze laatste wedstrijd is, dat is natuurlijk nog maar de vraag.
Er zitten behoorlijke wat misleidende zinnen in de flaptekst, waardoor je een beetje op het verkeerde been wordt gezet. Dit vind ik dan ook erg jammer. In het begin snapte ik daarom ook niet helemaal waar het verhaal heen ging. De schrijfstijl vond ik niet erg sterk. Veel zaken worden uitgekauwd, wat ervoor zorgt dat de lezer erg lui wordt en minder goed oplet. Jezelf afvragen welke verbanden er zijn en situaties aan elkaar linken wordt niet gestimuleerd als lezer zijnde.
Om een voorbeeld te geven: de zus van Jennifer is omgekomen tijdens een terroristische aanslag en hier wordt meerdere malen naar gerefereerd. Dat is natuurlijk erg normaal in een verhaal en ook goed, maar de manier waarop niet. Want op het moment dat ernaar verwezen wordt, wordt gelijk erachter aan weer beschreven wat er dan precies met haar zus gebeurd is.
‘Ik was in spanning welke kant het verhaal van Op glad ijs op zou gaan’
Daarnaast vond ik de plot twist nogal ongeloofwaardig. De personages zijn nogal als stereotype neergezet en spreken dus niet echt tot de verbeelding. De schrijfster heeft geprobeerd een situatie te schetsen – de angst voor een terroristische aanslag na 9/11 – maar dit is niet heel goed uit de verf gekomen. De diepgang miste en ik denk dat zoiets lastig is te beschrijven als je het niet zelf hebt meegemaakt. Of je moet een zeer goede schrijver zijn.
Ondanks dat het verhaal zich op een ongeloofwaardige manier ontwikkelde, was ik wel in spanning welke kant het op zou gaan. Daarnaast is het niet zo’n dikke pil, waardoor ik hem toch vrij snel uit had. Ik was helaas niet heel erg fan van Op glad ijs. Daarom kom ik uit op 2 van de 5 sterren.
Titel: Op glad ijs
Auteur: Inge Duine
Verschenen: januari 2018
Pagina’s: 237
Uitgever: de Fontein
Rating: 2/5
One Comment
Laurine
Jammer het geen goed boek is, de flaptekst klonk nochtans erg veelbelovend!