Oorlogwinter
Boekrecensies,  Jeugd

Jeugdklassieker: Oorlogswinter – Jan Terlouw

Jeugdklassieker Oorlogswinter, geschreven door Jan Terlouw, heb ik om eerlijk te zijn nooit gelezen op de middelbare school of toen ik jonger was. Toen ik hem een tijdje geleden voor weinig geld mee kon nemen, heb ik die kans aangegrepen en recentelijk heb ik hem gelezen. Hier lees je er meer over!

Waar gaat Oorlogswinter over?

Een jongen van 15 maakt de laatste bittere oorlogswinter van 1944/45 door. Eerst als toeschouwer, later diep betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen, want misplaatst vertrouwen kan het hele dorp in het ongeluk storten. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid. Ook in de moeilijkste omstandigheden staat hij alleen. Hij moet zijn eigen oordeel vormen, zijn eigen beslissingen nemen als een volwassen man.

In Oorlogswinter maak je kennis met hoofdpersoon Michiel, die relatief jong is en middenin de Tweede Wereldoorlog zit, en hij is een enorm onafhankelijke jongen. Hij maakt het allemaal vanaf de zijlijn mee en romantiseert het idee van de oorlog. Op den duur komt hij er achter dat de oorlog heel anders is dan hij had voorgesteld. Michiel is heel moedig, hij volgt direct zijn gevoel en dit zorgt ervoor dat het verhaal enorm fijn wegleest. Zijn personage is goed uitgewerkt, dat merk je echt.

Op een gegeven moment, in het begin van het verhaal, neemt Michiel zijn buurjongen (genaamd ‘Dirk’) hem apart: Dirk is betrokken bij een geplande overval en geeft Michiel een brief voor het geval de overval mislukt en Dirk gevangen wordt genomen. Dat laatste, dat gebeurt, en daardoor wordt Michiel meegetrokken in het ondergrondse verzet van de oorlog. Hij komt achter allerlei dingen waardoor hij goed moet beseffen wie hij wel en niet kan vertrouwen, en dat heeft ook weer gevolgen voor zijn beslissingen. Maakt hij goede beslissingen? Neemt hij de juiste mensen in vertrouwen? Allerlei vragen die je je continu afvraagt, wanneer je het boek leest.

‘Ik vind dat Oorlogswinter óók een mustread voor volwassenen is’

Oorlogswinter is geschreven na de oorlog en uitgegeven in de jaren 70, maar je merkt heel goed dat Terlouw de oorlog ook heeft meegemaakt. Hij weet de sfeer heel goed over te brengen en je merkt aan alles dat deze periode heel zwaar is geweest. Ik heb later begrepen dat hij ook gebruik heeft gemaakt van waargebeurde verhalen en dat heeft me doen beseffen hoe bijzonder het boek is. Jan Terlouw heeft een hele fijne schrijfstijl, maar dat kan natuurlijk niet anders met alle prijzen die hij heeft gewonnen voor zijn boeken. Hij zet het verhaal van Michiel goed neer, hij bouwt de spanning ook heel prettig op.

Ik heb Oorlogswinter nooit gelezen op de middelbare school of tijdens mijn jeugd, maar ik kan je verzekeren dat het óók een mustread voor volwassenen is. In het begin zal je wellicht denken dat het een boek betreft voor jeugd, maar hoe meer het verhaal vordert, hoe meer je je beseft dat het ook voor volwassenen meer dan prima kan.

Meer recensies lezen van de boeken van Jan Terlouw? Klik dan hier.

Oorlogswinter Titel: Oorlogswinter
Auteur: Jan Terlouw
Verschenen: januari 1972
Pagina’s: 164
Uitgever: Lemniscaat

bol-button

Rating: 4,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.