Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Oog om oog – Buddy Tegenbosch

Oog om oogTitel: Oog om oog
Auteur: Buddy Tegenbosch
Verschenen: oktober 2015
Pagina’s: 304
Uitgever: van Goor

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

Mening over Oog om oog:

Het boek is opgedeeld in twee delen waarbij je in het eerste deel leest hoe Jaap-Jan aan zijn nieuwe studie begint, vrienden maakt en een leuk baantje krijgt. Met andere woorden, hij heeft een heel goed leven! Daarnaast lees je aan het einde van elk hoofdstuk een stuk over het verleden van Jaap-Jan. Hierdoor krijg je een beter beeld van hoe hij is, wat hij heeft meegemaakt en daardoor leef je met hem mee. Je hoopt dat alles goed gaat met hem en dat hij leuke vrienden maakt, dat gun je hem gewoon. Het gaat ook goed met JJ totdat hij Ivar tegenkomt in de club waar hij werkt, de jongen die hem gepest heeft toen hij klein was. Daarmee eindigt ook het eerste deel en in het tweede deel lees je hoe Jaap-Jan (JJ voor zijn vrienden) om gaat met het feit dat Ivar weer in zijn leven is. Voordat je het weet komt er een psychisch spel op gang tussen Ivar en JJ met onverwachte gevolgen.

‘Oog om oog zou ik zeker aanraden!’

De verwachting dat het een bijzonder boek zou worden was er al vanaf het begin. Het is een boek dat heel goed laat zien hoe iemand psychisch beschadigd kan zijn door gepest te zijn in het verleden. Het laat namelijk de donkere kant zien van iemand die het niet verwerkt heeft en het verleden niet los kan laten. Je ziet dat er een psychisch spel wordt gespeeld tussen Ivar en JJ waardoor jij als lezer het verhaal maar niet los kan laten. Oog om oog is ontzettend realistisch geschreven en als lezer kan je je heel goed voorstellen hoe het leven van Jaap-Jan er uitziet en hoe hij zich voelt. Buddy Tegenbosch is een goede schrijver en weet je met zijn verhaal te boeien tot op de allerlaatste bladzijde. De spanning voelde ik tot op de bot waardoor ik soms het boek zelfs weglegde omdat ik bang was wat er zou gebeuren. Toch pakte ik steeds het boek op want geloof me maar: je kan hem niet laten liggen. Buddy heeft een verhaal neergezet dat bij je blijft en je tot nadenken zet waardoor je hem niet makkelijk kan vergeten.

Oog om oog is voor elke leeftijd geschreven maar is wel echt een Young Adult-boek. Ik denk namelijk dat sommige momenten als schokkend ervaren kunnen worden dus ik zou hem niet aanraden als cadeau voor je kleine nicht. Wel zou ik hem aanraden aan iedereen die zin heeft om een goed geschreven boek te lezen!

Rating: 4,5/5

bol-button

Deze recensie is geschreven door Julia, lid van de Adorable Bookclub.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.