Onverwacht
Boeken,  Young adult

Onverwacht – Jenni Hendriks & Ted Caplan

Met het thema abortus, een thema dat nog steeds erg actueel is, trok Onverwacht direct mijn aandacht. Maar wel, een boek voor jongeren. Hoe zouden Jenni Hendriks en Ted Caplan dit thema in hun boek vertalen?

Waar gaat Onverwacht over?

Veronica Clarke heeft een perfect leven: ze is mooi, populair én slim. Als het eindexamenjaar voorbij is, gaat ze naar de universiteit van haar dromen. Maar die plannen komen op losse schroeven te staan wanneer Veronica op de school-wc’s de uitslag van een zwangerschapstest afleest: twee streepjes. Positief!
Na lang nadenken kiest Veronica voor een abortus. Maar de dichtstbijzijnde kliniek is 1600 km verderop en haar conservatieve ouders en vriendinnen mogen van niets weten. Noodgedwongen vraagt Veronica hulp aan haar voormalige beste vriendin Bailey, de schrik van de school (en ver daarbuiten). Wat er mis kan gaan op deze roadtrip vol empowerment? Ehm, alles…

Veronica is een populair meisje. Slim én mooi. En natuurlijk heeft ze het ook nog eens voor elkaar om een relatie te hebben met een van de leukste jongens van de school. Tot er iets mis gaat, ze is zwanger! In eerste instantie kan ze het zelf niet geloven, alles is toch altijd veilig gegaan? Soms zelfs driedubbel keer zo veilig! Omdat Veronica uit een gelovig gezin komt, kan ze het haar ouders niet zomaar vertellen. Ook haar vriendinnen zijn misschien niet de juiste persoon om het tegen te zeggen. Tot ze haar voormalige beste vriendin Bailey weer tegenkomt. Veronica besluit om Bailey weer te vertrouwen, vooral omdat ze geen andere keus heeft, en gaat het (bizarre) avontuur met haar aan.

‘De humor die in Onverwacht gebruikt wordt is erg herkenbaar voor deze leeftijd!’

In het begin dacht ik vooral dat Onverwacht zou gaan om de abortus en de zwangerschap van Veronica. Misschien is het daarom ook wel ergens jammer dat het hier niet alleen maar om draait. Onverwachts is vooral een erg grappig en snel weglezend verhaal. Het thema abortus wordt heel erg luchtig gehouden en zelfs over de abortus zelf wordt niet heel serieus gepraat. Wel merk je duidelijk dat dit een Amerikaans concept is. Veronica moet erg ver reizen om naar de dichtstbijzijnde abortuskliniek te kunnen waar zij zonder toestemming van haar ouders langs mag komen. Uiteraard komen ze onderweg de nodige hobbels tegen. Een vervelend vriendje, hier en daar wat ruzies, gesprekken over vroeger… En daarmee denk ik ook dat het thema gezet is: vriendschap. Dit boek liet mij niet nadenken over een ongewenste zwangerschap, of een abortus die je op jonge leeftijd laat plegen, maar vooral over vriendschap. Waarom vriendschappen eindigen en hoe je op de middelbare school keek naar populariteit en hoe belangrijk het was wat anderen wel niet van je vonden. Misschien heeft het boek daarmee de plank ook wel een klein beetje mis geslagen. Ik vind echt dat er te luchtig is gedaan over de abortus, of je daar nou voor bent of niet. Het lijkt soms net alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ze dit ‘zomaar even gaat doen’. Maar naast dat, leest het boek wel ontzettend lekker weg. Ik vond de humor die in het boek gebruikt is erg herkenbaar voor deze leeftijd en kan mij zo voorstellen dat bepaalde dingen in het boek ook echt kunnen gebeuren. Het is voor mij dan ook geen verrassing dat de filmrechten al verkocht zijn. Hoe dit boek in elkaar zit, speelt in mijn hoofd direct af als een film. Lees dit boek vooral vanwege de snelheid van het verhaal, en de schrijfstijl. Niet vanwege het maatschappelijke thema. Ik heb namelijk wel echt enorm genoten van dit boek, las het in een dag uit en kon ook eigenlijk niet stoppen met lezen tot de laatste bladzijde was omgeslagen. Zeker weten een tip als je op zoek bent naar een luchtig boek.

onverwacht

Titel: Onverwacht
Auteur: Jenni Hendriks & Ted Caplan
Verschenen: februari 2020
Pagina’s: 304
Uitgever: Gottmer

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *