Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

Onruststokers – Catherine Barter


Fleur van de Adorable Bookclub las het boek Onruststokers van Catherine Barter. Onruststokers is de eerste jeugdroman van de schrijfster. Benieuwd naar het verhaal? Lees snel meer!

Alena heeft haar moeder nooit gekend. Ze Woont bij haar halfbroer Danny en zijn vriend Nick die een onafhankelijke politieke koffiebar runt – de plek op de wereld waar Alena het liefst is. Als Alena erachter probeert te komen wie haar moeder eigenlijk was, probeert haar broer haar onderzoek op alle manieren te dwarsbomen. Haar veilige leven begint steeds heviger op zijn grondvesten te schuren wanneer een aanslagpleger bommen legt in de supermarkt in haar buurt, de boekenwinkel wordt aangevallen en ze meer over haar moeder te weten komt. Heeft Danny gelijk als hij haar tegen de werkelijkheid wil beschermen?

Voor de Adorable Bookclub mocht ik het boek Onruststokers van Catherine Barter lezen. Een boek van een schrijfster van wie ik nog niet eerder gehoord had. Waar de titel mij eigenlijk helemaal niet zo trok, trok de beschrijving van dit boek mij juist weer wel. En omdat ik hem uit heb vertel ik jullie er graag meer over!

Elena wordt opgevoed door haar broer Danny en zijn vriend Nick. Tot haar derde heeft ze bij haar moeder gewoond maar omdat zij overleed heeft Danny haar voogdij toen op zich genomen. Maar omdat ze een foto vindt van haar moeder gaat ze op onderzoek uit. Want wie was haar moeder? En is het wel zo gegaan als haar is ingefluisterd? En waarom geeft Danny allemaal van die vage antwoorden waar ze eigenlijk niks mee kan? Kortom: Alena krijgt steeds meer vragen over haar verleden en gaat op onderzoek uit.

‘Ik miste een beetje spanning en diepgang in het verhaal’

Laat ik even beginnen met het feit dat ik helemaal niet politiek ben aangelegd en ik er vrij weinig van weet. Ik weet de basis dingen die nodig zijn en daar blijft het bij. Toen ik aan dit boek begon heb ik me er dan ook even doorheen moeten worstelen. Dit boek vertelt namelijk wel dingen over de politiek en is daar eigenlijk best wel op gericht. Toch werd ik, naar mate het boek vorderde, er steeds meer ingezogen. Want hoewel Alena bijna 10 jaar jonger is dan dat ik ben en sommige dingen dus heel ‘makkelijk’ en in ‘Jip en Janneke taal’ worden beschreven omdat zij nog zoveel jonger is, wil je toch weten hoe dit eindigt. En wat er precies in Elena’s verleden is gebeurd.

Ondanks dat ik het boek wel uit heb gelezen, het makkelijk wegleest (ook als je dus niks met politiek en dat soort dingen hebt) en het ook wel een mooie verhalenlijn uit een ‘minder normale’ gezinsomstandigheid laat zien, vind ik het absoluut niet het beste boek dat ik heb gelezen. Het feit dat het makkelijk las is uiteindelijk ook het duwtje geweest dat mij hielp dit boek uit te lezen. Ik miste een beetje de spanning. Iets wat ik wel uit het voorstukje dacht te halen maar wat dus niet echt terugkomt.

Als je nog opzoek bent naar een boek waarin er aandacht wordt geven aan dingen die nu spelen (zo komt er ook terrorisme in voor), interesse hebt in de politiek of gewoon een makkelijk boek zoekt, dan is dit boek best aan te raden. Zoek je meer spanning en een diepere verhalenlijn, dan kun je deze het beste links laten liggen.

Onruststokers

Titel: Onruststokers
Auteur: Catherine Barter
Verschenen: augustus 2017
Pagina’s: 384
Uitgever: Lemniscaat
Originele titel: Troublemakers
bol-button

Rating: 2/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *