Boeken,  Boekrecensies

Onder de huid – Sara Flannery Murphy

Onder de huid
Onlangs kreeg ik het boek Onder de huid binnen, een boek dat eigenlijk naar Danique E. moest. Nadat ik de achterflaptekst had gelezen was ik wel benieuwd geworden en besloot ik om hem te lezen!

Edie heeft een ongebruikelijke baan: ze werkt als “body’ in het Elysische instituut. Dankzij een drug kan een body korte tijd de persoonlijkheid van een overledene aannemen. Edie slikt de drug opdat haar cliënten de ervaring hebben met hun dierbaren te praten. De meeste body’s houden het werk niet lang vol, maar Edie verlángt juist naar de vergetelheid die het werk met zich meebrengt.
Dan raakt Edie geobsedeerd door cliënt Patrick, wiens vrouw Sylvia overleden is. Ondanks de mysterieuze omstandigheden rond Sylvia’s dood ontwikkelt ze gevoelens voor Patrick. Ze spreekt buiten werktijd met hem af, en langzaam raken de regels steeds verder op de achtergrond. Regels die er zijn om de body’s te beschermen, want het werk is niet zonder gevaren…

Toen ik eenmaal begon aan Onder de huid wist ik direct: dit was een boek dat je lastig zou neerleggen. Het personage is goed omschreven en je kunt je voor geen mogelijkheid inleven in haar wereld – hoewel je dat wel wil. Continu vroeg ik me af hoe het eruit zou zien om een body te zijn en om een andere geest in je te krijgen. Het was voor mij een heel intrigerend onderwerp. Op den duur vond ik toch dat er wat gaten ontstonden waardoor er onduidelijkheid optrad. Dit zorgde voor veel spanning – ik bleef doorlezen omdat ik wilde weten hoe het verhaal ging eindigen en wat nu daadwerkelijk aan de hand was.

Het einde was toch voor mij lichtelijk een domper, ik vond dat het verhaal niet goed tot zijn recht was gekomen doordat er zoveel gaten waren ontstaan. Je merkt dat Murphy haar best heeft gedaan om het verhaal zo goed mogelijk af te ronden, maar dat is soms niet altijd mogelijk als je maar +/- 300 pagina’s ter beschikking hebt. Desondanks sloeg ik het boek dicht met een voldaan gevoel en het verhaal bleef me zo lang bij.

‘Onder de huid bleef me lang bij’

Onder de huid bevat voor mij een heel nieuw verhaal, een zoals ik hem niet eerder heb gelezen. Vaak zijn young adult boeken toch wel een beetje hetzelfde – maar dit boek niet.  Het was een lange tijd terug dat ik een Young Adult boek las dat me zo in zijn greep hield. Het verhaal vond ik origineel en las goed en gemakkelijk weg. Hoewel het einde niet heel bevredigend was, vind ik wel dat Onder de huid het waard is om te lezen.

Onder de huid

Titel: Onder de huid
Auteur: Sara Flannery Murphy
Verschenen: februari 2018
Pagina’s: 314
Uitgever: de Fontein

bol-button

Rating: 3,5/5

One Comment

  • Janssen

    Weet jij toevallig hoeveel tijd Thomas in het labyrint is voordat hij ontsnapt? Dus de dag tot hij aankomt tot einde boek? En hoe kom je het te weten? Alvast bedankt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *