Obsessie
Boeken,  Roman

Obsessie – Tatiana de Rosnay

Morgen verschijnt het boek Obsessie van Tatiana de Rosnay. Wij mochten het nieuwe boek van de schrijfster van Haar naam was Sarah alvast lezen.

Na haar scheiding vindt Pascaline hét perfecte appartement in Parijs. Het is licht, heeft twee kamers en uitzicht op een levendige straat. Hier kan ze geleidelijk aan haar leven weer oppakken. Maar al snel voelt ze zich onrustig in huis, en slapen lukt al helemaal niet. Van een buurvrouw hoort Pascaline over het drama dat zich tien jaar eerder in het appartement heeft afgespeeld: een meisje van achttien is verkracht en vermoord in Pascalines nieuwe slaapkamer. Pascaline raakt geobsedeerd door de moord en langzaam maar zeker brengt deze obsessie haar eigen verborgen kwetsuur naar boven: het verlies van haar babydochtertje.

Nadat ik in 2010 Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay had gelezen, wist ik zeker: ik wil meer van deze schrijfster lezen. Haar naam was Sarah heeft me ontroerd tot op het bot en daarna las ik Het Appartement, Kwetsbaar, Overspel en Onvoltooid verhaal van haar. Obsessie is een roman over verlies, moederschap en gekte. Terwijl De Rosnay Obsessie schreef, ontkiemde het idee dat uiteindelijk Haar naam was Sarah zou worden. Ze schreef dit verhaal dus nog voor haar succesvolle boek. “Wat ik nog niet wist”, schrijft De Rosnay in haar voorwoord van Obsessie, “was dat Pascaline Malon met haar weggestopte verdriet de deur zou openen voor Sarah Starzynski en Julia Jarmond, mijn hoofdpersonen in Haar naam was Sarah, waar ik in juli 2002 aan ben begonnen, direct na de voltooiing van Obsessie.”

“Obsessie van Tatiana de Rosnay is angstaanjagend, meeslepend en prachtig geschreven”

Dit verhaal van Tatiana de Rosnay (letterlijk een verhaal, want: 140 bladzijden) lees je in een ruk uit. De Rosnay heeft de magische krachten om je zo mee te zuigen in haar Franse wereld. Toen ik de laatste bladzijde omsloeg (ik zat in het vliegtuig), moest ik de rest van de vlucht even bijkomen en nadenken. De Rosnay speelt in dit verhaal weer met familiegeheimen, historische locaties en de menselijke psyche. De obsessieve zoektocht naar de moordenaar brengt haar op de rand van de waanzin en dat maakt dit boek zo bijzonder, maar tegelijkertijd ook angstaanjagend.

Ik vond het jammer dat het boek maar 140 bladzijden had, dat is dan ook het enige tegenvallertje aan dit boek. Ik had namelijk het idee dat het boek nog veel dieper op de verhaallijnen had kunnen ingaan. Soms kreeg ik het idee dat er passages weg waren gelaten. Aan de andere kant is het ook weer een kracht dat een schrijver in 140 bladzijden een compleet verhaal kan wegzetten waar je de bibbers van krijgt.

Als je op zoek bent naar een psychologische, niet al te dikke roman die je in een middag kan uitlezen, is Obsessie van Tatiana de Rosnay een absolute aanrader.

Meer recensies lezen van de boeken van Tatiana de Rosnay? Klik dan hier.

Obsessie

Titel: Obsessie
Auteur: Tatiana de Rosnay
Verschijnt: 30 mei 2017
Pagina’s: 140
Uitgever: Ambo Anthos
Oorspronkelijke titel: La Mémoire des murs

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *