nu we hier toch zijn
Boeken

Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel

Hier vind je de recensie van Nu we hier toch zijn van Chantal van Gastel. Dit is een boek dat gaat over het nemen van keuzes, en soms brengt een verkeerde afslag precies waar je zou moeten zijn…

Waar gaat Nu we hier toch zijn over?

Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in Audrey van HR. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt groene thee en maakt iedere dag to-dolijstjes. Maar eigenlijk staat ze op instorten.

Elke ochtend wordt het moeilijker om uit bed te komen; ze gebruikt de snoozefunctie steeds vaker. En telkens als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen. Groots en meeslepend, zoals in haar lievelingsfilms. Maar in plaats daarvan doet ze wat er van haar verwacht wordt. En niemand die het doorziet.

Tot die maandagochtend dat ze Lynx ontmoet. Hij is de gevel aan het schilderen en weet vanaf de steiger steeds haar aandacht te trekken. Zijn ‘leven in het nu’-mentaliteit wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs. Alleen en zonder plan. Maar misschien is dat precies wat ze nodig heeft…

Dé feelgoodschrijfster van Nederland is terug met Nu we hier toch zijn. In dit boek volgen we Audrey, die een beetje – lees: heel erg – vastgeroest zit in haar leven. Ze werkt al járen bij dezelfde snoepfabrikant (leuk bedacht Chantal, dat is weer eens wat anders!), maar eigenlijk droomt ze van een ander leven. Groots en meeslepend. Dan ontmoet ze Lynx (even wennen aan deze naam!), de man die op een steiger haar kantoorpand aan het schilderen is. Er is meteen een connectie. En dan besluit Audrey iets te doen wat ze altijd al wilde. Ze gaat naar Parijs. Ik wil niet te veel verklappen van de inhoud van het boek, maar ik kan je wel meenemen in welke gevoelens het boek bij mij opriep.

Ten eerste: grote complimenten aan Chantal. Ze weet de karakters in dit boek zo goed uit te werken en je wordt stiekem een beetje (heel erg) verliefd op Lynx. Alles wordt zo gedetailleerd beschreven dat het boek als een film in je hoofd afspeelt. Parijs is natuurlijk ook het perfecte decor voor dit romantische verhaal. Het zou mij niks verbazen als dit boek (net als andere boeken van Chantal van Gastel, waaronder Zwaar Verliefd en Ik wist het) verfilmd zou worden. Ik ben in ieder geval de eerste die dan in de bioscoop zit.

‘Nu we hier toch zijn is een feelgood van de bovenste plank’

Tijdens het lezen van dit boek werd ik helemaal opgeslurpt door het verhaal. Ik was in de snoepfabriek. Ik was in Parijs. Ik liep door Montmartre. Ik heb gelachen en gehuild. Jep, leg dat pak zakdoeken alvast maar klaar, want ik kon niet meer stoppen met huilen. Mijn vriend zei nog: ik vind het zo knap dat een schrijfster dat voor elkaar kan krijgen. En daar heeft hij een punt. Want hoe knap is dat?

Het leestempo van dit boek – dat aardig dik is voor een feelgood met 448 pagina’s – is perfect. Je blijft geboeid, de dialogen zijn sterk en er wordt uitgebreid te tijd genomen om verhaallijnen uit te werken, omgevingen te beschrijven en meer diepte aan het boek te geven.

Ik kon niet stoppen met lezen, maar ik wilde eigenlijk niet doorlezen, want dan zou het verhaal afgelopen zijn. Ken je dat gevoel? Dit is by far de fijnste feelgood die ik in lange tijd heb gelezen. Chantal heeft wat mij betreft haar beste boek ooit geschreven. Ze heeft zich hier van haar allerbeste kant laten zien. Chapeau, Chantal! Enneh, nog een waarschuwing: na het lezen van dit boek kun je niet wachten om een lang weekend naar Parijs te gaan. Want Parijs is altijd een goed idee.

Nu rest mij alleen nog te zeggen: koop dit boek, want je krijgt er geen seconde spijt van.

Pluspunten
+ Een feelgood van de bovenste plank
+ Leest als een trein
+ Chantal weet je raken: lachen en huilen

Minpunten
– Niks, ga dit boek lezen!

Heb jij Nu we hier toch zijn al gelezen? Bestel hem hier!

nu we hier toch zijn

Titel: Nu we hier toch zijn
Auteur: Chantal van Gastel
Verschenen: april 2023
Pagina’s: 448
Uitgeverij: Boekerij

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *