Not that kind of Girl – Lena Dunham
Titel: Not that kind of girl
Auteur: Lena Dunham
Verschenen: juli 2015
Pagina’s: 304
Uitgever: Meulenhoff
In dit zeer persoonlijke boek bewijst Lena Dunham, de bedenker, producer en hoofdrolspeler van de HBO-serie Girls, dat ze een van de meest authentieke jonge Amerikaanse auteurs van dit moment is. Dunham beschrijft verliefdheden, eenzaamheid, hoe het is om vijf kilo te zwaar zijn terwijl je alleen maar gezonde dingen eet, vriendschappen met geweldige vrouwen, verbroken relaties met foute vriendjes, ware liefde, en bovenal: hoeveel moed het vergt om te geloven dat jouw verhaal het waard is om te vertellen.
Mening over Not that kind of Girl
In ‘Ontmaagd mij (Nee, echt, ga je gang)’ doet Lena Dunham verslag van haar eerste keer, die niet helemaal aan haar verwachtingen voldeed; in ‘Foute jongens’ onderzoekt ze waarom ze zich zo lang aangetrokken heeft gevoeld tot klootzakken; ‘Is dit wel echt?’ is een prachtige bespiegeling op haar obsessie met de dood, en in ‘Ik heb niet met ze geneukt, maar ze schreeuwden tegen me’ verheugt Dunham zich op de nietsontziende en allesonthullende memoires die ze zal schrijven als ze tachtig is en het haar niets meer kan schelen hoe de wereld over haar denkt.
Eerlijk gezegd kende ik Lena Dunham nog niet, terwijl ze een best bekende producer en actrice is. Ik had wel al meerdere recensies gelezen over dit boek die bijna allemaal positief waren. Alleen helaas ben ik dat niet.
Het boek is een soort van autobiografie met verschillende opvallende gebeurtenissen in Lena haar leven. Het boek begint met al Lena haar ervaringen rondom het onderwerp seks. Ze heeft geen blad voor haar mond en dat merk je door de seksscenes die in veel details worden beschreven. Onderwerpen zoals vriendschap, werk, de dood en vele andere kun je vinden in dit boek. Lena neemt je mee in haar leven als kind, puber en volwassene, maar vooral ook in het leven als vrouwelijke producer.
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: ik was blij toen het boek uit was. Ik heb me zo geërgerd aan de schrijfstijl maar ook aan Lena zelf. Doordat er zoveel details werden beschreven, werd het verhaal op een gegeven moment te langdradig. De eerste honderd bladzijden gaan over haar seksleven en na die honderd bladzijden komt het onderwerp steeds terug. Ik vind het totaal niet erg om over seks te lezen, maar ik krijg wel een bepaalde mening over iemand die om de twee bladzijden een andere bedpartner heeft. Vele mensen vonden het boek erg grappig, maar ik kan het niet herinneren dat ik heb gelachen.
Helaas was het gevoel van irritatie erg hoog bij dit boek en daarom heb ik het ook met moeite uitgelezen. Ik denk dat het bij dit boek neerkomt op ‘either you love it or you hate it’ en ik zit jammer genoeg bij de laatste groep.
Voor de mensen die dit boek wel willen gaan lezen heb ik een tip: lees dit boek niet in het openbaar! Er zitten in dit boek namelijk vele illustraties en dus ook over de seksscenes (lees: een vagina in detail uitgetekend, naakte mensen etc.). Ik ben erg raar aangekeken door een oude mevrouw die naast mij ging zitten in de trein en dus zo’n illustratie zag. Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld terwijl ik een boek las.
Rating: 2,8/5
Deze recensie is geschreven door Fleurine, lid van de Adorable Bookclub.
5 Comments
Ellis
Hahhaha ^^ Ik vond dit boek eigenlijk ook wel grappig. Vreemd, ongemakkelijk en grappig.
Tamara TS
Ik begrijp je mening helemaal. Ben een groot fan van de HBO serie Girls, maar kan met Lena Dunham zelf helemaal niks.
hetboekenik
Oesje, het lijkt mij een boek die ik zelf ook minder zou vinden
Esther
Wat jammer dat het boek zo tegen was gevallen. Mij spreekt hij ook echt niet aan.
Karlijn
Ik kan me helemaal in je recensie vinden. Iedereen zegt ‘oh zo grappig en herkenbaar boek!’ maar dan vraag ik me echt af hoe mensen haar leven herkenbaar vinden. Ik vond het juist soms te ongeloofwaardig voor woorden :’)