Boekrecensies,  Non-Fictie

Ik was twaalf en ik fietste naar school – Sabine Dardenne

Ik was twaalf en ik fietste naar schoolTitel: Ik was twaalf en ik fietste naar school
Auteur: Sabine Dardenne
Verschenen:2004
Pagina’s: 217
Uitgever: FMB uitgevers bv
Originele titel: J’avais douze ans, j’ai pris mon vélo et je suis partie à l’ecole…

‘Ik ben een van de weinigen die het geluk hebben gehad te ontsnappen aan een dergelijke moordenaar. Het vertellen van dit verhaal is voor mij een noodzaak en als ik al de moed heb om deze hellegang te reconstrueren, dan is het vooral opdat rechters geen pedofielen meer vrijlaten halverwege hun gevangenisstraf wegens ‘goed gedrag’, en zonder enige waarschuwing.’

Sabine Dardenne is twaalf jaar oud als ze door Marc Dutroux en zijn handlanger van haar fiets wordt gesleurd, in een busje wordt gedrogeerd en naar een onbekend huis wordt gebracht. Wat Sabine Dardenne daar moet ondergaan is vreselijk. Zij moet zich uitkleden, Dutroux doet haar een ketting om de hals en bindt haar daarmee aan een bed. ‘Ik zei dat de ketting te strak zat, maar Dutroux zei dat hij zijn vuist er nog tussen kon steken.’

Na een paar dagen wordt Sabine naar een kelder overgebracht, waar ze in de tijd die volgt steeds weer wordt lastig gevallen door Dutroux. Aan het eind van haar gevangenschap krijgt ze gezelschap van Laetitia Delhez en enkele dagen later worden de meisjes door de politie bevrijd. Sabinne Dardenne heeft acht jaar gewacht om ons te vertellen wat ze heeft ondergaan.

Mening over Ik was twaalf en ik fietste naar school

Het eerste non-fictie verhaal dat ik ooit heb gelezen, en wat voor één. Wat een heftig verhaal is Ik was twaalf en ik fietste naar school om te lezen. Ondanks dat dit verhaal heel heftig is, is het wel zo geschreven dat ook jongere meiden dit kunnen lezen. Ik zou zelf zeggen vanaf een jaar of 14. Sabine Dardenne is 1 van de 2 meiden die de kelder van Marc Dutroux heeft overleeft. 80 dagen en 80 nachten heeft ze in dat huis doorgebracht. Ze beschrijft heel goed hoe Dutroux haar heeft gemanipuleerd en wat ze daar heeft gedaan om de tijd door te komen. Hoe ze is gedrogeerd en hoe ze goed bij de tijd bleef.

Een pittige tante, zo op twaalfjarige leeftijd dit te moeten doorstaan, en er zo krachtig uit weten te komen. Ook haar seksuele misbruik komt ter sprake, maar op een vage manier. Ze vertelt niet hoe het gebeurt, maar omschrijft het als ‘het gedoe’. Ook de brieven die ze mocht schrijven naar haar ouders staan er grotendeels in. Heel heftig om te lezen hoe een twaalfjarig meisje in zo’n korte tijd volwassen wordt. Ze omschrijft haar schuldgevoelens. Zij wilde een vriendinnetje, en daarom werd het andere meisje ontvoerd. Tenminste… in haar ogen. Of dit echt de reden is geweest van Marc Dutroux is niet bekend. Maar doordat het andere meisje werd ontvoerd, en daar getuigen van zijn, konden ze gevonden worden. Ook hoe het proces is gegaan wordt erg mooi omschreven. Een verhaal dat je pakt, maar waar je wel tegen moet kunnen. Een aanrader, mits je er tegen kan.

Rating: 5/5

bol-button

3 Comments

  • Sal

    Zulke recensies moet je zeer zeker niet weglaten! Het was de eerste categorie waar ik op klikte. Het klinkt echt als een goed boek. Ga ik zeker eens lezen van de zomer.
    Ik lees graag non-fictie. Een van mijn favorieten is ‘Slavin’ van Mende Nazer. Misschien kun je die ook reviewen. Ben benieuwd naar je mening 🙂

    Ik ben je blog gaan volgen, trouwens. Ik word graag op de hoogte gehouden over goede & minder goede boeken. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *