Boekrecensies,  Roman

Nog vijf dagen – Julie Lawson Timmer

Nog vijf dagen - Julie Lawson TimmerTitel: Nog vijf dagen
Auteur: Julie Lawson Timmer
Verschenen: 13 oktober 2015
Pagina’s: 352
Uitgever: De Fontein
Originele titel: Five days left

Mara, een 42-jarige succesvolle advocaat, lijdt aan de ziekte van Huntington – een ongeneeslijke ziekte die haar van de controle over haar lichaam berooft. Over vijf dagen neemt ze afscheid van haar man Tom en dochtertje Lakshmi.
Scott en zijn vrouw Laurie nemen over vijf dagen afscheid van hun pleegzoon Curtis, die teruggaat naar zijn biologische moeder die dan vrijkomt uit de gevangenis.
Scott en Mara kennen elkaar van een internetforum voor ouders van geadopteerde kinderen, en ze delen een bijzondere vriendschap. Terwijl hun werelden volledig op hun kop staan, proberen ze tegelijk de laatste dagen met hun geliefden zo gewoon mogelijk te houden.

Mening over Nog vijf dagen

Twee totaal verschillende personages, twee personages waar ik mij in het begin totaal niet mee kon identificeren. Het begin is even inkomen. Hoe zitten de twee verhalen in elkaar, wie zijn de personen, wat is hun achtergrond. Al deze vragen moeten even tot je doordringen. Al snel leer je hun verhaal, hun gevoelens en wat er allemaal afspeelt in hun leven. Ik dacht dat ik het moeilijk zou vinden om Scott interessant genoeg te vinden. Dit bleek echter helemaal niet lastig te zijn. Al snel vond ik Scott een geweldig personage, iemand die je het liefste ook in het echt zou ontmoeten. Wat een ontzettend lieve man is het en wat een grote liefde heeft hij voor Curtis. Bij elk stukje over Scott smolt mijn hart weer een klein beetje. Daarnaast kon ik mij vrij goed verplaatsen in Mara. Ze is erg eigenwijs en wil vooral alles alleen kunnen doen. Naast dat ik Mara erg zielig vond en ik haar keuzes ook wel goed kon begrijpen, heb ik ook wel gelachen om Mara. Ook al heeft ze deze ziekte, en weet ze wat er gaat gebeuren, toch weet ze ergens nog een beetje humor erin te houden.

Nog vijf dagen is echt ijzersterk, maar ook erg zwaar om te lezen. Ik heb er iets langer over gedaan omdat ik het boek met stressmomentjes gewoon lastig kon hebben. De onderwerpen zijn zwaar en het boek is waarschijnlijk herkenbaar voor veel mensen. ‘Ook jou kan dit overkomen’ dringt soms tot je door. Het boek geeft goed de realiteit weer en juist dat maakt het boek zo sterk. Ik vond hem enorm emotioneel en heb mij telkens weer verbaasd hoe goed het verhaal in elkaar stak.
Mara en Scott zijn twee personages waar je van gaat houden. Gedachtes vliegen door je heen terwijl je het boek leest. Gaat dit gebeuren? Of juist niet? Ik had ontzettend veel moeite om niet naar de laatste bladzijde de bladeren om te kijken of ik gelijk had of niet. Het boek raakt je, je verliest jezelf erin en daarna moet je het zeker eventjes goed wegleggen voor je aan een ander boek begint.
Ik ben enthousiast en kan Nog Vijf Dagen zeker aanraden voor mensen die houden van boeken die een erg sterk en emotioneel verhaal hebben. Een roman die zeker een speciaal plekje verdient in elke boekenkast.

Rating: 4/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *