Tips om te lezen
Lijstjes, Tips

Nóg meer tips om meer te lezen!

large-2
Al eerder plaatsen wij verschillende tips om meer te lezen, natuurlijk zijn er heel veel meer tips om iets meer te lezen. Vaak zeggen mensen dat ze wel meer willen lezen, maar dat het helaas gewoon niet kan of dat ze niet weten hoe zij er tijd voor vrij moeten maken. Door deze tips kan je dit voorkomen.

1 Maak tijd vrij. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan waarschijnlijk. Maar het is toch echt die basis om meer te kunnen lezen. Je hebt op een dag zo veel tijd, die je eigenlijk niet nuttig besteed. Tijd om die tijd te besteden aan een boek dus. Zinloos zappen voor de tv? Die tijd kan je ook nuttig besteden om te lezen. Een saaie treinrit? Niet op je telefoon zitten, maar lekker lezen! Tien minuten vertraging? Helemaal niet gek om die tien minuten even je boek erbij te pakken.

2 Forceer niks. Lezen is alleen leuk, als jij het ook leuk maakt. Heb je moeite met een boek erbij pakken? Begin dan in een boek die je écht aanspreekt. Pak geen boek dat iedereen geweldig vindt, grote kans dat dit verhaal te zwaar en misschien wel saai is. Begin met een onderwerp dat je enorm aanspreekt en dan gaat het lezen eigenlijk vanzelf.

3 Lees één boek per keer. Ook al maak ik deze fout zelf ook zo vaak, als je jezelf niet altijd kan ‘dwingen’ om te lezen is het handig om in ieder geval een boek per keer te lezen. Op deze manier focus je je gewoon op een verhaal en hoef je ook niet terug te bladeren om te kijken ‘hoe het ook al weer zat’.
ab
4 Maak een to read stapeltje. Net zoals met to do lijstjes, is niets fijner dan je stapel te zien krimpen. Misschien is dit niet voor iedereen een reden om meer te gaan lezen, maar ik denk dat het voor sommigen toch kan helpen. Je maakt een stapeltje met de boeken die je nog wil gaan lezen, leg ze ergens neer waar je ze vaak ziet. Bijvoorbeeld naast je bed. Telkens als je een boek uit hebt, pak je weer de volgende van de stapel. Heel simpel, maar doordat je stapel krimpt voel jij je waarschijnlijk een stuk beter over het lezen!

5 Maak een knus leeshoekje. Ja, dit zal zeker helpen voor je. Een hoekje (of stoel, of plek, of wat dan ook) waar je met alle liefde graag in wil kruipen. Leg die to read stapel ernaast en je bent klaar. Als jij thuis komt van een drukke dag, duik je weg in dat heerlijke hoekje. Grote kans dat je dan maar een boek er bij pakt, want ja. Die liggen er nu toch al naast. En wat is er nou beter dan heerlijk zitten/liggen en tegelijkertijd rustgevend een boek pakken. Dat knusse hoekje zal zeker helpen om meer te gaan lezen! (oh en vergeet de heerlijke warme chocolademelk met slagroom erbij niet!)

Wil je meer tips om meer te lezen, of soortgelijke tips, klik dan hier.

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Vivian november 19, 2015 at 15:10

  Die balans tussen tijd vrijmaken en niets forceren is vooral erg lastig: soms lijkt het een namelijk verdacht veel op het ander. To Read-stapeltjes werken wel erg goed!

 • Reply Jet november 19, 2015 at 15:59

  Ik heb in word een enorm lange lijst met alle boeken die ik wil lezen, en als ik er eentje uit heb maak ik hem groen. Werkt goed, ik zie (gelukkig) steeds meer groen worden! Al wordt mijn lijst ook steeds weer langer…

 • Reply Jacoline november 19, 2015 at 18:32

  Ik ben het niet helemaal eens met punt drie. Zelf vind ik het namelijk totaal geen probleem verhaallijnen te onthouden en soms heb ik het echt nodig om een ander boek te pakken om niet vast te lopen. Met het tijd maken ben ik het wel helemaal eens.

 • Reply Madelon november 20, 2015 at 08:52

  Ik kan sowieso heel slecht meerdere boeken tegelijk lezen, haha. Anders raak ik doorgaans helemaal in de war xD

 • Reply hetboekenik november 20, 2015 at 13:54

  Ik heb een leuk leeshoekje 🙂

 • Reply Naomi november 20, 2015 at 20:23

  Een knushoekje is zeker een goed idee!

  x

 • Reply Esther november 22, 2015 at 15:12

  Leuke tips! 🙂

 • Leave a Reply