Nieuwe Eewelingen
Non-Fictie

Nieuwe eeuwelingen – Steffie van den Oord

Steffie van den Oord vroeg twaalf honderdjarigen het hemd van het lijf in het boek Nieuwe eeuwlingen. Hoe was hun eeuw? En wat is hun geheim waardoor ze zo oud wisten te worden?

Waar gaat Nieuwe Eeuwelingen over?

Ze overleefden alles. De crisisjaren, de oorlog – waarin ze vochten, trouwden, onderdoken. Ze groeiden op in het interbellum, maakten de Watersnoodramp mee, de opkomende welvaart, emancipatie en corona. Traden – vijfentachtig jaar geleden – het klooster in, of trouwden met de handschoen. Ze zijn baron, of droegen kleding van de armenzorg en werden uitgefloten. Ze zijn honderd, en ouder, en ze weten (bijna) alles nog: de nieuwe generatie eeuwelingen.

Elk hoofdstuk is het verhaal van een ander persoon. Je ziet de naam, de geboortedatum en de plek waar ze wonen. Steffie interviewt twaalf ouderen die ieder hun eigen verhaal doen. De oorlog, de crisisjaren, hoe ze onderdoken en hoe ze de liefde van hun leven ontmoetten. De schrijfstijl van Steffie is bijzonder, hier moest ik in het begin dan ook echt aan wennen. Waar je in de meeste boeken gewend bent om schrijftaal te lezen, lees je hier voornamelijk spreektaal. Zo zijn bepaalde zinnen niet volledig, of breekt de zin op een gekke manier af. Lees je het hardop voor dan komt het logisch over. Het leest als een interview, zoals je opa of oma het jou zou vertellen. Dit was ook een van de redenen dat ik nieuwsgierig was naar het luisterboek. Het laatste deel van het boek heb ik op die manier gelezen en dat sprak mij gigantisch aan. Alsof ik een podcast aan het luisteren was waarin ouderen hun verhalen kwijt konden. De verhalen zijn ontroerend en prachtig geschreven. Over een paar verhalen dacht ik nog dagen na.

‘Over een paar verhalen van Nieuwe Eeuwelingen dacht ik nog dagen na’

Nieuwe eeuwelingen is geen boek dat je in één keer uitleest. Het is een boek dat je er telkens bij zal pakken en dan een van de verhalen gaat lezen. Hierdoor leest het traag, maar neem je verhalen wel in je op zoals het zou moeten. Al eerder gaf Steffie een soortgelijk boek uit: ‘Eeuwelingen’. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig geworden naar dit eerste boek, die uit 2009 komt. Een prachtig boek vol met mooie verhalen die je zeker bij zullen blijven.

Pluspunten: 
+ Heel fijn om als luisterboek te luisteren
+ Prachtige en ontroerende verhalen

Minpunten: 
– Schrijfstijl moet je liggen (en zo niet, luister het boek!)

Bestel het boek hier bij Bol.com

nieuwe eeuwelingen

Titel: Nieuwe Eeuwelingen
Auteur: Steffie van den Oord
Verschenen: juni 2021
Pagina’s: 304
Uitgeverij: Querido

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *