Netflix,  TV-series

Nieuw op Netflix: Tidying up with Marie Kondo

Met het begin van het nieuwe jaar heeft Netflix heel veel nieuwe series op de streamingdienst gezet. Eén daarvan is een serie met opruimgoeroe Marie Kondo. Haar kun je kennen van haar bekende Konmari opruim methode.

Tidying up with Marie Kondo

In de Netflix original Tidying up with Marie Kondo gaat Marie langs verschillende families die hulp nodig hebben met opruimen. Door middel van de Konmari methode, probeert ze de families handvaten te bieden om zo een opgeruimd en georganiseerd leven te leiden. Dit doet ze door middel van een aantal lessen.

Opruimen volgens de Konmari methode

Iedere aflevering houdt ze zich vast aan dezelfde stappen. Stap 1 is het uitzoeken van de kleding. Bij ieder item moet de eigenaar zich bedenken of hij of zij wel blij wordt van het item. Het moet je ‘spark joy’ brengen. Als dat niet zo is, dan kan het item weg. Bij stap 2 kijken we naar boeken, stap 3 gaat om het uitzoeken van papierwerk, stap 4 zijn alle ‘overige’ spullen zoals de keuken, badkamer en garage en tot slot gaat stap 5 over spullen met emotionele waarde.

Door anders naar je eigen spullen te kijken en jezelf af te vragen of het je ‘spark joy’ brengt, wordt het makkelijker om je spullen uit te zoeken.

https://www.youtube.com/watch?v=WvyeapVBLWY

Zelf vind ik de Tidying up with Marie Kondo serie heerlijk. Ik ben dol op opruimen en probeer dit dan ook geregeld te doen. Het zien van rommelige huizen die daarna ontzettend opgeruimd eruitzien, geeft me echt een bepaald soort voldoening. Mijn handen jeuken om dan zelf ook aan de slag te gaan!

Hoewel de basis van iedere aflevering hetzelfde is, gaat het mij niet vervelen. Ik kan me wel voorstellen dat je het na een paar afleveringen heb gezien, maar zoals ik al aangaf vind ik het heerlijk om naar dit soort programma’s te kijken (net als ‘hoe schoon is jouw huis’ of ‘verzamelwoede’ op tv vroeger).

Daarnaast ben ik na het kijken van dit programma ontzettend benieuwd geworden naar het boek van Marie Kondo. Ik had hier al weleens van gehoord, maar ik heb het zelf nog nooit gelezen.

Al met al denk ik dat het een aanrader is voor ieder ander die houdt van opruimen of die graag een aantal handige tips en tricks leert om zo zijn of haar eigen huis opgeruimd te houden. Ik denk dat deze methode je zeker wat handvaten biedt om het huis opgeruimd en daarmee ook je hoofd opgeruimd te houden!

Ben jij al bekend met de Konmari methode?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *