Niet te stoppen
Young adult

Niet te stoppen – Angie Thomas

Het boek Niet te stoppen van Angie Thomas is het boek dat na The Hate U Give  verscheen. Lees hier de recensie!

Waar gaat Niet te stoppen over?

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!

Angie Thomas schreef met The Hate U Give een van de eerste boeken over black lives matters – zelfs voordat het nog maar groots in het nieuws was. Het verhaal geeft je inzicht in racisme in Amerika, iets waar wij weinig vanaf weten. Dit boek, Niet te stoppen, draait om de jonge Bri, die graag als rapper wil doorbreken maar heeft het niet zo makkelijk. Ze gaat naar een school buiten haar buurt (als zwart meisje hoort ze bij de minderheid) en ze heeft veel te maken met armoede en dat wordt heel duidelijk beschreven. Ik vind het superknap hoe die armoede neer wordt gezet want je hebt het gevoel alsof je precies snapt wat Bri doormaakt. Op een dag wordt Bri door beveiligers op haar school tegen de grond gewerkt. Onterecht. Ze denken dat ze drugs dealt, maar het blijkt snoep te zijn dat ze verkoopt op school. Over deze situatie maakt ze een rap en die gaat viral. Probleem is alleen dat ze wordt neergezet als een gangster en niet als iemand die slachtoffer is.

‘In Niet te stoppen wordt Bri neergezet als een sterke, taaie tante’

Je leert Bri langzamerhand beter kennen. Je merkt wel dat er steeds wat informatie wordt achtergehouden, wat ervoor zorgt dat je door wil blijven lezen. Ze doet zich voor als een sterke, taaie tante maar heeft zeker een zachte kant. Een van de dingen waar Brianna moeite mee heeft is het feit dat haar vader (voormalig rapper) vermoord is en dat haar moeder verslaafd raakte aan drugs (maar nu 8 jaar clean is, maar wat altijd een gevoelig puntje blijft). Bri en haar broer staan altijd op scherp om haar moeder in de gaten te houden. Ze heeft het hier heel moeilijk mee en je merkt dat ze soms wat agressief kan overkomen – vooral omdat ze op wil komen voor hetgeen waar ze om geeft.

In Niet te stoppen staat racisme vanzelfsprekend centraal: dit is waar Angie Thomas zich veel mee bezighoudt. Op een hele bijzondere wijze weet ze je te betrekken en mee te nemen in het lastige leven dat het hoofdpersonage heeft. Je kunt je niet voorstellen hoe zij leeft en hoe moeilijk ze het heeft. Het verhaal is onmogelijk neer te leggen en heeft bijzondere thema’s waar iedereen vanaf moet weten: armoede, racisme en ook een ‘normaal’ thema als volwassen worden.

Meer recensies lezen van de boeken van Angie Thomas? Klik dan hier.

Niet te stoppen

Titel: Niet te stoppen
Auteur: Angie Thomas
Verschenen: maart 2019
Pagina’s: 384
Uitgever: Moon
bol-button

Rating: 4/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *