Boekrecensies, Roman, Young adult

Niet te filmen – Sophie Kinsella

Niet te filmenTitel: Niet te filmen
Auteur: Sophie Kinsella
Verschenen: juli 2015
Pagina’s: 280
Uitgever: Moon
Oorspronkelijke titel:
Finding Audrey 

Een angststoornis maakt het dagelijks leven van de veertienjarige Audrey behoorlijk lastig. Ze heeft baat bij de gesprekken met haar psycholoog, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze Linus ontmoet, een teamgenoot van haar oudere broer. Linus snapt haar. Audrey kan met hem over haar angsten praten zoals ze dat nog nooit met iemand anders heeft kunnen doen.

Mening over Niet te filmen

Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt vanachter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Op aanraden van haar psycholoog legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen. In haar documentaire Mijn serene, liefdevolle huisgenoten dreigt Audreys moeder de computer van haar gameverslaafde broer Frank het raam uit te gooien. De vader van Audrey herleeft zijn gloriejaren in zijn leren broek in de garage. En Audreys vierjarige broertje Felix blijft alles met een ongelovige opgetogenheid benaderen. Audrey’s herstel lijkt ver weg, totdat Linus opduikt. Met zijn glimlach als een sinaasappelpartje en zijn grappige briefjes verleidt hij Audrey om weer naar buiten te gaan. En opeens lijkt de buitenwereld een stuk minder angstaanjagend.

Ik heb alle boeken van Sophie Kinsella gelezen en daarom was ik ook razend benieuwd naar deze roman, een boek dat ik eigenlijk meer een Young Adult vind. Je leest Niet te filmen in een hoog tempo uit, omdat het boek makkelijk is en echt geschreven voor tieners. Je herkent de schrijfstijl van Sophie Kinsella in het boek, ondanks dat het toch een heel ander soort boek is. Hoe dat komt? De humor van Kinsella is er eentje die je meteen herkent. En ik hou ervan! Ook merk je dat de moeder van Audrey typisch een personage is dat door Kinsella is bedacht. Een stressvolle moeder die alles wat met computers te maken heeft slecht vindt, omdat ze dat ergens heeft gelezen. Dit karakter heeft een beetje het naïeve wat Becky (uit de Shopaholic-serie) ook heeft. Ik miste wat diepgang in het boek, maar ik denk dat dat allemaal komt doordat het een boek voor een jong publiek is. Voor die doelgroep vind ik het echt een super boek. Er worden stukken gevlogd, echt iets voor deze tijd. Het boek leest als een trein en er zit behoorlijk wat humor in. Je wordt ook nog even in spanning gehouden, want je weet niet precies wat er met Audrey aan de hand is. Ik vond het een leuk boek waar ik als een sneltrein doorheen ging en je de schrijfstijl van Kinsella meteen herkent!

Meer recensies lezen van de boeken van Sophie Kinsella? Klik dan hier.

Rating: 3,5/5

bol-button

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply beautifulday4makeup juli 24, 2015 at 09:09

  Oei oei, ik hou niet van het naïeve van Becky…

 • Reply Melissa Charlotte juli 24, 2015 at 11:27

  Ah ik ben dol op Sophie Kinsella en dus ook ontzettend benieuwd naar dit boek!

 • Reply Jolien juli 24, 2015 at 22:26

  Ik heb nog nooit een boek van Sophie Kinsella gelezen, ben er wel benieuwd naar! 🙂

 • Reply Jessica juli 25, 2015 at 23:40

  Ik had *schaam schaam* nog niet eerder een boek van Sophie Kinsella gelezen, maar dit was een leuke introductie 🙂

 • Reply Esther juli 27, 2015 at 18:47

  Ik ben wel benieuwd naar dit boek. 🙂

 • Reply Simone juli 29, 2015 at 09:27

  Ik heb deze de laatste tijd erg vaak voorbij zien komen, dus ik ben echt ontzettend nieuwsgierig. Klinkt als een mooi verhaal!

 • Leave a Reply