Netflix

Netflix tip: Dark Tourist

The dark tourist
Ooit gehoord van David Farrier? Nee? Misschien Louis Theroux dan? (Al wil David zich daar écht niet mee identificeren). Toch hebben ze wat gemeen. Als je van de documentaires van Louis Theroux houdt, dan vast en zeker ook van David Farrier.

Waar gaat Dark Tourist over?

David Farrier is een Nieuw Zeelandse journalist en reist de wereld over op, op zoek naar the dark tourism. In deze 8-delige serie vervult hij dan ook de rol van een dark tourist. Dit houdt in dat hij enge plekken opzoekt, bizarre plekken. Zo bezoekt hij Fukushima, het engste horrorhuis ooit, maar neemt hij ook een kijkje bij voodoo. Per aflevering bezoekt hij een nieuw werelddeel, waarin hij een paar plekken en landen pakt.

Wat vond ik van 2Dark Tourist?

Ik ben zelf enorm fan van dit soort documentaires. Ik ben opgeleid tot journalist en ben daarom altijd erg benieuwd hoe andere mensen de vragen stellen in zulke situaties. Wat dat betreft vond ik het een beetje tegenvallen. David is niet heel kritisch met zijn vragen, maar vraagt wel weer de juiste vragen zoals: ‘Maar dit is niet normaal toch?’ Want nee, dat is het 9 van de 10 keer ook echt niet. Maar ook juist dát trekt hem om erheen te gaan. En mij blijkbaar ook, om de serie achter elkaar af te kijken. En dit is waarschijnlijk ook datgene wat al die dark tourist trekt. Het bizarre zien, kijken of “de verhalen” kloppen.
De serie heeft bij mij zelfs de nodige spanning opgeroepen. Ik kon mijn ogen dan écht niet van het scherm afhouden. ‘Wat ABSURD. Gaat hij dat echt doen?!’
De makers weten dit dan ook zeker op de juiste manier over te brengen. Ik ben enorm enthousiast over deze, voor mij nieuwe, documentaire-maker. Ik hoop dan ook dat Netflix een tweede seizoen gaat uitbrengen!

Een negatief punt over de documentaire: ik heb de ondertiteling nog nooit zó slecht gezien. Fouten zoals ‘ik wordt’ zie je regelmatig voorbij komen. Gelukkig is het verder over het algemeen Engels, en is dat voor de meeste personen prima te volgen! 😉

Heb jij deze serie al gezien? Of staat hij nu op jouw lijstje?

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Deze 17 documentaires op Netflix moet je gezien hebben! juni 18, 2020 at 06:00

    […] Tourist De Nieuw-Zeelandse documentairemaker David Farrier is professioneel ramptoerist. Tijdens zijn reizen naar onconventionele toeristische trekpleisters, […]

  • Leave a Reply