Netflix

Netflix serietip: Russian Doll

Ten einde raad welke serie je nú weer moet kijken op Netflix? Ga voor Russian Doll. De serie gaat over Nadia (je kent haar waarschijnlijk van Orange is the New Black) die gevangen zit in een tijdlus. Iedere dag verongelukt ze, telkens op een andere manier. Is dit de hel?

Netflix serie Russian Doll

Nadia gaat steeds opnieuw dood en beleeft haar 36e verjaardag telkens weer. Ze zit vast in een surrealistische tijdlus en wordt geconfronteerd met haar sterfelijkheid.

Wat als je de kans krijgt om dezelfde dag steeds opnieuw te beleven? Een bekend uitgangspunt voor films en series – denk aan Groundhog Day of 50 First Dates. De Netflix-serie Russian Doll lijkt op het eerste gezicht een moderne, vrouwelijke variant op de film. Maar deze serie is er eentje met duistere humor en serieuze onderwerpen. In de hoofdrol: Natasha Lyonne, die je waarschijnlijk kent als Nichols uit Orange is the New Black. Lyonne speelt Nadia, een New Yorkse vrouw die terechtkomt in een time loop waarin ze steeds doodgaat op de avond van haar 36e verjaardag. Ze wordt aangereden door een auto, breekt haar nek op de trap of crasht in een lift. Na ieder sterfgeval komt ze weer in de badkamer terecht, staat de kraan open en beleeft ze de avond weer opnieuw. Keer op keer wordt ze verwelkomd door haar vriendin Maxine met “Sweet birthday, baby” – een hilarische scène. Net als bij Groundhog Day horen we als haar dag opnieuw begint hetzelfde liedje (Gotta Get Up van Harry Nilsson). Dan ontmoet ze een jongen, Alan, die ook in een tijdslus zit. Samen proberen ze het mysterie van waarom en hoe dit gebeurt te ontrafelen.

‘Je wil alle afleveringen van Russian Doll het liefst meteen achter elkaar bingen’

De afleveringen van Russian Doll duren zo’n 25 minuten: de lengte die comedy-series vaak krijgen. Ideaal om tussendoor te kijken in een verloren half uurtje. Maar pas op: Russian Doll is verslavend! Je wil het liefst het hele seizoen in een keer achter elkaar bingen.

Ook al heeft de serie hetzelfde concept als Groundhog Day, het is totaal geen uitgemolken of niet originele serie. Russian Doll weet zichzelf te onderscheiden van andere series door een geheel eigen sfeer en toon weg te zetten. Lyonne zet de rol van Nadia ge-wel-dig weg: een sarcastisch persoon met een dosis droge humor. De rest van de cast is ook erg goed. Russian Doll weet vanaf de eerste minuut te intrigeren door een ijzersterk verhaal neer te zetten.

De makers van de serie hebben 3 seizoenen gepitcht bij Netflix, maar het is nog onduidelijk óf en wanneer er een volgend seizoen komt. Zodra dat het geval is, houden we jullie natuurlijk op de hoogte.

Wil jij Russian Doll zien? 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *