Netflix

Netflix serie: When they see us

Heb jij al gehoord van de Netflix serie When they see us? Deze heftige serie, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is al in opspraak sinds dat hij gelanceerd werd. En dat is niet zomaar. Deze serie is namelijk gebaseerd op een zaak die plaatsvond in New York in 1989. Ik keek de 4 afleveringen van When they see us, en vertel jullie er vandaag meer over.

Waar gaat When they see us over?

Het leven van vijf tieners uit Harlem wordt een nachtmerrie als ze vals worden beschuldigd van een bruut misdrijf in Central Park. De serie is gebaseerd op de ‘Central Park Jogger case’ uit 1989. Hierbij werd een hardloopster in Central Park aangevallen, verkracht en voor dood achtergelaten. Diezelfde avond is er een groep gekleurde tiener jongens op straat en in Central Park aan het rotzooi trappen. Wanneer de politie haar volle focus zet op het oplossen op deze zaak, worden vijf jongens tussen de 14 en 16 jaar uit de groep gepikt en beschuldigd van deze vreselijke daad.

De jongens worden tegen elkaar opgezet en gedwongen een valse bekentenis af te leggen. De politie zei dat ze daarna naar huis zouden mogen. Maar dat is natuurlijk onzin. Door de bekentenissen kan de politie een zaak tegen de jongens beginnen en zo hun daders aanwijzen in deze misdaad. Hoewel de jongens op de verkeerde plek, op het verkeerde tijdstip waren, zijn ze onschuldig. Maar de politie doet er alles aan om ze achter de tralies te krijgen.

De Central Park Five

De jongens proberen met alle hulp die ze kunnen krijgen, hun onschuld te bewijzen. En hoewel er heel veel rammelt aan deze zaak, blijkt hun woord niet genoeg te zijn. Vier van de vijf verdwijnen in een jeugdgevangenis en degene die ouder was dan 16, moet naar een volwassenen gevangenis. Pas in 2002, nadat iemand anders heeft bekend en er nieuw DNA-bewijs is, worden de jongens vrijgesproken en vervallen alle beschuldigingen tegen hen.

Ontroerend en heftig

Ik ben veel gewend. Ik kijk veel series over misdaadzaken, onschuldigen in de gevangenis en het Amerikaanse rechtssysteem wat soms van geen kanten lijkt te kloppen. Maar When they see us heeft mij echt geraakt. We weten allemaal dat er vroeger een duidelijke scheiding was tussen de ‘blanken’ en ‘getinte’ in Amerika. Deze rasdiscriminatie komt ook sterk naar voren in deze zaak. De serie wordt door verschillende media omschreven als erg heftig. De acteurs (die voor een groot deel kinderen zijn), worden zelfs hulp aangeboden, omdat de rol die ze spelen zo heftig is. Ook wordt het niet aangeraden meerdere afleveringen achter elkaar te kijken (dit las ik natuurlijk weer te laat).

When they see us heeft me enorm geraakt. Ik lieg dan ook niet wanneer ik vertel dat ik tijdens iedere aflevering heb zitten huilen. Het is enorm kwalijk dat dit in het verleden heeft kunnen gebeuren, en nog steeds gebeurt in verschillende delen van de wereld. De manier waarop de kinderen worden behandeld, hoe blind de politie is en de manier waarop ze worden voorgelogen, is ontzettend pijnlijk om te zien. Daarnaast wordt deze zaak op een gegeven moment een principe kwestie en gaat het niet meer zozeer om wie (on)schuldig is.

Deze Netflix serie zit heel goed in elkaar. De zaak wordt in de detail ‘nagespeeld’ en uitgelegd, daardoor is het niet moeilijk om het te volgen. De afleveringen duren allemaal minimaal 1 uur. Deze serie heeft me echt naar het hart gegrepen. Ik vind het dan ook heel goed dat deze zaak na zoveel jaren nog aandacht krijgt. Het moet duidelijk zijn dat deze mannen ontzettend veel pech hadden en dat ze onschuldig zijn.

Wanneer je deze serie gaat kijken, bereid je dan wel voor op een tranentrekker, heel veel woede en stof tot nadenken. Het is niet een serie die je wel ‘even tussendoor kijkt’. Hoe dan ook kan ik deze serie echt heel erg aanraden, zeker wanneer je docu’s als Making a Murderer, The Innocent Man en The Staircase interessant vindt. Houd wel in je achterhoofd dat dit geen documentaire is, maar echt een speelserie gebaseerd op dit waargebeurde verhaal.

Heb jij When they see us al gezien?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *