Netflix,  TV-series

Netflix serie: The Spy

Toen ik door Netflix aan het ‘browsen’ was, kwam ik de serie The Spy tegen. Een spannende miniserie die gebaseerd is op de Israëlische top Mossad spion Eli Cohen. Ik keek de serie van 6 afleveringen in twee avonden en vandaag vertel ik jullie er meer over!

Waar gaat The Spy over?

The Spy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In het begin van de jaren 60 krijgt Israël te maken met een reeks verrassingsaanvallen van het Syrische leger. Eli Cohen wordt geselecteerd om als spion voor de geheime dienst Mossad aan de slag te gaan in Syrië. Via morsecode speelt Eli, ook wel Kamel of agent 88, cruciale informatie door naar Tel Aviv. Hij weet zelfs vrienden te maken met hele belangrijke mensen in Syrië. Wanneer hij een baan aangeboden krijgt als Minister van Defensie in Syrië zit hij pas echt dicht op het vuur. Maar hoe lang weet hij zijn fake identity vast te houden?

Sterke opbouw van de serie

Voordat ik aan The Spy begon kende ik het verhaal over Eli Cohen helemaal niet. Helaas is er al heel wat jaren onrust in Syrië, zo ook in de jaren 60, wanneer dit verhaal zich afspeelt. We worden in de serie mee teruggenomen in de tijd en volgen Eli in zijn opleiding tot en zijn werk als spion voor de geheime dienst Mossad. Je merkt al snel dat wat Eli doet, niet bepaald zonder risico’s is. Hij laat zijn familie achter in Israël en vertrekt naar Syrië. Zijn gezin heeft overigens geen idee van zijn missie, omdat het voor iedereen geheim moet blijven vanwege veiligheid. Sommige scènes zijn semi zwart-wit/sepia, waardoor je echt terug in de tijd wordt meegenomen. Dat vind ik een mooi detail aan de serie. Zodra je aan de serie begonnen bent, wil je het in een keer uitkijken. Je wilt weten wat het lot is van Eli Cohen en of het hem lukt om informatie los te krijgen in Syrië. Op sommige momenten zat ik op het puntje van mijn stoel, en durfde ik bijna niet te kijken vanwege de opbouwende spanning. Petje af ook voor de acteerkunsten van Sacha Baron Cohen, die je ook kan kennen van luchtige rollen zoals Borat. Hoewel ik tijdens de serie vaak de neiging kreeg om dit verhaal te Googlen, heb ik me toch weten in te houden. Dit puur omdat ik de afloop nog niet wilde weten. Ik vond de serie erg interessant. Achteraf las ik dat sommige feiten die in de serie terugkomen, wellicht niet zijn gebeurd, maar dat maakt de serie niet minder geloofwaardig. Het is een heftige serie, waar je wel tegen moet kunnen, maar ik kan het je zeker aanraden om deze te kijken.

Heb jij The Spy al gezien?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *