Films,  Netflix

Netflix filmtip: Irreplaceable You

Er staat een nieuwe Netflix Original film op Netflix sinds kort waar ik even wat extra aandacht aan wil besteden! Irreplaceable You met ‘onze eigen’ Michiel Huisman wilde ik heel graag zien en ik vertel je vandaag wat ik ervan vond. 

‘Irreplaceable You’ volgt een koppel, Abbie en Sam, dat elkaar al vanaf hun achtste levensjaar kent en voorbestemd is om voor altijd samen te blijven. Maar dan blijkt de dood in de weg te staan wanneer Abbie erachter komt dat ze terminale kanker heeft. Ze gaat vervolgens op humoristische wijze op zoek naar een nieuwe liefde voor haar verloofde Sam.

Een dramafilm met Michiel Huisman (wat mij betreft een van de knapste mannen ooit) er in? Die moest ik zien. Vol hoge verwachtingen begon ik aan Irreplaceable You. Abbie en Sam kennen elkaar sinds kleins af aan en ze zijn voorbestemd om voor altijd samen te blijven. Het tragische liefdesverhaal van regisseur Stephanie Laing gaat over een vrouw die kort na haar verloving ontdekt dat ze kanker heeft. Ze zegt haar abonnement op de sportschool af en gaat naar een praatgroep waar haken de manier is om dingen te verwerken. Daar ontmoet ze Myron (Christopher Walken), die haar informeert dat Sam na haar dood de ‘sletfase’ zal ingaan. Volgens Abbie zit er maar één ding op: een nieuwe partner zoeken voor haar verloofde.

Een sterrencast is aanwezig. Naast Michiel Huisman speelt Christopher Walken ook een rol in de film. De film heeft alle ingrediënten om een briljant drama te worden, maar helaas pakt het niet goed uit. De liefde tussen Abbie en Sam spat niet van het scherm af en het feit dat Abbie zó opgaat in het vinden van een vriendin is niet geloofwaardig. Irreplaceable You moet een dramakomedie zijn, maar op de een of andere manier komt de film niet tot zijn recht. En dat is super frustrerend om te zien. De twee grappen af en toe over het feit dat Abbie ziek is en zeggen dan snel ’too soon?’ er achteraan. Oké, daar kan ik nog inkomen. Maar een nieuwe vriendin voor de liefde van je leven vinden? Nee. Totaal niet realistisch. Walken is zoals gewoonlijk steengoed en amusant, maar ook zijn karakter komt niet helemaal tot zijn recht. Huisman, die in deze film tot nerdy professor is gebombardeerd, presenteert zijn gevoelens een stuk realistischer dan zijn tegenspeelster. Wat me ook irriteert: we krijgen maar tien minuten om Abbie en Sam te leren kennen voordat het slechtnieuwsgesprek met de dokter plaats vindt. Nogal snel, vind je niet? Ook nog een cruciaal moment: de film begint met Sam die bij het graf van Abbie staat. Je weet dus al hoe het afloopt.

De juiste toon wordt niet geraakt. Ik moest niet eens huilen. En já, dat is zeldzaam bij een film over zo’n zwaar onderwerp. De film is niet grappig genoeg en niet ontroerend genoeg en daarom is het misschien wel een donkere, schrille komedie geworden. Nu lijkt het net alsof ik de film compleet aan het afkraken ben, maar het is gewoon: ik had er meer van verwacht. Dit had echt een pareltje van een film kunnen zijn die nog dagen in je hoofd rondspookt. Nu is het niet meer dan ‘gewoon een film op Netflix’ geworden. En daar baal ik van.

 

irreplaceable you

Titel: Irreplaceable You
Regie: Stephanie Laing
Verschenen: februari 2018
Duur: 96 minuten
Cast: Michiel Huisman, Gugu Mbatha-Raw, Kate McKinnon, Christopher Walken
Genre: Drama 

Rating: 6,5/10

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.