nazomer
Boeken,  Boekrecensies,  Roman

Nazomer – Esther Verhoef

Op mijn vakantie las ik het nieuwste boek van Esther Verhoef: Nazomer. Een ideaal boek om dit jaargetijde te lezen! Benieuwd wat ik van Nazomer van Esther Verhoef vond? Je leest de recensie hier.

Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt… In de haar kenmerkende meeslepende stijl beschrijft Esther Verhoef hoe de jonge Claudia opgroeit in een wereld die niet bij haar past en verandert in de succesvolle Vivian D. Welke offers heeft Claudia moeten brengen, en voor welke keuzes staat Vivian nu?

Schrijft Esther Verhoef eerst nog een meeslepende en prijswinnende thriller (Lieve Mama), komt ze deze zomer met een boek dat helemaal geen thriller is. Esther Verhoef kennen we allemaal van haar thrillers, maar Nazomer is haar tweede roman. Tegenlicht was haar eerste roman en daar was ik destijds ook erg van onder de indruk. Maar goed, Nazomer dus. Het boek wordt verteld vanuit twee verhaallijnen: de creatieve Claudia die opgroeit in een dorp in Brabant, waar ze haar draai totaal niet kan vinden. De tweede lijn vertelt het verhaal van Vivan D, succesvolle modeontwerpster die struggelt met haar eigen bedrijf.

Al snel vermoed je als lezer dat Claudia en Vivian dezelfde personen zijn. De afwisseling van de hoofdstukken met heden en verleden wisselen elkaar in een vlot tempo op, waardoor je als lezer geboeid blijft tot het eind. Ik kon me als rasechte Brabantse vooral erg inleven in het verleden. Het dialect, de worstenbroodjes, het dorpse leven, dat zag ik helemaal voor me. Langzaam maar zeker komen de twee verhalen bij elkaar en deze ‘spanning’ is erg goed opgebouwd. De dialogen kloppen, net als de personages en de tijdsgeest. De schrijfstijl van Verhoef leest heerlijk weg en ik had dit boek dan ook in een dag uit.

‘Nazomer is een oppervlakkig verhaal maar zeker een boek dat ik zou aanraden’

Een kritische noot: het verhaal is bij vlagen oppervlakkig en gaat niet de diepte in. Er worden interessante onderwerpen aangehaald, zoals een genetische ziekte, maar deze worden niet echt uitgewerkt. Dat neemt niet weg dat de verhaalwisselingen zorgen voor een hoog tempo en het feit dat je wil doorlezen. Maar toch heb je door de tijdssprongen het gevoel dat er iets ontbreekt. Ook kon ik me soms moeilijk inleven in het karakter van het hoofdpersonage. Het is een vrij vlakke vrouw die niet gauw emotie toont en dat maakt het voor mij, emotioneel wrak als ik ben, soms lastig om haar keuzes goed te begrijpen. Maar naarmate het verhaal vordert, wordt Claudia steeds ‘menselijker’ en dat kon ik zeker waarderen.

Al met al is Nazomer wel een boek waar ik van heb genoten en die ik ook zeker zou aanraden om te lezen!

Meer recensies lezen van de boeken van Esther Verhoef? Klik dan hier.

nazomer

Titel: Nazomer
Auteur: Esther Verhoef
Verschenen: juni 2017
Pagina’s: 427
Uitgever: Ambo Anthos

bol-button

Rating: 3,7/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *