Nationale bibliotheek van Oostenrijk
Boeken

Tip: Nationale bibliotheek van Oostenrijk in Wenen

Ben je van plan om een bezoekje te brengen aan het prachtige Wenen, Oostenrijk? Dan mag een bezoekje aan de nationale bibliotheek van Oostenrijk niet ontbreken op je bezoeklijst! Deze bijzondere bibliotheek is ontzettend oud en als je binnenstapt in de bibliotheek heb je het gevoel dat je terug de tijd in gaat.

Laatste update: februari 2024

Bezoek de nationale bibliotheek van Oostenrijk

De Oostenrijkse nationale bibliotheek is een van de mooiste bibliotheken ter wereld, als je het ons vraagt. De bibliotheek heeft een hele belangrijke functie: zij verzamelen alles dat in of over Oostenrijk is verschenen. Anno nu herbergt de bibliotheek de grootste collectie boeken van Oostenrijk én de bibliotheek wordt veel gebruikt voor onderzoek en wetenschappers.

De bibliotheek werd gesticht in 1575 en bevat zo’n 12,5 miljoen collectiestukken. De bibliotheek heeft als oudste stuk de Heilige Evangeliën uit 1368. Ook bevat de bibliotheek een museum, waar tijdelijke tentoonstellingen worden getoond. Het bibliotheekgedeelte van de bibliotheek is niet te bezoeken voor toeristen.

Bezoek de Prunksaal, ook wel Pronkzaal

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de nationale bibliotheek van Oostenrijk is toch wel de Prunksaal, ook wel de pronkzaal of staatszaal. Deze zaal is toegankelijk voor toeristen. In 1722 werd de pronkzaal gebouwd – een zaal die 80 meter lang is en 20 meter hoog. De zaal is prachtig gedecoreerd en bevat een collectie van 200.000 boeken. Overal waar je kijkt zie je boekenkasten gevuld met oude boeken, samen met allerlei standbeelden en bustes. Er worden allerlei oude boeken tentoongesteld in de pronkzaal, een geweldige ervaring als je van boeken houdt.

Er zijn nog een aantal musea die bij de Weense Nationale Bibliotheek horen, namelijk het Literatuurmuseum, het Papyrusmuseum, het Museum van de Kaart en de Globe, het Huis van de Oostenrijkse Geschiedenis en het Esperantomuseum.

De pronkzaal van de nationale bibliotheek is elke dag geopend. Bekijk hun website om er achter te komen wat de actuele openingstijden zijn. Je moet een ticket aanschaffen om naar binnen te mogen.

Adresgegevens van de Oostenrijkse nationale bibliotheek:
Österreich nationalbibliothek
Josefsplatz 1, Wenen

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan zijn deze artikelen wellicht ook wat voor jou.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.