Mijn jaar na jou
Boekrecensies,  Young adult

Mijn jaar na jou – Nina de Pass

Niet lang geleden kreeg ik een digitaal recensie-exemplaar toegestuurd van het boek Mijn jaar na jou, geschreven door Nina de Pass. Ik vertel je in deze recensie of het Young Adult boek het lezen waard is!

Waar gaat Mijn jaar na jou over?

Oudjaarsavond, San Franciso. Het feest van het jaar eindigt in een tragisch ongeluk. Cara overleeft het. Haar beste vriendin Georgina niet.
Negen maanden later besluit Cara’s moeder dat een kostschool in de Zwitserse Alpen de nieuwe start is die haar rouwende dochter nodig heeft. Maar Cara weet dat het niks uitmaakt; Georgina is weg en niets zal haar terugbrengen.
Op haar nieuwe school weet niemand iets over Cara’s verleden en ze is van plan dat zo te houden. Maar hoe ze ook haar best doet om afstand te bewaren, haar nieuwe vrienden breken de muur die ze zo zorgvuldig had opgebouwd langzaam af. Vooral de ongewone, oprechte Hector, die beter dan wie dan ook begrijpt hoe ze zich voelt. Hoe dichter Cara naar Hector toe groeit, hoe meer Georgina wegglijdt. Het leven omarmen betekent dat ze het verleden moet loslaten, maar Cara weet niet zeker of ze wel een tweede kans verdient.

Het boek Mijn jaar na jou van Nina de Pass is haar debuut – en omdat ik op z’n tijd wel eens van een goed Young Adult verhaal houd gaf ik dit boek een kans. Zeker omdat de achterflaptekst me meteen aan sprak.

Mijn jaar na jou draait om Cara, die een enorm zwaar jaar heeft gehad nadat ze onderdeel was van een auto-ongeluk en haar beste vriendin verloor. Ze zit een hele tijd thuis en dan besluit haar moeder dat het tijd is om proberen verder te gaan met haar leven. Cara woont in San Francisco en wordt naar een Zwitserse kostschool gestuurd, waar ze de kans krijgt om opnieuw te beginnen. Opnieuw beginnen in een omgeving waar niemand haar kent. Niemand haar met medelijden kan behandelen. Want dat is het laatste wat ze wil. waar ze opnieuw kan beginnen. Natuurlijk maakt Cara ook nieuwe vrienden op school, maar wel op haar eigen manier. Hoe harder Cara ook probeert om afstand te bewaren van nieuwe vrienden op school, hoe lastiger het wordt voor haar. Haar vrienden hebben door dat ze iets achterhoudt maar hebben geen idee wat.

‘Nadat ik Mijn jaar na jou had uitgelezen moest ik een traantje wegpinken’

Ik heb veel moeite gehad om me te identificeren met hoofdpersonage Cara. Ze komt egoistisch en onbetrouwbaar over en ze kwam over als een niet prettig mens. Iemand die ik zelf graag zou willen ontlopen in het dagelijks leven. Toch groeit ze enorm als personage en daardoor kreeg ik gaandeweg meer empathie en sympathie voor haar.

Nina de Pass heeft een fijne en vlotte schrijfstijl. Het heeft wel een hele tijd geduurd tot ik ook maar enig gevoel kreeg waar dit boek naar toe zou gaan. Ze wist me door haar schrijfstijl wel aan boord te houden, maar het verhaal werd naar mijn inziens, pas beter toen ik er verder in zat. Nina weet in dit verhaal goed verschillende thema’s samen te brengen. Rouw, rouwverwerking, trauma, vriendschap en liefde… Het komt allemaal aan bod!

Wat ik niet verwacht had is dat het verhaal me toch wist te raken. Zoals ik al zei: het duurde even voor ik erin kwam. Toch moest ik, nadat ik het boek had uitgelezen, een traantje wegpinken. Een mooi verhaal, fijn voor tussendoor maar geen enorm hoogstandje. Leuk om deze zomer te lezen.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier via Bol.com.

Mijn jaar na jou

Titel: Mijn jaar na jou
Auteur: Nina de Pass
Verschenen: april 2020
Pagina’s: 320
Uitgever: Best of YA

bol-button

Rating: 3.5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *