Boeken

Mijn eerste ervaring met luisterboeken

Sinds ik kan lezen, verslind ik het ene boek na het andere. Maar door mijn lieftallige collega’s van Adorable Books werd ik bijna voor gek uitgemaakt toen ik bekende dat ik nog nooit een luisterboek had geluisterd. Ik besloot me er toch maar eens aan te wagen en vandaag deel ik mijn ervaring met jullie.

Mijn ervaring met luisterboeken

Luisterboeken worden aan je voorgelezen. Soms door de auteur zelf, maar meestal door iemand anders die het boek heeft ingesproken. Je kunt het boek luisteren via je telefoon of je tablet. Via een webshop kreeg ik een code waarmee ik 8 gratis boeken kon downloaden voor Bookchoice, dus ik besloot daar gebruik van te maken. De boeken die ik kon downloaden zijn zowel luisterboeken als e-books, maar ik ging natuurlijk voor de luisterboeken. Ik koos voor De Meisjesmagneet van Jackie van Laren.

Je kunt de snelheid van de voorleesstem zelf instellen. Ik merkte dat ik de normale snelheid iets te langzaam vond, dus ik heb hem opgehoogd naar 1.1. Ik heb wel gemerkt dat een stem je echt moet liggen. Je moet namelijk een uur of acht naar dezelfde stem luisteren en als je je gaat ergeren aan bepaalde uitspraken, word je daar niet heel vrolijk van. De verteller van dit verhaal heeft een redelijk prettige stem om naar te luisteren, het is goed vol te houden.

“Een luisterboek is een mega aanrader als je veel onderweg bent”

Ik luister vooral naar het luisterboek als ik onderweg ben in de auto, voor het slapen gaan of tijdens het ontbijt. Voor mij is een luisterboek wel echt een uitkomst. Voor mijn werk zit ik regelmatig in de auto en op de radio hoor je eigenlijk toch niks nuttigs, dus kun je in de tijd dat je onderweg bent ook een boek luisteren. ’s Avonds wil ik ook graag lezen, maar omdat ik de hele dag al bezig ben met tekst, hebben mijn ogen en hersenen dan eigenlijk behoefte aan hersenloos Netflix kijken. Een goed alternatief is een luisterboek, want je hoeft je bijna niet in te spannen. Ideaal!

Ik denk niet dat ik vanaf nu altijd luisterboeken zal pakken in plaats van echte boeken, maar voor de afwisseling is het wel heel fijn. Ik ga binnenkort op vakantie en dan denk ik dat het ook heel fijn is om een boek te luisteren terwijl ik op het strand lig.

Wat vind jij van luisterboeken? Heb jij het wel eens geprobeerd? 

2 Comments

  • Celine

    Ja, ik vind luisterboeken erg fijn! Ik lees nu veel meer boeken dan normaal en dat is een groot voordeel als het even niet gast met lezen. Eerder had ik echter wel al naar een boek geluisterd maar dat vond ik helemaal niet prettig. Ik denk dat je vooral een dagelijks moment moet hebben dat je er naar kan luisteren in plaats van om de paar dagen enkele minuten. Dat werkte mij erg tegen, maar momenteel ben ik helemaal fan!

  • Caroline

    Na de zomervakantie ben ik boeken gaan luisteren. Ik vind het heerlijk als ik (naar mijn werk) fiets, in de auto, en tijdens huishoudelijke klusjes. Ik let er nu wel op dat mijn lees- en luisterboek genoeg van elkaar verschillen. Een boek luisteren en een boek lezen die beide over een vrouwelijke politieagent gaan is behoorlijk verwarrend.
    Niet alle stemmen zijn prettig, maar mijn ervaring is dat sommige stemmen wel wennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *