kookboeken
Kookboeken

Mijn 6 favoriete kookboeken

Ik ben gek op koken! En dan vooral de ‘speciale’ gerechten uit het buitenland. Ik heb dan ook een enorme voorliefde voor kookboeken over andere landen. Met name Aziatische landen, maar tegenwoordig kan ik de Europese keuken ook steeds meer waarderen. Dit zijn een aantal van mijn favoriete kookboeken, wie weet zit er iets voor je tussen! Natuurlijk ook super leuk om te geven als cadeau!

De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan
Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

Ohhh, alleen al als ik weer naar dit boek kijk krijg ik trek. Ik ben GEK op de Indonesische keuken en dit boek is echt top!
Bestel het boek hier.

Het Borrelhapjes Bakboek – Laura Kieft
In Het Borrelhapjes Bakboek van Laura’s Bakery vind je ruim 150 hartige hapjes die je met en zonder oven kunt bereiden. Verder is er aandacht voor sauzen, dips en spreads en natuurlijk – zoals je van Laura gewend bent – veel tips en trucs om het nog gemakkelijker te maken. De uitleg is helder, de ingrediënten goed verkrijgbaar, de uren in je keuken gering. Met recepten voor diverse bruschetta, broodstengels, soesjes, minimuffins, flammkuchen, gevulde eieren, tapenades, hummus, spiesjes, dips, salades en nog veel meer hartige heerlijkheden.

Oké, misschien is dit niet echt een kookboek? Maar een goede tip is dit zeker. Er staan heerlijke borrelhapjes in die vaak ook vrij makkelijk te maken zijn! Top voor verjaardagen, maar ook voor dat lekkere weekend alleen thuis natuurlijk 😉
Bestel het boek hier.

Lekker Fred – Freddy Tratlehner
Schreeuwend van de jeuk liep ik terug naar huis over de Oostenrijkse zoutvlaktes. Ik moet een jaar of zes zijn geweest toen ik na anderhalf uur lopen eindelijk huilend thuiskwam. Ik was aan ’t spelen in de bos en was meerdere malen geprikt door de Reuzelmug. Door de bulten gloeide m’n hele rug als een kaassoufflé! Vlug pakte mijn moeder een blok boter en smeerde een dikke laag van het smeerbare goud over mijn kapot geprikte lichaampje. Al snel nam de jeuk af en kwam ik weer een beetje bij zinnen. Zonder dat blok boter was ik hier misschien wel nooit geweest en had ik dit boek vol helende recepten nooit kunnen schrijven! En dat zijn het, helende recepten. Niet alleen voor het lichaam, maar bovenal voor de ziel. Want zeg nou zelf, wat werkt er beter dan na een lange dag zwoegen in de kaasmijnen thuiskomen en genieten van een heerlijk bord verse pasta met paramagiano? Een grote hap paddestoeljenrisotto en u waant zich in een herfstig bos vol dansende dieren. Effe toch proberen nou eindelijk eens onder de honderd kilo te komen? Een heerlijke fitkech curry, zonder calorieën, waardig voor welke yogaknot dan ook! Kortom, een boek voor jou. De moderne mens, de klassieke mens, hij die zich eens wil uitsloven voor zijn vriendinnen, zij die zichzelf eens lekker wil verwennen. Ga mee op zoektocht naar je culinaire zelf. Thuiskomen was nog nooit zo lekker.Fred.

Spreekt voor zich toch? Bedoel: Vjeze Fur! Maar eerlijk is eerlijk, zijn gerechten zijn fantastisch. Bij alles wat ik tot nu toe heb gemaakt zei ik: WAUW! Dit moeten we echt zo veel vaker gaan eten.
Bestel het boek hier.

kookboeken

100 snelle wereldrecepten – Lekker en Simpel
Laat je niet afschrikken door sommige tongbrekende exotische namen en wees niet bang dat je door het hele land moet reizen op zoek naar dat ene vreemde ingrediënt. We hebben namelijk de wereldgerechten een Lekker & Simpel twist gegeven. De gerechten staan binnen 30 minuten op tafel en alle ingrediënten zijn te vinden in de supermarkt. Met dit kookboek tover je op een drukke doordeweekse dag toch een bijzonder gerecht op tafel en waan je je even in Spanje, Amerika, Afrika of Korea.

Al deze recepten zijn super simpel en ontzettend lekker! Wat ik wel vaak heb bij de Lekker en Simpel recepten is dat ik iets mis, en vaak wat extra kruiden toevoeg. Maar de recepten in dit boek bieden zeker super goede inspiratie!
Bestel het boek hier.

Indorock – Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is culinair schrijver, en food stylist met een achtergrond als professioneel kok. Zij schrijft voor onder andere Elle Eten. De laatste jaren is Vanja zich meer gaan verdiepen in haar Indonesische roots. In 2019 wint Vanja het Gouden Kookboek met haar boek ‘Indorock’.

Een heerlijk boek als je je meer wil verdiepen in de Indonesische keuken. Jackfruitcurry, een combinatie van oude gerechten en oude gerechten in een nieuw jasje. Ik krijg nu al trek als ik erover schrijf!
Bestel het boek hier.

Slow cooked –
In Slow cooked staan 100 recepten die zowel te maken zijn in de slowcooker als op het fornuis of in de oven. Elk recept geeft twee varianten in bereidingswijze: in de slowcooker en als alternatief op het fornuis of uit de oven. Hiermee is Slow cooked een zeer praktisch kookboek en geschikt voor iedereen, of je nu wel of niet in bezit bent van een slowcooker. Maak een heerlijk geurende curry of langzaam gegaard buikspek in karamelsaus en een vijgen- hazelnootpudding met pure chocolade. Van soep, de ultieme bolognese, vegetarische stoofschotels tot en met zoet. Slow cooked biedt 100 internationale gerechten die voor elk huishouden makkelijk te bereiden zijn.

In het bezit van een slowcooker? Dan is dit boek echt iets voor jou! Het staat vol met super veel heerlijke gerechten. Misschien lijken ze wat lastig in het begin, maar ze zijn makkelijk, écht. En overigens ook als je niet in het bezit bent van een slowcooker kun je dit boek goed gebruiken. Gasfornuis aan en gaan!
Bestel het boek hier.

Wat is jouw favoriete kookboek?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *