mevrouw ovo
Adorable Bookclub,  Roman

Mevrouw OVO – Elma van Haren

Laura van de Adorable Bookclub las het boek Mevrouw OVO van Elma van Haren. Wat vindt ze van dit boek en is het de moeite waard om te lezen? Lees de recensie van Mevrouw OVO nu hieronder!

Waar gaat Mevrouw OVO over?

Alles en iedereen verdient een tweede kans. Iedere dag maakt mevrouw OVO haar ronde door de buurt, op zoek naar bruikbaar afval en nutteloze gevonden voorwerpen om zich over te ontfermen. Mevrouw OVO noemt zichzelf een Officiële Vuilnis Observant. Het is haar taak om voor elk afgedankt kastje, sprookjesboek of verlaten theeservies een nieuw tehuis te vinden. Zelf kan ze het niet meer mee naar boven nemen, haar huis staat al boordevol. Wordt het niet eens tijd een echt leven te beginnen met mensen in plaats van voorwerpen? Op een dag treft ze bij het vuil een diepdonkerblauwe fluwelen bank. Daar kunnen veel mensen op zitten, maar hoe krijgt ze dat enorme ding elf verdiepingen naar boven?

Mevrouw OVO, die eigenlijk Emilia heet, verplaatst iedere dag haar voorwerpen in het huis. Alle voorwerpen hebben een naam en zij communiceert met de voorwerpen. De voorwerpen zijn haar leven, al snel kom je erachter dat ze een echte verzamelaar is. Hoewel haar huis zo vol staat dat ze door een tunnel van voorwerpen naar binnen moet kruipen, blijft ze maar verzamelen. Iedere dag maakt ze om 6 uur ’s avonds haar ronde bij het vuilnis in de wijk. Daar zoekt ze voor ieder voorwerp een nieuw tehuis, maar als er geen tehuis gevonden kan worden neemt ze het toch mee naar haar eigen flatje.

Op een dag staat ze in een gevaarlijke situatie waar een aantal bendeleden haar willen beroven, maar dan redt Mister Krrisch haar. Ze heeft dan voor het eerst sinds een hele lange tijd weer contact met mensen. Zodra Mister Krrisch ontdekt wat Emilia doet, wil hij haar bij een clubje die voor de wijk opkomt. Daar zitten al een aantal aparte figuren in die elk een eigen verhaal hebben, maar daar krijg je maar weinig over te weten. Later ontmoet ze Chris, een man die hulpverlener is en haar wil helpen met opruimen. Dan is ze niet alleen geobsedeerd door haar voorwerpen, maar ook door Chris. Ze doet er dan ook alles aan om hem te versieren, ook al heeft hij een vrouw en zoon. Ze gaat daarin ook veel te ver, ze verliest ook haar vriendschap met Mister Krrisch.

Dan gebeurt er iets in het boek waardoor het hele verhaal van Emilia verandert en dan kom je erachter wie ze werkelijk is. Dit krijg je pas heel laat te weten en het duurde daarom ook echt even voordat ik in het verhaal zat. Ik had vanaf het begin heel veel vragen, waardoor ik het verhaal niet echt heel duidelijk vond. Toen ik het boek uit had, zat ik alleen maar met meer vragen. Hoe loopt het af? Waar is Emilia? Wat is er nou precies gebeurd? Emilia doet iets dat je niet kan vergeten, maar dan stopt voor mijn gevoel het verhaal ineens. De schrijfstijl van Elma is wel duidelijk. Het is een spannend verhaal waarin uiteindelijk veel gebeurt, maar voor mij had duurde het even voordat ik er in zat. Het leek mij een heel leuk boek, maar ik had er achteraf iets meer van verwacht. Zeker het liefdesgedeelte, wat uiteindelijk minder naar voren komt door de obsessies die Emilia heeft.

mevrouw ovo

Titel: Mevrouw OMO
Auteur: Elma van Haren
Verschenen: januari 2017
Pagina’s: 286
Uitgever: De Harmonie

bol-button

Rating: 2,5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *