Adorable Bookclub,  Young adult

Mermaid – Louise O’Neill


Daniëlle van de Adorable Bookclub las het boek Mermaid van Louise O’Neill. Dit verhaal is de hervertelling van De kleine zeemeermin waar elk meisje vroeger naar keek (althans, ik heb deze film grijsgedraaid). Ik was dan ook nieuwsgierig op wat voor manier het verhaal zou worden herverteld en welke aspecten overeenkomen en welke juist anders zijn.

Waar gaat Mermaid over?

“Ik kijk omhoog. Ik kijk naar de donkere zee, de woeste golven, en doe mijn best om een glimp op te vangen van het zwakke licht in de verte. Dat is waar mijn moeder naartoe is gegaan, naar boven. En daar moet ook ik naartoe als ik de antwoorden wil vinden waarnaar ik op zoek ben.” Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze eindelijk voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

Mijn eerste indruk is dat Mermaid spookjesachtig magisch is en ik echt weer het gevoel kreeg terug te zijn in mijn kindertijd. Ik voelde me weer een klein beetje het meisje van toen, die vol bewondering keek naar de prachtige mooie Ariel, met haar bijzondere rode haren. In dit verhaal heet Ariel Muirgen, eigenlijk zelfs Gaia, de naam die haar moeder haar gegeven heeft. Haar vader, de Zeekoning, heerst over het rijk en de Zeeheks heeft haar eigen volk onder haar hoede (de Salka’s). Muirgen is op zoek naar haar eigen identiteit en vooral naar haar moeder, die is meegenomen door de mensen.

Muirgen heeft een jongen gered, waar ze meteen verliefd op is geworden. Vervolgens wil ze een mens worden, om bij deze jongen te kunnen zijn. Ze gaat naar de Zeeheks en zij wil haar helpen, tegen een prijs. Die prijs is dat ze haar stem verliest. Dit stukje vond ik ongeloofwaardig, normaal zou iemand niet alles opgeven nadat ze de jongen of man een keer heeft gezien. Ze probeert uit alle macht het hart van Olivier te veroveren, maar op aarde leven is een hele nieuwe ervaring, wat Muirgen niet altijd makkelijk afgaat. Naar het einde van het verhaal toe raakt de tijd van Muirgen op, voordat ze compleet verdwijnt. Door wat plotwendingen loopt het verhaal toch anders dan je van tevoren had gedacht. Dit maakt het einde interessant!

De karakters bleven helaas aardig vlak. Alleen Gaia/Muirgen liet zien dat ze had geleerd van haar keuzes, maar Olivier, mevrouw Carlisle, de Zeekoning en de zussen van Muirgen groeiden niet.

“Door wat plotwendingen loopt Mermaid toch anders dan je van tevoren had gedacht. Dit maakt het einde interessant!”

Thema’s als vrouwenrechten en opkomen voor jezelf, komen in dit boek aan de orde. De zoektocht naar wat er in het verleden is gebeurd, het verlies van haar moeder, is iets waar meer mensen mee worstelen denk ik. Voor de jongeren is dit boek met name denk ik heel waardevol en zorgt het voor herkenning.

Mermaid

Titel: Mermaid
Auteur: Louise O’Neill
Verschenen: oktober 2018
Pagina’s: 272
Uitgever: Young & Awesome

bol-button

Rating: 3,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *