Melmoth
Adorable Bookclub,  Boeken,  Fantasy

Melmoth – Sarah Perry

Emily van de Adorable Bookclub las het boek Melmoth van Sarah Perry. Alleen voor het omslag zou je het boek al in je boekenkast willen hebben staan, toch? 

Waar gaat Melmoth over?

Twintig jaar geleden deed Helen Franklin iets wat ze zichzelf niet kan vergeven. Het beschermde leventje dat ze sindsdien heeft opgebouwd, wordt nu opeens bedreigd door een reeks wonderlijke voorvallen. Ze leest een stapel vreemde manuscripten, bomvol verhalen uit de zwartste hoofdstukken van de geschiedenis. Daaruit rijst het beeld op van een lange, zwijgende vrouw in het zwart: Melmoth, het eenzaamste wezen ter wereld. Gedoemd om eeuwig op aarde rond te dolen probeert ze mensen met een schuldgevoel te verleiden om levenslang met haar mee te zwerven. Melmoths uitverkorenen moeten een keuze maken: leren leven met wat ze hebben gedaan of haar volgen in de eeuwige duisternis. Ondanks haar wantrouwen ontkomt Helen niet aan het gevoel dat iets of iemand naar haar kijkt. Wanneer ze wordt ingehaald door haar verleden, komt ook zij voor de belangrijkste keuze in haar leven te staan. Durft ze te kiezen voor de liefde, hoe onwaarschijnlijk die ook lijkt?

Helen, een saaie, degelijke vrouw die zichzelf niet snel blootgeeft, maakt kennis met de verhalen achter Meltmoth via haar vriend Karel, wie geobsedeerd lijkt door een reeks manuscripten en verhalen van mensen uit de geschiedenis die claimen Melmoth te hebben gezien. Melmoth zou een vrouw zijn die als enige ontkende Jezus te hebben gezien bij zijn opstanding, waardoor ze nu moet boeten door nooit te mogen sterven totdat Hij terug zal keren. Daardoor zwerft ze rond en wordt ze gezien als het eenzaamste wezen ter wereld: een duistere vrouw waarvan haar bestaan klinkt als een griezelig sprookje.

‘Sarah Perry slaagt erin je als lezer alles tot in de details te laten zien met Melmoth’

Elke zin vormt een gedetailleerde beschrijving van een beeld of gebeurtenis. Dit maakt dat het een bijzonder boek is om te lezen, echter wel lastig om in te komen. Al gauw wordt het verhaal spannend, waardoor het taalgebruik niet langer storend is. De zinnen klinken haast zweverig en poëtisch waardoor Sarah Perry erin slaagt je als lezer alles tot in de details voor je te laten zien. Observaties wisselen van Helen naar jou als lezer en weer terug, waardoor je het idee hebt erbij te zijn als Helen zich in een spookachtige kamer bevindt waar zij over Melmoth leest bij slechts het zwakke schijnsel van een kaarsje, en bekeken wordt door een stel raven terwijl het kippenvel op haar armen staat.

Steeds meer achtergronden over betrokkenen van dit verhaal openbaren zich in dit boek, waardoor het verhaal van Melmoth geloofwaardig en echt begint te worden. Ook Helen raakt steeds meer betrokken. Voelt zij de aanwezigheid van deze zwarte schim echt zo dichtbij, of is dit haar verbeelding? We leren haar steeds beter kennen en het geheim dat Helen met zich mee draagt openbaart zich later in het boek. Of zij hierdoor gedoemd is de hand van Melmoth beet te pakken en zich mee te laten voeren in de duisternis? Lees zelf maar…

Meer recensies lezen van de boeken van Sarah Perry? Klik dan hier.

Melmoth

Titel: Melmoth
Auteur: Sarah Perry
Verschenen: September 2018
Pagina’s: 304
Uitgever: Karakter Promotheus

bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *