Netflix,  TV-series

Netflix documentaire: Making a Murderer deel 2

O my god. Het moment dat deel 1 van Making a Murderer op Netflix stond, weet ik nog heel goed. Iedereen leek in de ban te zijn van deze 10-delige documentairereeks. Omdat ik dol ben op documentaires, duurde het niet lang voordat ik deel 1 had gekeken. Drie avonden kostte het ongeveer. Ik weet nog zo goed dat ik helemaal flabbergasted en in shock was; hoe kan zoiets nou gebeuren? Het eerste deel laat veel vraagtekens achter, maar in deel 2 van Making a Murderer, die sinds twee weken op Netflix staat, hopen we meer antwoorden te krijgen. Let op: deze recensie bevat spoilers!

Waar gaat Making a Murderer over?

Deze reality-thriller, die over een periode van 13 jaar werd gefilmd, volgt het verhaal van twee mannen die mogelijk vals werden beschuldigd van een gruwelijk misdrijf.

Deel 2 van de documentairereeks Making a Murderer gaat verder waar deel 1 ophield. Steven Avery en Brandan Dassey worden opgesloten voor een moord waarvan zij zeggen dat ze hem nooit hebben gepleegd. Sterker nog, ze denken dat ze erin zijn geluisd door de politie die Steven Avery per se achter de tralies willen hebben. Mijn mening na het zien van allebei de delen van Making a Murderer? Ik denk nog steeds dat de twee onschuldig zijn. Alles wijst erop dat er met het DNA-bewijs geknoeid moet zijn. Daarnaast zijn zoveel dingen té vaag dat het niet waar kan zijn. Ik zit elke keer met ongeloof te kijken. Wanneer je denkt dat ze in deel 2 een stapje dichter bij de vrijheid komen, moeten ze opeens weer 10 stappen terugzetten. Het is frustrerend en ik word er bijna kwaad van.

‘Making a Murder is een documentairereeks die iedereen doet verbazen al dan niet aan het denken zet’

In deel 2 staat het verzamelen van bewijs centraal. Zowel Steven als Brandan hebben nieuwe advocaten die geloven in hun onschuld en die er alles aan doen om de zaken opnieuw te mogen verdedigen. Maar voordat het zo ver is, moet dit eerst worden goedgekeurd door het hoger gerechtshof. Het Amerikaanse rechtssysteem zit bijzonder ingewikkeld in elkaar, maar mede door de manier waarop de documentaire is opgezet, wordt dit wel een stuk duidelijker. Wat ik zeer interessant vind, is de manier waarop de nieuwe advocaat van Steven Avery te werk gaat. Haar denkwijze vind ik intrigerend en brengt haar al zoveel op, dat het bewonderenswaardig is. Ik vind haar een kei harde tante, die zicht ontzettend hard maakt voor de zaak en dat is zeker nodig want ook ik ben overtuigd van zijn onschuld.

Elke keer wanneer ik deze documentaire keek, kreeg ik een naar gevoel vanbinnen. Ik vind het afschuwelijk hoe de Amerikaanse staat er alles aan doet om deze zaak maar niet opnieuw voor te laten komen. Ik denk dat een paar hoge rechters daar heel goed weten dat ze fout zitten, of in ieder geval dat er zoveel aan deze zaak rammelt, dat er wel opnieuw naar gekeken moet worden. En daarnaast vind ik het onbegrijpelijk dat niemand de échte dader wil pakken. Dat geeft de familie van het slachtoffer toch ook geen rust lijkt me?

Kijk, het is natuurlijk als buitenstaander die enkel de documentaire gezien heeft, makkelijk te oordelen. Ik weet dat er ook kritiek is gekomen op de documentaire omdat deze de zaak lijkt te bekijken van één kant. Maar ik kan me niet voorstellen dat je twijfelt aan het bewijs van Steven Avery’s onschuld. Dat kun je niet zomaar negeren.

Ik hoopte dat er in deel 2 van de documentairereeks in ieder geval één van de twee vrijgelaten zou worden. Je ziet maar weer hoe lang een dergelijk proces uitgerekt kan worden om zoveel mogelijk tijd te rekken. De hoop dat er dan ook maar iemand vrij zou komen, is dan ook snel vervlogen als je ziet hoeveel tijd eroverheen gaat.

Net als na deel 1 van de documentaire, ben ik nu ook weer helemaal in de ban van deze zaak. Ik wil antwoorden, ik wil weten wie het écht gedaan heeft. In het tweede deel worden er ook mogelijke andere daders naar voren geschoven door de advocaat van Steven Avery. Geloof me, toen ik haar theorie hoorde was ik ontzettend verbaasd! Het klinkt heel aannemelijk, maar als het echt ooit zo uitkomt dat diegene van wie zij het zegt gedaan hebben, dan wordt het een nog bijzonderder verhaal.

Het kan niet anders dan dat hier nog een vervolg op moet komen. Ik hoop zo dat de zaak nu weer een boost krijgt na het verschijnen van deel 2. Dit kan niet nog langer duren. Ik houd in ieder geval het twitter account van de advocaat nauwlettend in de gaten, tot het moment dat er een deel 3 van deze documentaire uitkomt.

Heb jij Making a Murderer gevolgd?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *