Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

Daniëlle van de Adorable Bookclub las het nieuwste boek van de populaire schrijfster Marieke Nijkamp: Voor ik je loslaat. Daniëlle: “Dit boek is geschreven door Marieke Nijkamp, bekend van het boek 54 Minuten. Dat boek heb ik nog niet gelezen, dus ik ging blanco en zonder (voor)oordelen Voor ik je loslaat lezen. Dit boek valt in het genre Young Adult, maar ik vond het ook redelijk spannend klinken. Lees mee waarom!”

Een paar dagen voordat Corey terugkeert naar haar geboorteplaats Lost Creek in Alaska om haar beste vriendin op te zoeken, wordt deze dood aangetroffen – drijvend onder het ijs. Corey is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals iedereen beweert. Daarna lijkt in Lost Creek niets meer op vroeger. Mensen doen alsof ze een vreemde is en vertellen haar dat de dood van Kyra was voorbestemd. Maar Corey voelt dat er iets niet klopt. Welke ijzingwekkende geheimen houdt men voor haar verborgen? In de donkere koude winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

Het verhaal is voor het grootste deel gesitueerd in Alaska en ik vind het fantastisch! Het is voor mij een redelijk onbekend deel van de wereld, maar de beschrijvingen in dit boek maken het levensecht. Het geeft een speciale dimensie aan het verhaal, vooral omdat je leest over hun gemeenschap en hun relatie met elkaar.

Je volgt het verhaal vanuit Corey, waarbij haar bevindingen en haar vriendschap met Kyra worden beschreven. Aan het begin van het verhaal krijgt Corey het nieuws te horen dat Kyra overleden is; ze is door het ijs gezakt en verdronken. Althans, dat is wat er wordt gezegd. Corey vertrouwt het niet en besluit om op onderzoek uit te gaan en keert terug naar Lost Creek. Lost Creek, het plaatsje wat ze zo graag wilde ontvluchten. Samen met haar vader, moeder en broertje is ze in Lost Creek opgegroeid; totdat haar vader het gezin verliet en haar moeder een baan kreeg aangeboden in Canada. Eenmaal terug voelt ze zich erg alleen en eenzaam. De bewoners behandelen haar alsof ze een buitenstaander is en ook bij de ouders van Kyra kan ze niet zichzelf zijn. Ze voelt zich nergens meer veilig, net zoals Kyra zich niet veilig voelde in Lost Creek.

Voor ik je loslaat is een echte pageturner!’

Het eigenlijke verhaal wordt in 5 dagen verteld, want Corey zal voor 5 dagen terugkeren naar Alaska. Maar tegelijkertijd blik je terug op het verleden en via die flashbacks kom je meer over Kyra, Corey en hun vriendschap te weten. Dit maakt het lezen heel erg boeiend, want stap voor stap leer je de aard van hun vriendschap beter kennen én leer je meer over Kyra als persoon met bijbehorende problemen. Kyra is gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis, waarbij manische periodes worden afgewisseld met hele diepe dalen. Tijdens deze diepe dalen schildert ze, om te kunnen overleven. De schilderijen die ze maakt worden door de bewoners als profetieën beschouwd. Zelfs haar eigen dood, en vooral de manier waarop, is al op een van haar schilderijen te zien…

Al met al is het een psychologisch spannend boek, aangezien je de angst van de meiden voelt en de gebeurtenissen niet bepaald fijn zijn. Maar de ontknoping van haar dood is redelijk voorspelbaar. Het is een echte pageturner en ik vind dat de schrijfster de twee hoofdpersonages, Kyra en Corey, goed heeft neergezet. De sprongen van het verleden naar het heden maken het interessant en boeiend.

Het enige ongeloofwaardige vind ik dat de reactie van de bewoners van Lost Creek. Ze zijn erg afstandelijk naar Corey, terwijl ze toch een behoorlijk lange tijd in Lost Creek heeft gewoond. Ze gedragen zich naar mijn idee wat raar en doen alsof de dood van Kyra ‘zo moest zijn’. Daarnaast zijn er wat andere gebeurtenissen in het boek die deze houding onderstrepen. Ik moet wel erbij zeggen dat ik niet weet hoe zo’n gemeenschap is, ik ben nog nooit in Alaska geweest. Ergens kan ik me wel voorstellen dat zij om te overleven zo op elkaar aangewezen zijn, dat ze niemand anders vertrouwen.
Dit boek is zeker aan te raden!

Lees hier alle recensies van de boeken van Marieke Nijkamp.

voor ik je loslaat

Titel: Voor ik je loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Verschenen: 12 december 2017
Pagina’s: 320
Uitgever: HarperCollins
Originele titel: Before I let go
bol-button

Rating: 4/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *