List en leugens
Young adult

List en leugens (De kraaien #1) – Leigh Bardugo

Nadat ik ontzettend teleurgesteld was door De grisha boeken, had ik de andere boeken van Leigh Bardugo afgeschreven. Tot ik overal las: je moet De kraaien lezen, want die is beter. Ik gaf het eerste boek een kans… Was List en leugens het waard? Ik vertel het!

Waar gaat List en leugens over?

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…
Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.
Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Toen ik online las dat Leigh Bardugo de stad Ketterdam uit List en leugens had gebaseerd op Amsterdam anno 1800, was mijn interesse aangewakkerd. Het leek me heel interessant om te lezen hoe een Amerikaanse auteur hier over zou schrijven en wat voor raakvlakken het verhaal met Nederland zou hebben. Let’s go!

Goed om te weten: deze serie kan je makkelijk lezen als je De grisha reeks hebt gelezen. Er zitten veel elementen in die ook in de De grisha boeken voorkomen, maar dit verhaal draait om andere personages in een ander deel van de wereld van De grisha. In List en leugens word je voorgesteld aan zes nieuwe personages. In List en Leugens wordt iedere keer vanuit een ander personage verteld wat ervoor zorgt dat je precies weet wat iedereen denkt, doet en meemaakt. Zeker omdat de zes personages ieder een andere afkomst hebben, is dat heel uniek aan het verhaal.

‘Met List en leugens heeft Leigh Bardugo een geweldig boek neergezet’

Kaz en zijn team gaan op missie, een vrijwel onmogelijke missie. Dat weten ze ook, maar het levert hen een hele duit geld op als ze de klus toch weten te klaren. Vanaf bladzijde één word je in het verhaal gezogen dat direct spannend begint. Het blijft gedurende de 542 pagina’s dan ook spannend en het verhaal zit boordevol plottwists. Ook het einde had me compleet in zijn macht en het kwam sneller dan ik had verwacht. Gelukkig eindigt het verhaal met een cliffhanger en kan je direct doorgaan in Kraai en Koninkrijk, deel 2 in de reeks.

Leigh Bardugo heeft met List en leugens een geweldig boek neergezet. De wereld die gebaseerd is op het Amsterdam uit de Gouden Eeuw en alle namen die in het Nederlands zijn gebruikt: geweldig. De hele wereld die rondom Ketterdam is neergezet is fascinerend en het had mij compleet in zijn greep. Met haar fijne schrijfstijl heeft Leigh Bardugo ervoor gezorgd dat je dit boek niet kunt neerleggen. Het is zo spannend en er vinden zoveel gebeurtenissen plaats dat dit er alleen maar voor kan zorgen dat het een van je favoriete boeken zal worden. Aanrader!

Meer recensies lezen van de boeken van Leigh Bardugo? Klik dan hier.

List & leugens

Titel: List en leugens (De kraaien #1)
Auteur: Leigh Bardugo
Verschenen: november 2015
Pagina’s: 542
Uitgever: Blossom Books
bol-button

Rating: 5/5

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *