Liefdesbrieven aan de sterren
Boekrecensies,  Young adult

Liefdesbrieven aan de sterren – Ava Dellaira

Laatst kregen wij Liefdesbrieven aan de sterren om te recenseren. Omdat er zoveel positieve recensies waren over dit boek, zijn wij ook héél benieuwd geworden! Vandaag delen we onze mening met jullie in een duo-recensie.

Waar gaat Liefdesbrieven aan de sterren over?

Het begint allemaal met een opdracht voor Engels: schrijf een brief aan een overleden persoon…
Laurel kiest voor Kurt Cobain, omdat haar zus May gek was op zijn muziek. Net als May stierf hij jong. Na die eerste brief schrijft Laurel er nog veel meer aan dode sterren. Ze vertelt over haar leven op school, haar eerste verliefdheid en het verdriet om de dood van haar zus. Maar hoe kun je rouwen om iemand die je nog niet hebt vergeven voor wat zij heeft gedaan?

Mening Danique E.:
Laurel komt terecht op een nieuwe middelbare school waar ze als opdracht krijgt om een brief te schrijven voor Engels aan een overleden persoon. Al snel blijft het niet bij één brief, maar beschrijft ze haar hele leven en gebeurtenissen in brieven aan bekende overleden personen. Of dat nou Kurt Cobain is of Amy Winehouse, verschillende bekende overleden artiesten komen voorbij in het boek. De zus van Laurel is overleden. Dat ontdek je eigenlijk al meteen aan het begin van het boek. In de loop van het verhaal krijg je door middel van de brieven steeds meer te weten over de dood van May en waarom Laurel er zich zo verdrietig om voelt. 

In het begin moest ik heel erg winnen aan de schrijfstijl van het dit boek. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit verschillende brieven. Laurel vertelt dus haar ervaringen en gevoelens door ze zelfs op papier te zetten. Daardoor leer je haar kennen en weet je wat ze meemaakt. Ava Dellaira zet op een mooie manier letters op papier. In het begin vond ik het wat zweverig maar naarmate het boek vorderde, wende ik aan de schrijfstijl en kon ik het ook erg waarderen. De manier waarop dit verhaal wordt verteld is vernieuwend en origineel en dat maakt het boek zeker bijzonder. Daarnaast is het verhaal inhoudelijk ook erg mooi. Natuurlijk wil je constant weten wat er met May is gebeurd, de zus van Laurel. Daar draait het boek ook grotendeels om. Maar daarnaast lees je ook hoe Laurel nieuwe vrienden maakt op school en hoe ze voor het eerst verliefd wordt. Doordat je wilt weten wat er met May is gebeurd, wil je continu doorlezen. Ik kon het boek dan ook moeilijk wegleggen. Ik vind Liefdesbrieven aan de sterren een heel erg mooi boek. Je moet wel even wennen aan de manier van schrijven, maar als je dat kan waarderen, dan is het boek zeker aan te raden.

Mening Danique V.:
Liefdesbrieven aan de sterren, een boek waar je ontzettend veel goede dingen over leest. Juist hierdoor was ik een beetje bang om in het boek te beginnen. Zou het boek nu wel aan mijn verwachtingen voldoen?
In het begin was ik eigenlijk verbaasd dat het ook écht alleen maar brieven waren. Ik heb nog nooit een boek gelezen dat op deze manier is opgebouwd. Elke brief is bedoeld voor een overleden persoon, allemaal bekende sterren. Vandaar ook de titel, liefdesbrieven aan de sterren. In eerste instantie dacht ik nog dat het echt de sterren aan de hemel waren, hoewel ze daar op de een of andere manier ook weer naartoe verwijzen. Alle sterren zijn immers dood en zitten natuurlijk ‘in de hemel’ boven ons, bij de sterren. Wat dat betreft vind ik de Nederlandse titel stiekem mooier dan de Engelse. Het allerleukste vond ik nog wel dat ze heel erg veel naar Kurt schreef, dat maakte mij direct enthousiast om door te lezen in het verhaal.
Het hele boek is eigenlijk een soort vloeiende lijn. Ik moest eigenlijk niet echt wennen aan de schrijfstijl door middel van brieven, op de een of andere manier zat ik daar direct in en vond ik het ook niet helemaal storend. Het scheelt ook heel erg dat er gewoon normale gesprekken in voorkomen. Daarnaast lijkt het op deze manier echt alsof je Laurel bent en niet alleen maar naast haar staat en toekijkt hoe ze alles meemaakt.
De gebeurtenissen zijn vrij typisch voor een high school meisje. Natuurlijk zijn sommige dingen een beetje aangedikt, maar over het algemeen zou iedereen dit kunnen overkomen. Het verhaal maakt het dan weer speciaal omdat je maar wat graag wil weten wat er gebeurd is met May.
Ik heb het boek, ondanks een drukke periode, vrij snel uit kunnen lezen. Wat heeft Ava Dellaira een ontzettend fijne schrijfstijl en ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op haar woorden. Een aanrader!

De bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine Ransom RiggsTitel: Liefdesbrieven aan de sterren
Auteur: Ava Dellaira
Verschenen: november 2015
Pagina’s: 384
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Originele titel: Love Letters to the Dead

bol-button

Rating: 4/5

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *