Column

Lezen, lezen, niet reageren

Hoe vaak heb ik wel niet dat ik Bloglovin’ aan het afstruinen ben en dan de een na de andere blog aanklik. Ik lees het artikel en klik vervolgens de blog weer weg om op Bloglovin’ weer het volgende artikel aan te klikken. Maar reageren, ho maar! Herkenbaar?

Al langer denk ik hier over na. Zelf vind ik het super leuk als mensen een reactie achter laten, dan weet ik tenminste echt hoe iemand erover denkt. Toch doe ik het zelf amper, of moet ik daar mijn bui voor hebben. Toen ik het ook bij Maaike las wist ik het zeker, ja hier zullen echt héél veel mensen last van hebben.
Een blog lezen, misschien wel elke dag, maar toch gewoon nooit reageren. Al is het maar een kleine moeite.
En de reden waarom? Dat heeft voor mij verschillende redenen.

 • Je moet ontzettend veel gegevens invullen én nog eens laten zien dat je geen robot bent. Laat-maar.
 • Je bent verplicht je google account, live account of wat dan ook in de voeren. Geen-zin-in.
 • Je moet ellendig lang naar beneden scrollen voor je eindelijk bij het reactie vakje komt.
 • Je moet via Facebook reageren. Nah, niet iedereen hoeft te weten dat ik in mijn studie uurtje blogs bekijk..
 • Het artikel is leuk om te lezen, maar ik heb gewoon geen flauw idee wat ik erover moet zeggen. “Leuk geschreven”
 • Precies wat ik wil zeggen, is al geschreven door iemand anders. (Wat maakt het eigenlijk uit, tsja..)
 • Ik ben het niet eens met het artikel dat is geschreven, maar voel me dan meteen weer zo lullig om dat te zeggen..
 • Of als laatste, ik heb gewoon geen zin om te typen en dingen in te voeren. LUI.

Natuurlijk zet ik mij er soms wel eens overheen. Ik weet hoe leuk het is om reacties te krijgen, dus zet ik zo nu en dan ook wel eens een reactie neer. Reacties maken mensen blij en blije mensen leven langer (dus kan je weer meer boeken lezen!). Misschien is het dan ook wel een ontzettend goed voornemen voor mezelf om misschien wat vaker te gaan reageren op blogs. Een leuke reactie waarmee ik aantoon dat ook ik een trouwe volger van sommige blogs ben, ook al weten ze het zelf niet eens. Of een reactie waardoor de persoon achter de blog weet dat zijn/haar artikel gewaardeerd wordt. Want wie wil er nou geen waardering voor het werk wat je erin steekt? Precies.

Herken jij jezelf bij deze punten?

Previous Post Next Post

32 Comments

 • Reply Nynke-Boudien maart 11, 2015 at 14:28

  Vroeger was ik echt iemand die ontzettend veel blogs las, maar nooit reageerde omdat ik dat ook teveel werk vond. Sinds ik een eigen blog heb, ben ik erachter gekomen hoe leuk en fijn het is als mensen een reactie achterlaten op je blog. Daarom laat ik nu tegenwoordig veel vaker reacties achter op andere blogs, omdat ik nu ook zelf weet hoeveel werk er zit in het schrijven van blogposts en ik wil graag mijn waardering uiten.

 • Reply Amy maart 11, 2015 at 14:32

  Haha, ik zag de naam van dit blogje en toen moest ik ook meteen denken aan het artikel van Maaike 😉 Ik merk ook dat ik vaker reageer op artikelen sinds ik zelf blog, maar juist niet op artikelen waar al +20 reacties op zijn… Denk dan altijd dat dat wordt toch niet meer gelezen door de schrijver. En toch vind ik het leuk om te reageren, al is het maar om te laten zien: ‘hey, ik las je artikel en ik vond het leuk’

 • Reply Renée maart 11, 2015 at 14:44

  Ik herken het wel! Ik probeer vaak te reageren, maar dan lees ik de blogs weer op mijn telefoon en gaat het weer mis…

 • Reply Mieke maart 11, 2015 at 15:06

  Ik herken het helemaal. Ook bij deze blog merk ik dat ik bijna elke post lees en toch niet reageer, dus bij deze 😉
  Ik weet eigenlijk ook niet zo heel goed waarom ik niet reageer. Misschien heb ik soms ook wel eens het gevoel dat mijn reactie geen bijdrage doet aan de post. Maar nu ik lees dat reacties op je post blij maken (wat ik zelf ook merk op mijn eigen blog) denk ik wel dat ik vaker reacties zal achterlaten. Want wie wil er nu niet nog een beetje extra leven om boeken te lezen? 😉

 • Reply Jacoline maart 11, 2015 at 15:10

  Ik laat soms geen reacties achter omdat ik daar ’s ochtends vaak geen tijd voor heb (of maar bij een paar) en ook omdat ik vaak niet weet wat ik moet schrijven of er inderdaad al zeven keer hetzelfde is geschreven door iemand anders.

 • Reply Leonie maart 11, 2015 at 15:13

  Heel herkenbaar! Heb zelf precies hetzelfde, weet toch vaak niet wat ik neer moet zetten of iemand anders heeft precies de reactie achtergelaten die ik wilde achterlaten. Ben het helemaal met je eens en ga ook proberen om vaker een reactie op de blogs die ik lees achter te laten!

 • Reply Nikita maart 11, 2015 at 15:25

  Ik probeer ook vaak te reageren, maar soms ben ik zelf ook gewoon lui. Of soms wil ik gewoon eventjes ontspannen en alleen maar lezen. Hoe leuk ik het zelf ook vind om reacties te krijgen, soms denk ik er niet bij na bij anderen…
  En net zoals Renée zegt, ik lees vaak blogs op mijn iPad en dan is dat een heel gedoe om te reageren, terwijl het op de pc wel snel en makkelijk gaat

 • Reply Emmy maart 11, 2015 at 15:47

  Heeeeel herkenbaar! Ik probeer wel vaak te reageren bij anderen, omdat ik het zelf ook heel leuk vind om reacties te krijgen. Maar wat ik echt irritant vind is dat ik bij wordpress.com sites vaak bij spam kom.. Weg reactie. Op een gegeven moment heb je dan geen zin meer om te moeite te nemen 🙁 #slecht

  • Reply Jantine maart 11, 2015 at 16:49

   Het heeft bij mij enorm geholpen dat ik een mailtje naar Akismet gestuurd heb. Nu komt het eigenlijk niet meer voor, op één blog na 😉 al geef ik toe dat ik daardoor vaak geen zin heb om daar te reageren, want dan moet ik wéér er ook nog achteraan mailen of mijn reactie uit de spam mag 🙁

 • Reply Kiki_leest maart 11, 2015 at 15:54

  Als ik de blogs lees op mijn tablet, lukt het me vaak niet om te reageren. Maar om er dan weer helemaal voor de computer aan te zetten… dat doe ik dus niet.
  Daarom probeer ik nu gewoon vaker achter de computer blogjes te lezen. Reacties zijn zo fijn om te krijgen!

 • Reply Joanydvv maart 11, 2015 at 16:30

  Ik reageer eigenlijk alleen maar wanneer ik het gevoel heb dat ik echt iets inhoudelijks te vertellen heb over de post. Bij reacties zoals ‘Leuke post’ of ‘Goed Geschreven’ twijfel ik altijd een beetje of de persoon de post wel echt gelezen heeft. Ik weet dat sommige bloggers vooral reageren om verkeer naar hun site te sluizen en zo’n nietszeggende reactie is dan bijna net zo erg als spam. Natuurlijk zijn alle reacties welkom, en vind ik complimentjes voor mijn posts ontzettend leuk, maar ik reageer zelf alleen op inhoudelijke reacties.

  Wat je derde punt betreft: Als je een artikel van begin tot eind hebt gelezen ben je toch meestal al aan het einde van de pagina?

  • Reply Danique V. maart 11, 2015 at 16:44

   Het is vooral op mijn telefoon, dan is het artikel klaar en op de een of andere manier komt er ontzettend veel tussen te staan (meestal reclame of andere plugins die op de computer aan de zijkant staan) en dan haak ik dus al snel af.

 • Reply Lisanne maart 11, 2015 at 16:45

  Leuk geschreven… 😉 haha! Nee, echt dit is zo herkenbaar. Vaak vind ik het lezen erg leuk, maar teveel gedoe om wat te schrijven. Ook omdat mijn tablet niet zo handig typt. Soms zet ik me daar overheen en doe ik wel wat moeite, zoals nu! Ik weet hoe leuk het is om ergens reactie op te krijgen, dus ga het wel meer proberen 🙂

 • Reply Yvette maart 11, 2015 at 16:49

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik merk dat er, vergeleken met het aantal views nauwelijks gereageerd wordt op mijn artikelen en reacties vind ik nou juist zo leuk! Het is wel waar wat je zegt, je hoofd moet er naar staan, ik heb soms gewoon de motivatie niet om reacties te verzinnen die inderdaad wat meer zijn dan ‘Leuk geschreven zeg’. Dus ja, herkenbaar allemaal! 🙂

 • Reply Jantine maart 11, 2015 at 16:51

  Ik reageer wel meer nu ik zelf een blog heb, en weet hoe fijn het is om reacties te krijgen – al reageer ik ook heel regelmatig niet. Bij mij is het een combinatie van het idee hebben dat ik niets toe te voegen heb (wat ik juist bij interessante blogjes vaak heb), en tussen het blogjes lezen zitten breien. Dat multitasken is een slechte gewoonte die ik mezelf nog steeds niet af heb kunnen leren. En als ik mijn handen al vol heb, typt het lastig!

 • Reply natasja maart 11, 2015 at 16:58

  heel erg herkenbaar, maar als ik zie dat er mensen zijn geweest bij de statistieken ben ik toch wel trots, of ze reageren of niet, het word bekeken. maar gelijk heb je iedere reactie is er eentje om trots op te zijn. Ik reageer meestal ook bij blogs die me aantrekken, en bewaar die dan zodat ik nog eens terug kan gaan lezen.
  leuke blog 😉

 • Reply Daantje loves to read maart 11, 2015 at 17:16

  Leuk artikel en heel herkenbaar. Meestal schrijf ik wel iets aardigs omdat ik zelf wel weet hoeveel tijd en energie het schrijven van een artikel kost. Ik hoop ook elke keer dat mensen op mijn blog ook vaker een reactie geven. Maar ja ik snap het ook wel, er zijn zoveel blogs… Dus tja….

 • Reply Cecily maart 11, 2015 at 17:23

  Zelf plaats ik meestal wel een reactie als ik daar zin in heb of de behoefte heb er iets over te zeggen. Ik vind het ook erg leuk reacties te krijgen op mijn blog, maar als ik ze mondeling krijg vind ik het soms ineens een beetje confronterend, omdat mijn blog best persoonlijk kan zijn en ik het dan ineens moeilijk lijk te vinden dat het openbaar is. Waar ik geen last van heb als ik reacties schriftelijk krijg.
  Soms zie ik ook mensen die reacties schrijven waarvan ik het nut niet inzie. Waarom zou je een reactie geven als je eigenlijk niks te zeggen hebt? Dat zou ik dan ook niet snel doen en kan ik niet echt waarderen. Ook ben ik niet zo gek op de mensen die je blog lezen en bij werkelijk ieder berichtje een reactie denken te moeten achterlaten.

 • Reply kim maart 11, 2015 at 18:12

  Haha! Zo herkenbaar! Ik lees iedere dag een handvol blogs, waaronder deze, maar reageren doe jk eigenlijk nooit. Dus bij deze een keertje wel! 🙂

 • Reply Emma maart 11, 2015 at 18:15

  Haha wat grappig dat je nooit reageert! Ik eigenlijk altijd wel, voor mij voelt het niet ‘af’ als ik geen reactie heb achtergelaten… En er valt altijd wel wat te zeggen over een post haha.
  X Emma

 • Reply tamara maart 11, 2015 at 18:29

  heel herkenbaar. ik reageer ook bijna nooit vooral niet als je er te veel moeite voor moet doen. maar waardeer het juist als mensen op mijn blog reageren. moet het toch vaker doen om een reactie achter te laten.

 • Reply Melissa Charlotte maart 11, 2015 at 18:41

  Ik herken het wel hoor. Zeker als ik artikelen op m’n telefoon lees, is het vaak onderweg en heb ik geen zin om te reageren. T scheelt wel dat op m’n computer de gegevens vaak al ingevuld staan. Wat ik soms wel vervelend vind, is dat je alleen maar via fb, twitter of wordpress kunt reageren. Hallo, ik blog via Blogger.. Dat vind ik dan wel jammer en dan heb ik er al geen zin meer in.

 • Reply beautifulday4makeup maart 11, 2015 at 19:49

  Gewoon reageren hoor. Op den duur ga je meer en meer variëren in je comments denk ik.

 • Reply Esther maart 11, 2015 at 20:11

  Ik herken dit heel erg. Ik probeer eigenlijk op deze site bij elke blog wel te reageren, omdat ik dat gewoon leuk vind. Maar af en toe reageer ik niet, en dan heb ik meestal last van een van bovenstaande punten. 🙂

 • Reply Jessica maart 11, 2015 at 20:14

  Ik herken mij er helemaal in. Heel soms betrap ik mij op de gedachte dat een ‘like’-knop soms wel handig zou zijn bij het reactie veld. Dus ipv een reactie door te ‘liken’ aan te geven dat je het artikel hebt gelezen en interessant vond.

 • Reply Karlijn maart 11, 2015 at 20:14

  Ik vind het herkenbaar! Vooral blogs lezen op mijn telefoon of tablet, reageren is dan (meestal) teveel gedoe. Wat ik nu doe is blogs waarop ik wil reageren weer als ongelezen markeren en later op de laptop nog een keertje lezen om te reageren. Iets meer werk, maar het ontvangen van reacties vind ik zelf ook erg leuk dus dat is de moeite wel waard 🙂

 • Reply Stephanie Verhoeven maart 11, 2015 at 20:38

  Ik heb hetzelfde probleem. Sinds kort ben ik zelf een blog begonnen en om mij in de blog-wereld te verdiepen, volg ik nu ook meerdere blogs. Ik ben een trouwe lezer, maar ik reageer inderdaad weinig. Het lange invulproces is soms een tegenhouder, maar bij mij is het eerder het wegvallen in de massa en geen feedback. Ik zeg niet dat ik op al mijn reacties een reactie terug wil, maar soms is een dialoog fijn. Bedankt om er mij weer op te attenderen dat ik meer moet reageren.. Gewoon omdat het mensen blij maakt 🙂 Groetjes

 • Reply mascha maart 12, 2015 at 08:38

  Ik probeer altijd te reageren. Maar ook ik ben lui… tsja slecht kwaaltje…
  En dan komt er somz ” leuk artikel” uit mn vingers…
  tsja. Soms voeg ik dan nog een paar woorden toe om te laten zien dat ik het stuk wel las.

 • Reply desiree maart 12, 2015 at 13:23

  Leuk geschreven!

  Nee geintje :p heel erg herkenbaar!!! Ik lees ook zoveel blogs dat ik er een fulltimebaan van zou kunnen maken overal op te reageren..

 • Reply Marloes maart 12, 2015 at 14:53

  Ja, heel herkenbaar! Ik lees vaak artikelen waar ik dan bijvoorbeeld wel onder zou kunnen zetten ‘fijne recensie’ of ‘jullie afgelopen week zag er leuk uit’ (bij een weekoverzicht), maar dan vraag ik me af wat dat toevoegt. Terwijl dat misschien wel leuk is om te lezen. Ik ga proberen iets vaker te reageren, zinnig of onzinnig ;).

 • Reply Zwartraafje maart 13, 2015 at 14:52

  Ik vind het zelf heel leuk wanneer mensen de moeite doen om me te laten weten wat ze van mijn blogposts vinden. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik dit zelf ook zo vaak mogelijk doe. Er kruipt natuurlijk wel wat tijd in (die ik niet met mijn thuis tussen een boek kan spenderen), maar als die mede-bloggers er half zo blij mee zijn, als ik wanneer ik een nieuwe reactie zie verschijnen … dan is het die extra moeite wel waard.

 • Reply SuusFoodie maart 14, 2015 at 22:22

  Het is ontzettend herkenbaar. Ik lees al jaren, maar reageren deed ik zelfden. Pas sinds een aantal maanden ben ik dat meer gaan doen! Vooral het punt dat je niet weet wat je moet zeggen herken ik me helemaal in. Is af en toe gewoon zo lastig 😛

 • Leave a Reply