Leon & Juliette
Boeken

Leon & Juliette – Annejet van der Zijl

Leon & Juliette is het boekenweekgeschenk van de Boekenweek 2020, geschreven door Annejet van der Zijl. Nog nooit eerder las ik een boek van haar en dit boek sprak me heel erg aan. Daarom besloot ik het te lezen en vertel ik je er meer over.

Waar gaat Leon & Juliette over?

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht – zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze..

Het korte verhaal Leon & Juliette is er een zoals ik het nog nooit heb gelezen. Dit boekje is een liefdesgeschiedenis waarin het leven van Leon en Juliette is gereconstrueerd, het is dus waargebeurd. Een nuchtere Hollandse jongen emigreert naar de Verenigde Staten om succesvol zakenman te worden en gaat wonen in Charleston. Hij verliefd op een getinte vrouw, een slavin genaamd Juliette. Iets dat in 2020 heel normaal is, was in 1818 geheel ongebruikelijk en vooral heel gevaarlijk. De twee trouwen, krijgen kinderen en leven een geheim en verborgen leven. Niemand mag weten van hun huwelijk want er zijn strenge regels.

Leon & Juliette zorgt ervoor dat ik non-stop aan het lezen ben’

Het verhaal weet iets bij me los te maken waardoor ik non-stop aan het lezen ben, ik kan er geen genoeg van krijgen. Annejet van der Zijl weet op een bijzondere manier het leven van de twee hoofdpersonen te omschrijven en kan je vertellen hoe het leven er anno 1818 aan toe ging in Charleston. Hoe groot de kloof tussen blank en getint is, wat voor invloed de slavernij heeft gehad en nog steeds heeft.

Nu de coronacrisis is uitgebroken heeft de CPNB, de uitgever van de boekenweekgeschenken, besloten om boekenweek om te toveren tot een boekenmaand. Tot de boekjes op zijn kan je de gehele maand maart het boekenweekgeschenk op de kop tikken als je voor €15 aan boeken koopt. Wat ik een erg fijne gedachte vind is het feit dat er ooit een uitgebreider boek van Leon & Juliette zal verschijnen, want ik ben me rot gaan Googlen nadat ik het boek uit had. Ik wil meer weten over deze bijzondere mensen en hun leven!

Lees hier alle recensies van de boeken van Annejet van der Zijl.

de Leon & Juliette

Titel: Leon & Juliette
Auteur: Annejet van der Zijl
Verschenen: maart 2020
Pagina’s: 96
Uitgever: CPNB

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *