Algemeen

Leesvoer: de invloed van boeken op Yara’s leven

Toen ik een jaar of 10 was kreeg ik boeken van mijn moeder die me altijd bij zijn gebleven. De ‘Op zoek naar dolfijnen’-serie. Ik verslond de boeken alsof ik nooit had gelezen. Tot op de dag van vandaag heb ik ze nog steeds. Rond mijn puberteit startte ik met de ‘Hoe overleef ik…’-serie, wat was dat leuk. Maar op den duur stopte ik met lezen. Het was weg. Ik was er klaar mee. Ik denk dat ik drie (!) jaar geen boek heb aangeraakt. Tot ik de ‘Twilight’-saga las, en toen ging het allemaal heel snel.

Twilight boeken

Ik was 15 toen ik hoorde van Twilight. Ik zat op dat moment in een rollercoaster: ik ging naar een andere school, een heel ander niveau doen op de middelbare school, ik was niet zo lang daarvoor verhuisd van een stad naar een dorp. Je begrijpt: ik stortte me op lezen. Het was alsof ik voor het eerst een leesboek aanraakte. De Twilight-serie las ik in minder dan 2 weken uit. Ik was geobsedeerd. Zo erg dat ik alle boeken in het Nederlands en het Engels kocht. De films heb ik allemaal gezien. Ik kocht zelfs de filmboeken. Ik vond het helemaal geweldig. Als ik daar op terugkijk dan denk ik ook zeker dat dit voor mij de grondlegger is voor mijn liefde voor Young Adult boeken.

Ander leven

Zoals ik al zei: ik bevond me in een heel andere fase van mijn leven omdat alles er zo anders uit zag. Nieuw huis, nieuwe woonplaats, nieuwe vrienden. Alles was anders. Ik was altijd heel onzeker geweest voor die tijd, maar doordat ik me volledig stortte op boeken lezen veranderde ik heel erg als persoon. Ik geloof er namelijk heel erg in dat boeken ervoor zorgen dat je een beter inlevingsvermogen ontwikkelt, maar ook dat je een grotere (rijkere) fantasie krijgt. Je kunt veel beter inleven in bepaalde situaties in het dagelijkse leven, maar je ontsnapt ook volledig in een boek of verhaal als je je daarvoor openstelt. Ik weet nog precies wat voor gevoel ik had bij De Hongerspelen, ik voelde me alsof Ć­k Katniss Everdeen was. Het was net alsof je even op vakantie was. Elke keer als ik een boek opensloeg bevond ik me in een hele andere wereld.

Ander leven

Tot op de dag van vandaag denk ik dat mijn keuze, toen ik 15 was, om boeken te gaan lezen mijn hele leven heeft veranderd. Natuurlijk zou ik niet bij Adorable Books zitten als ik niet was begonnen met lezen. Ik zou mijn geweldige vriendinnen en collega’s (Tedje, Danique E. en Danique V.) niet kennen. Behalve dat zou ik denk ik ook heel anders zijn geworden als persoon. Minder inlevingsvermogen wellicht. Minder fantasie ook. Minder geduld. Want zeg nou eerlijk: hoe lang je wel niet over een boek doet… Daar moet je echt geduld voor hebben! šŸ˜‰

Invloed van boeken

Ik zou me geen ander leven kunnen voorstellen op deze wijze. Ik weet niet beter dan dat ik lees. Op dit moment misschien niet zoveel als ik zou willen, maar ik doe het wel. En ik heb twee boekenkasten vol met geweldige boeken, waarvan ik de een nog mooier vind dan de ander. Ik kijk er met trots naar. Dit is wie ik ben. Ik houd van boeken. Van de geur van nieuwe (of juist hele oude) boeken. Van dat geluid als je je boek voor de eerste keer openslaat. Van dat gevoel als je een boek net hebt uitgelezen dat je diep, maar dan ook diep, van binnen heeft geraakt. Ik hou van het gevoel dat je huilend op de bank zit nadat je een goed verhaal hebt gelezen. Dat hartverwarmende gevoel als je juist een mooi verhaal hebt gelezen. De adrenalinekick na een onwijs spannend boek. De drang om meer, maar dan ook meer, te lezen. Dat gevoel dat je een boekhandel binnen loopt en in je handen klapt van blijheid. Je weet namelijk dat je nieuwe boeken gaat zien. En gaat kopen!

Boeken hebben mijn leven veranderd op zoveel vlakken. Ik ben dankbaar voor mijn keuze die ik maakte toen ik de Twilight-saga las. Die boeken heb ik nog steeds in mijn kast staan en soms pak ik ze vast en denk ik: ‘Dat was toen ik 15 was echt mijn leven’, en daarom hebben ze altijd een speciaal plekje in mijn hart.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven gehad?

Disclaimer: Zoals je ziet is er al een tijdje geen video verschenen op ons YouTube kanaal van mijn hand. Ik ben tijdelijk gestopt met video’s maken. Hoe en wat hoor je binnenkort, maar tot die tijd kun je genieten van leesvoer op zondag en natuurlijk kun je ook video’s bekijken die eerder zijn verschenen, want er staan bijna 50 video’s op ons YouTube kanaal!

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply Femke mei 1, 2017 at 09:12

    Wat een leuke post! Lezen heeft bij mij ook heel veel veranderd en ik heb het ook op mijn blog staan op de pagina ‘over mij’ maar wil het graag delen. Ik zat vroeger altijd bij leesondersteuning en ik las op school geen enkel boek echt voor mijn leeslijst, ik bladerde maar wat. Tot ik Spiderwick en Narnia in de kast zag staan. Toen begon ik lezen leuker te vinden maar ik heb eigenlijk de boeken die ik kocht niet gelezen. En toen… In de 2e klas moesten we een leesdossier bijhouden en ik had net The Iron Fey kunnen scoren, ik begon met lezen en toen liep het uit de hand, ruim 400 boeken en nog sowieso 200 niet gelezen mja oops… Dit was even in korte lijnen haha

  • Reply Marcia mei 1, 2017 at 10:07

    Ik heb de ‘Op zoek naar Dolfijnen’ serie vroeger ook gelezen, vond deze boeken echt helemaal geweldig! šŸ˜€

  • Reply Nikita mei 1, 2017 at 13:06

    Lezen heeft me al door zoveel geholpen! Door allerlei moeilijke periodes. Je ontsnapt letterlijk aan de wereld voor heel even, en dat maakt het zo fijn. Mensen vragen altijd aan mij hoe ik het overleef om zoveel te lezen, mijn antwoord is altijd hetzelfde : ‘Ik zou het niet overleven als ik niet zoveel mocht lezen’,

  • Leave a Reply