52 boeken in een jaar lezen
Boeken

Leesuitdaging: 52 boeken in een jaar lezen

Wil jij meer boeken lezen in een jaar? In 2020 heb ik de uitdaging ’52 boeken in een jaar lezen’ gedaan. Ik las in 2020 meer dan 52 boeken en het was een ontzettend goed leesjaar. In dit artikel geef ik tips hoe je je leesdoel kunt halen. Of je nu 52 boeken wil lezen of juist gewoon meer wil lezen.

Laatste update: maart 2024

52 boeken in een jaar lezen

Iedere week een boek lezen. Zou ik het redden, 52 boeken in een jaar? Ik heb mijn Goodreads account al helemaal erop ingesteld en zit nu al te fantaseren over alle momenten dat ik kan lezen. Met mijn kop thee op de bank, genietend van het boek terwijl het buiten vriest. Klinkt idyllisch, maar in de praktijk werkt het vaak toch anders. Boodschappen, afwas, moe van het werk, TV-kijken, sporten, vrienden. Hoe vaak ik ook roep: ik wil meer lezen… Heel vaak doe ik het niet! Hieronder mijn tips & tricks hoe je het wel haalt. Het maakt natuurlijk niet uit hoeveel boeken je leest, als je er maar plezier in hebt.

1. Begin je leesuitdaging  met een laagdrempelig boek

Een boek dat je misschien lang geleden al eens hebt gelezen of van een auteur waar je fan van bent. Kies een dun boek, of juist een fijn luisterboek. Meer inspiratie nodig? Neus eens rond in je lokale bibliotheek of in je lokale boekhandel!

2. Wees realistisch met het bepalen van je leesdoel

Kijk eens vooruit: hoe zag jouw 2019 eruit en hoe verwacht je dat 2020 eruit zal zien? Ik weet dat ik een paar keer op vakantie ga, maar dat het op werkgebied wel heel hectisch gaat worden. Ik reis 2x per dag met de trein (gemiddeld 30 minuten enkele reis onderweg) en sport elke dag. Als ik zo naar deze planning kijk, kan ik inschatten dat ik een uur per dag kan lezen (al weet ik heel goed dat ik er vaak geen behoefte aan heb: vermoeidheid, hoofdpijn of nog mijn hoofd vol met werk). Misschien zal ik nog even lezen als ik in bed lig of op de bank zit, maar ik moet hier echt tijd voor inbouwen.

3. Vertel de mensen met wie je woont dat je gaat lezen

Deel je je huis met mensen die niet lezen en word je vaak gestoord? Herkenbaar, mijn vriend houdt niet zo van lezen. Ik vertel hem dan ook altijd dat ik *nu even ga lezen* zodat hij weet dat hij me even niet mag storen. Woon je alleen? Blokkeer dan een bepaalde tijd om te lezen in je agenda.

4. Houd contact met mensen in je omgeving die ook lezen

Via Goodreads, ga bij een leesclub of lees samen met een vriend(in) het zelfde boek. Kun je je mening ook uitwisselen, en elkaar uitdagen!

5. Houd ergens je voortgang van je leesuitdaging bij

Dit werkt voor mij altijd super motiverend: zien hoeveel boeken ik heb gelezen. Wij houden dat op onze website bij, maar je kunt het in een notitieboekje bijhouden, via Goodreads of gewoon op je computer of smartphone in een kladblok-app. Als je ook erbij zet wanneer je het boek hebt gelezen en wat je ervan vindt dan kan je het zo nu en dan ook nog eens teruglezen en je mening over het boek opnieuw lezen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

2 Comments

  • Dewi

    Mijn doel is om 33 boeken te halen dit jaar. Sinds 2 jaar luister ik ook boeken. Vooral wanneer ik reis van en naar werk, wanneer ik opruim etc. Wanneer ik rustig ga zitten lees ik een boek. Misschien een idee? En ik luister vaak boeken die ik niet echt wil lezen of ik luister een hoofdstuk van een boek dat ik ook fysiek lees.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *