Lees jij legaal? - Adorable Books
Algemeen, Column

Lees jij legaal?

ret

Een discussie die de laatste tijd rondgaat. Het legaal, of illegaal lezen van een ebook. Het leek zo’n goed idee.. Het lezen van een boek op een soort mini ipad. Dat goede idee is nu geloof ik vervlogen. Want waarom een echt boek kopen, of een ebook kopen, als je het ook illegaal kan downloaden?

Het is zeker niet dat ik het aanspoor om illegaal te downloaden, maar ik denk wel dat een groot deel van jullie het doen. Ook hoor ik vaak mensen zeggen “ik download niet, ik krijg al deze ebooks van mijn collega’s”. Tsja, hoe denk je dat zij aan die 2000 ebooks komen? Het aanbod van illegale boeken via internet begint ook steeds groter te worden. Zelfs zo erg dat mensen ervan balen dat “het nieuwe boek na één dag nog niet gratis te downloaden is”. Is dit erg? JA! Als dit zo doorgaat zullen de echte boeken verdwijnen, net zoals dat zo ging met de Cd’s! (kijk naar Free record shop…)

esfd
Dat auteurs zich hier boos over maken is natuurlijk vanzelfsprekend. Mensen kapen zo hun boeken weg zonder ervoor te betalen. Onder andere tweet Simone van der Vlugt hier de afgelopen dagen regelmatig over. Hierboven staat een goed voorbeeld.

Ook las ik onder andere bij de NOS dat ze nieuwe manieren aan het bedenken zijn om de boeken legaal te krijgen. Zij gaven zelf als voorbeeld Spotify voor muziek, en Netflix voor films. Mensen zijn bereidt een klein bedrag per maand te betalen om zo een groot assortiment aan films en muziek te krijgen. Waarom kan dit niet ook voor boeken?
Nu praat ik natuurlijk alleen over Nederland. In Amerika bestaat dit systeem namelijk al! Op Oysterbooks.com kan je voor 10 dollar per maand onbeperkt ebooks lezen. Dus Nederland, waar blijft ons Oysterbooks?

sdg
De Social Bookcompany heeft een actie opgericht om legaal te gaan lezen. Het idee is dat tijdens de boekenweek zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk manieren gaan zeggen IK LEES LEGAAL! Op hun eigen website kan je meer informatie vinden over hun actie.

Natuurlijk kan ik het begrijpen dat jij, als mega leesfanaat, niet altijd het geld hebt om de boeken te kopen. Een andere tip is dan leen boeken bij de bibliotheek! Tegenwoordig heeft vrijwel elke bibliotheek de mogelijkheid om een ebook te lenen. Ook zij hebben een groot assortiment. Op deze manier is het legaal! Het is niet moeilijk en vaak hoef je je alleen maar even te registreren met je bibliotheekpas!

Een ander, en veel beter, alternatief is natuurlijk het kopen van échte boeken. Wie wil dit nou niet? Het hebben van een fijn echt boek in je handen, in plaats van een klein plastic dingetje waar je niet eens fatsoenlijk een bladzijde kan omslaan. Een echt boek is natuurlijk niet illegaal te verkrijgen (tenzij je hem steelt uit de boekenwinkel natuurlijk…), en ook nog eens goed voor de auteur zelf. Oja, en als we dan toch bezig zijn… Koop je boek dan bij een echte boekenwinkel in plaats van online. Zo kunnen wij er ook nog eens voor zorgen dat bepaalde boekenwinkels niet verdwijnen uit Nederland.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Emmy februari 7, 2014 at 06:30

  De cdmarkt is meer kapot gegaan door de internet verkoop dam door downloaden hoor! Maar ik snap het punt heel goed. Echter vind ik de meeste ebooks erg duur tov het papieren boek…. Maar zo veel op mijn ereader lees ik niet… Voornamelijk recensie-exemplaren of boeken die ik in de kast heb staan en even niet in mijn tas passen.

 • Reply Kelly februari 7, 2014 at 10:13

  Ik lees zelf altijd legaal. Ik vind een echt boek veel fijner lezen dan een boek op een scherm. Als boekenliefhebber staan de boeken ook erg leuk in mijn kamer.

 • Reply Ilse februari 7, 2014 at 12:30

  En zo is het! Ik heb dat stuk op het nieuws ook gehoord. En er was ook iets over bij de Wereld Draait Door, geloof ik. Of niet? Want ik heb dat idee van Netflix of Spotify voor boeken heb ik eerder gehoord! En dat was bij DWDD, of niet? Anyhow, ik wist niet dat er in Amerika al zoiets bestaat. Eigenlijk zou het me niet eens moeten verbazen.
  Eén ding kan ik in elk geval wél met trots zeggen. Ik. Lees. Legaal. PUNT

  • Reply Leonie februari 7, 2014 at 15:06

   Volgens mij was het ook bij het journaal/nieuwsuur 😉

 • Reply Leonie februari 7, 2014 at 15:05

  Ik vind dit een lastige discussie. Ik lees zelf legaal en heb misschien zo’n 3 ebooks illegaal gelezen. Dat komt omdat ik voornamelijk Engelse boeken wil lezen en deze lastig aan te schaffen zijn. Ik vind het niet vervelend, maar de iPad waar ik op lees is gezamenlijk dus dat is ook niet ideaal. Ik heb ook gewoon graag een echt boek in handen. Maar Engelse boeken aanschaffen in een boekenwinkel is een drama in mijn omgeving en dus eindig ik alsnog online. Bovendien zijn Nederlandse legale boeken ontzettend duur vergeleken bij de Engelse pareltjes die er bestaan. Als er zo’n dienst als Oystercards zou bestaan en ik had een ebook dan denk ik wel dat ik er gebruik van zou maken. We moeten gewoon Amerika wat meer achterna.

  Maar tot die tijd: ik lees legaal.

  • Reply Ilse februari 7, 2014 at 15:40

   Haha, goed zo! Maar misschien kan je ook Engelse boeken bestellen bij je boekhandel, net zoals dat je Nederlandse boeken kan bestellen. Ik weet dat eigenlijk niet, want ik heb het nog nooit geprobeerd. De Engelse boeken die ik heb, komen eigenlijk allemaal van Bol. Behalve drie boeken van Kelley Armstrong, omdat ik ze toevallig zag staan. Maar ik denk haast wel dat je gewoon kan vragen of ze die voor je willen bestellen in de boekhandel. =) Des te meer kans dat ze die boeken dan opnemen in hun assortiment. Als mensen er maar genoeg naar vragen! =)
   PS: ‘t Was inderdaad Nieuwsuur, inderdaad! Niet bij Eén Vandaag. =)

 • Reply Lisa februari 7, 2014 at 22:35

  Ik kan niet zeggen dat ik ALTIJD legaal heb gelezen, want dan lieg ik. De laatste jaren heb ik echter alleen nog maar legaal gelezen, dit komt ook omdat ik nu veel meer fysieke boeken koop (vroeger las ik altijd e-books). Ik lees ook alleen Engelstalige boeken, vroeger wou ik nog weleens een e-book downloaden als het boek niet in Nederland te koop was. Als het boek dan geweldig was, kocht ik het boek in print via het buitenland. Ik ben nu héél wat meer geld kwijt aan al mijn boeken, maar ik heb het er voor over!

 • Leave a Reply