Boekrecensies,  Non-Fictie

Leef! – Laura Maaskant

Leef Laura MaaskantTitel: Leef!
Auteur: Laura Maaskant
Verschenen: mei 2014
Pagina’s: 191
Uitgever: ten Have

In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose ‘kanker’.

Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar ‘gewoon’, met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura’s ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is ‘in goud veranderd’.

Mening over Leef!

Het boek vertelt het verhaal van Laura, een meisje dat op vijftienjarige leeftijd een onbekende vorm van kanker kreeg. Laura neemt je mee tijdens het proces naar de genezing. Ze vertelt hoe ze zich voelt en denkt na over het leven. Tijdens het lezen van dit boek, krijg je een goed beeld van hoe Laura over de wereld denkt. Het is mooi om te zien hoe haar gedachtengang is in deze moeilijke periode. Na een zware behandeling, wordt Laura geopereerd en vervolgens genezen verklaard. Ze maakt haar VWO af en begint aan een studie in Amsterdam. Net als ze de ziekte een beetje weet los te laten en weer durft te leven, krijgt Laura opnieuw slecht nieuws te horen. De kanker is terug en uitgezaaid naar haar longen. De genezingskans is klein en Laura besluit dat ze niet opnieuw het traject in wil gaan. Ze wil genieten van het leven en alles eruit halen, nu het nog kan.

Leef! van Laura Maaskant vond ik ontzettend aangrijpend boek. Ik vind alles in het boek heel mooi verwoord en je denkt ook na over de dingen die Laura vertelt. Je vraagt jezelf af hoe jij in het leven staat en wat jij zou beslissen in zo’n situatie. Laura komt op mij over als een erg sterke vrouw die al veel heeft meegemaakt. Ze weet de juiste woorden op papier te zetten waardoor je in het verhaal wordt gezogen en het boek niet meer weg kan leggen. Voor mij is het onvoorstelbaar wat zij meemaakt, ik heb ontzettend veel respect voor haar gekregen. Het is interessant om te lezen hoe zij omgaat met de situatie en wat zij belangrijk vind om nog in haar leven te doen voordat ze doodgaat. Want ze weet dat ze doodgaat, ze is immers ongeneeslijk ziek. Het lijkt me moeilijk om te accepteren dat er geen toekomst voor je is en dat de toekomst onzeker is. Je weet niet precies wanneer de tijd komt dat je moet gaan. Ik vind het bijzonder hoe Laura hiermee omgaat en hoe ze zelfs haar eigen begrafenis al heeft voorbereid. Leef! is een erg bijzonder en mooi verhaal, dat ik zeker kan aanraden. Het boek geeft een kijkje in Laura’s hoofd en je leest in wat voor een achtbaan ze leeft. Het boek heb ik in één dag uitgelezen.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *