Boeken,  Feelgood

Langste. Kerst. OOIT. – Lisette Jonkman

Lisette Jonkman is terug met haar langverwachte kerstboek: Langste. Kerst. OOIT. Ben je benieuwd naar dit boek en wat ik ervan vond? Lees dan de recensie van Langste. Kerst. OOIT. van Lisette Jonkman.

Waar gaat ‘Langste. Kerst. OOIT’ over?

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Ja, daar is ze weer! De koningin van de Nederlandse feelgood is terug. Lisette Jonkman weet van haar boeken altijd parels te maken, ik bedoel: zelfs het dankwoord is leuk om te lezen. Dit boek kwam door persoonlijke omstandigheden later uit dan de bedoeling was. Toen het boek eindelijk op mijn deurmat viel, kon ik niet wachten om er in te beginnen. De pot thee stond klaar, samen met heel veel chocolade, en ik kroop onder mijn kleedje op de bank om te beginnen in Langste. Kerst. OOIT.

Langste. Kerst. OOIT. is gebaseerd op de bekende film Groundhog Day. In deze film beleeft de hoofdpersoon dezelfde dag steeds opnieuw. En weer opnieuw. Zo ook Noëlle Mus (erg creatief bedacht, complimenten Lisette). Noëlle houdt van kerst. Ze lééft voor kerst. Ze is geboren met kerst! Haar kerstdiner is altijd tot in de puntjes verzorgd en geregeld. Het eten is het perfect, het kleurenschema is perfect en de cadeautjes zijn – in het juiste kleurenthema – ingepakt. Maar dan valt Eerste Kerstdag volledig in het water. Haar vlees wordt opgegeten door de honden van de buurvrouw (hoe verzin je het!), haar hoogzwangere zus gaat bevallen tijdens het kerstdiner en tot overmaat van ramp vliegt de kersttafel ook nog eens in de fik. Om nog niet over de ontmoeting met Noëlles ex te spreken. Kortom: Noëlle wil dat de dag zo snel mogelijk voorbij is en dat het morgen is. Maar dan wordt ze wakker en is het wéér Eerste Kerstdag.

‘De koningin van de Nederlandse feelgood is terug. En hoe!’

Het concept van dit boek is erg grappig. Ik hou ervan als er met tijd wordt gespeeld in boeken en films, dus daar heeft Langste. Kerst. OOIT. al een streepje voor. Het boek speelt als een film in je hoofd af en ik denk dat dit verhaal het ook heel goed zal doen op het witte doek. Bovendien weet Lisette een heerlijke kerstsfeer neer te zetten en hilarische gebeurtenissen op te tekenen. Daar is ze altijd erg goed in. Hardop lachen gegarandeerd dus. Maar het blijft niet bij alleen lachen, en dat vind ik het sterke van dit boek. Noëlle heeft iets heftigs meegemaakt waar je gaandeweg meer over te weten komt.

Langste. Kerst. OOIT. is typisch zo’n boek om in de decembermaand te lezen, je vliegt letterlijk door het boek heen. Het enige minpunt vind ik dat sommige dialogen en stukjes te veel op elkaar leken, waardoor ik geneigd was om vluchtiger over deze stukken tekst te gaan. Maar verder: kopen dit boek, daar ga je geen spijt van krijgen!

Pluspunten
+ Leest lekker weg
+ Diepgaande thema’s, zoals liefdesverdriet en rouw
+ Heerlijk kerstboek

Minpunten
– Valt soms in herhaling waardoor je de neiging krijgt vluchtig te lezen

Heb jij Langste. Kerst. OOIT. al gelezen? Bestel hem hier op Bol.com!
Bekijk hier alle boeken van Lisette Jonkman

langste kerst ooit

Titel: Langste. Kerst. OOIT.
Auteur: Lisette Jonkman
Verschenen: oktober 2022
Pagina’s: 265
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *