Tips

Langer achter elkaar lezen: zo doe je dat!

Je herkent het vast wel: nog even lezen voor het slapengaan, maar na drie bladzijdes vallen je ogen al dicht. Of even lezen overdag: maar je wordt continu van je boek gehaald. Het kan soms heel frustrerend zijn! Zeker als je jezelf hebt voorgenomen om een keer wat langer achter elkaar door te lezen. Bijvoorbeeld omdat je een bepaald boek uit wil hebben, of juist omdat je even me-time wil inplannen. Ik geef je vandaag tips hoe je (ongestoord) langer kan doorlezen.

Laatste update: april 2024

Tips om langer achter elkaar te lezen

1. Zonder jezelf af

Misschien overbodig om te zeggen, maar wanneer je voor een langere tijd wil lezen, is het handig om op een rustig plekje te gaan zitten waar je niet gestoord kan worden. Dus niet in de woonkamer terwijl je vriend naast je zit of in een drukke koffiebar (behalve wanneer je natuurlijk jezelf heel goed kan afsluiten van de buitenwereld ;-)).

2. Zet je telefoon op stil

Let’s be honest: onze telefoon is misschien nog wel de grootste afleiding van het lezen. Er bestaan apps die je kan gebruiken om geconcentreerd te werk te gaan voor een tijd die je zelf kan instellen. Je kunt ook je telefoon op stil zetten of helemaal uit. Wat ook kan helpen is de telefoon in een andere kamer neerleggen.

3. Plan een leesavondje in

Vlak voor het slapen gaan is misschien niet zo handig wanneer je een drukke dag erop hebt zitten. De kans op in slaap vallen is dan namelijk sterk aanwezig. Maar wat nou als je een leesavond inpland? Wanneer je die momenten voor jezelf vastlegt, ben je geneigd om je er eerder aan te houden.

4. Zorg voor voldoende eten en drinken

Wat ik altijd handig vind, is om een enorme fles te vullen met water (of thee in een thermosfles!), zodat ik niet telkens hoef op te staan om mijn drinken bij te vullen (ja, lui). Wanneer je er ook voor zorgt om een aantal snacks binnen handbereik neer te leggen, dan is de kans groot dat je langer kan doorlezen!

5. Koptelefoon

Je hoeft niet eens muziek te luisteren als je dat niet fijn vindt tijdens het lezen, een noise cancelling koptelefoon kan er ook voor zorgen dat jij je kan afsluiten voor omgevingsgeluid. Dit zorgt ervoor dat jij veel geconcentreerder kan lezen! En daarnaast zijn koptelefoons ook een gaaf accessoire, dus win-win!

6. Maak een wandeling tussendoor

Ik kan me voorstellen dat je niet uren achter elkaar kan lezen, daar zou ik zelf ook hoofdpijn van krijgen. Daarom is het een idee om tijdens het doorlezen, af en toe een lees break te houden. Loop een korte ronde buiten, frisse lucht zal ervoor zorgen dat je daarna weer heerlijk in je boek kan duiken!

7. Organiseer een leesmiddag of -avond

Houdt jouw bestie ook van lezen? Dan is het leuk om samen een moment te plannen in de maand om een middag of avond te gaan lezen. Samen lezen stimuleert mij altijd enorm om eens goed in een boek te duiken. Ook leuk om daarna met elkaar de boeken te bespreken!

Hoe lees jij langer achter elkaar?

Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen: 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *