Boekrecensies,  Young adult

De Kristallen Sleutel (Out There #1) – Manon Spierenburg

De Kristallen SleutelTitel: De Kristallen Sleutel (Out There #1)
Auteur: Manon Spierenburg
Verschenen: 15 oktober 2015
Pagina’s: 288
Uitgever: Luitingh Sijthoff

Vier jongeren en twee volwassenen worden wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien. Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam maar zeker begint het Olivia en de anderen te dagen. De waarheid is ijzingwekkender dan ze dachten, en ze willen niets liever dan terug naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze eerst hun grootste angsten en diepste geheimen onder ogen zien…

Mening over De Kristallen Sleutel

Wanneer vier jongeren en twee volwassenen wakker worden op een onbekend eiland, weten ze allemaal niet wat er is gebeurd. Hoe zijn zie hier in godsnaam terecht gekomen en hoe komen ze weer terug naar huis? En waarom zien sommige er opeens heel anders uit? Ze proberen erachter te komen waar ze zijn aangekomen en wat er allemaal is gebeurd, want ze herinneren zich lang niet alles. Wanneer ze bij het kasteel aankomen, wordt alles een stuk duidelijker. Hun gedachtes komen terug en ze krijgen te horen waar ze precies zijn beland. Ze willen niets liever dan terug naar huis gaan, maar dat is nog niet zo simpel als het lijkt.

Eerlijk? Dit boek is me enorm tegengevallen. Ik vond het echt super vaag en ik kon totaal niet in het verhaal komen. Het leek me zo’n tof boek omdat het werd vergeleken met Lost, een van mijn favoriete tv-series. Het enige wat je met Lost kan vergelijken is dat ze op een ‘onbekend’ eiland zitten en dat je af en toe terugblikken leest. Verder helemaal niks. Op het eiland zitten een aantal bekende figuren die heel cliché worden beschreven, waardoor je meteen weet over wie het gaat. De popster bijvoorbeeld, verwees heel sterk naar Michael Jackson. Ik ergerde me daar enorm aan, geen idee waarom. Het idee is leuk: vier jongeren en twee volwassenen die wakker worden op een onbewoond eiland en uitzoeken waar ze zijn, maar de figuren en personages zijn zo vaag dat ik niet echt een band met het verhaal kon krijgen. Pas tegen het einde werd het boek echt spannend, maar ik was eerlijk gezegd blij toen ik het verhaal uit had. Ik lees ook heel veel enthousiaste recensies over dit boek, maar mij hield het eerlijk gezegd niet zo in zijn greep. De schrijfstijl was iets waar ik heel erg aan moest wennen en sommige personages deden erg jong aan, waardoor ik me te oud voor het verhaal voelde. De Kristallen Sleutel is deel 1 van de serie Out There. Eerlijk gezegd weet ik nog niet of ik het tweede deel ga lezen, al moet ik zeggen dat het einde wel een enorme cliffhanger had. Misschien moet ik me eraan wagen, in de hoop dat het tweede deel mij meer kan boeien.

Rating: 2,5/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *