Boekrecensies,  Kookboeken

Kookboek voor een rustige buik – Mirte Kaan

rustigebuik1
Koken en eten is voor mij niet zo eenvoudig als voor andere mensen. Ongeveer vier jaar geleden kwam ik erachter dat ik PDS heb. PDS staat letterlijk voor ‘prikkelbare darm syndroom’. Kort gezegd komt het erop neer dat mijn darmen overgevoelig zijn en ik heftig reageer op bepaalde voeding. Wanneer ik kook moet ik heel veel ingrediënten vermijden zodat ik zo min mogelijk buikpijn heb. Mirte Kaan heeft een boek geschreven om mensen met PDS te helpen met maaltijden waarvan ze geen buikpijn krijgen. Natuurlijk was ik meteen benieuwd naar het Kookboek voor een rustige buik.

rustigebuik3
Mirte Kaan is voedingsdeskundige en gek op eten. Zelf heeft ze PDS waardoor ze besloot een boek te schrijven voor mensen die hetzelfde hebben als haar. Kookboek voor een rustige buik is gebaseerd op de FODMAP-methode, waarbij je bepaalde voeding vermijdt. In het boek staat nuttige informatie over wat PDS precies inhoudt, hoe je ermee om kunt gaan en waar je op moet letten bij voeding. Alles staat super duidelijk en overzichtelijk uitgelegd. Ik wist dat ik bepaalde voeding beter kon vermijden (ik krijg bijvoorbeeld heel erg veel last van uien, scherpe kruiden, kool en knoflook), maar van sommige dingen wist ik niet dat je met PDS daar ook last van kon hebben. Naast de benodigde informatie en tips staan er ook een heleboel recepten in en daar ben ik héél blij mee!

rustigebuik4
Mirte merkte dat er nog vrij weinig bekend was over het FODMAP dieet in Nederland, dus besloot ze daar verandering in te brengen. Ze schreef dit kookboek en samen met een Nederlandse diëtiste vormt ze de FodmapFoodies, het Nederlandse platvorm voor het Fodmap dieet. Voor- en achterin het boek vind je een handige lijst waarop staat welke voeding FODMAP-arm en FODMAP-rijk is. Mensen met PDS kunnen dus het beste gaan voor ingrediënten die FODMAP-arm zijn. Handig om in één overzicht te zien welke ingrediënten je kan gebruiken in een maaltijd.

rustigebuik5
Het boek is onderverdeeld in verschillende maaltijden op een dag. Zo vind je allereerst een aantal pagina’s met ontbijtjes. De recepten vind ik er heel inspirerend uitzien en daarnaast zijn ze niet moeilijk. De ingrediënten kun je – thank god – gewoon in de supermarkt verkrijgen. Je hoeft dus niet meteen allemaal speciale boodschappen in huis te halen. Er staan zowel snelle, makkelijke als uitgebreidere recepten in.

rustigebuik6rustigebuik7
Ik vind de vormgeving en fotografie echt prachtig in het boek. Daarnaast is het kookboek lekker flexibel en niet te dik. Je kunt het daardoor makkelijk openslaan op de juiste pagina wanneer je een recept uitvoert.

rustigebuik8rustigebuik9
Natuurlijk is dit kookboek ook geschikt voor mensen die geen last hebben van PDS. De recepten die erin staan zijn ontzettend lekker, gevarieerd en daardoor ook geschikt als je geen klachten hebt.

rustigebuik10rustigebuik11
Het Kookboek voor een rustige buik is het eerste uitgebreide Nederlandse kookboek volgens de FODMAP richtlijnen. Er staat veel informatie in over het FODMAP dieet, maar ook andere tips voor een rustige buik. Mirte Kaan: “In Nederland eten we vaak stamppot of pannenkoeken: met een paar aanpassingen en tips uit dit kookboek kan je deze nog steeds lekker maken maar dan FODMAP arm. Ook mensen die houden van de internationale keukens worden blij van dit boek: zelf kruidenmengsels maken zonder ui of knoflook en curry’s zorgen voor wat meer pit!”. Ik zelf ben vooral erg benieuwd naar deze kruidenmengsels, omdat ik deze bijna altijd vermijd waardoor mijn eten al snel weinig smaak heeft.

rustigebuik12 rustigebuik13
Mirte’s doel is FODMAP voor iedereen met PDS in Nederland duidelijk en leefbaar maken. En dan vooral op een lekkere manier. “Eten moet lekker zijn en plezier geven. Het moet niet een te grote stressfactor of negatief aandachtspunt worden”, vertelt Mirte, “Met PDS kan je wellicht niet alles eten zonder hier klachten van te krijgen, maar focussen op wat je wél kan eten werkt vaak veel beter en geeft rust en plezier tijdens de maaltijd.”

rustigebuik2
Het Kookboek voor een rustige buik van Mirte Kaan is niet alleen inspirerend en informatief, het staat boordevol met heerlijke recepten waar mensen zoals ik ontzettend blij van worden. Het kookboek is vanaf nu te koop o.a. bij Bol.com en kost €22,50. Het boek is ook als e-book verkrijgbaar voor €15,99.

5 Comments

  • Sabine

    Lijkt me een interssant en nuttig boek! IK heb ook PDS maar er de laatste jaren wel minder last van. Sinds ik in Colombia woon heb ik er weer meer last van, dat komt door het andere eten en de andere manier van klaar maken denk ik. Ik denk ook dat het FODMAP dieet daarom voor mij niet haalbaar zou zijn hier, of ik moet er extreem veel moeite voor doen. Maar ben toch wel benieuwd naar de producten en recepten!

  • Vivian

    Wat goed dat hier een kookboek voor is geschreven! Ik heb zelf ook darmproblemen maar van een heel ander kaliber, maar het lijkt me erg fijn om in ieder geval zeker te weten dat je hier lekker mee kunt eten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *