Boekrecensies,  Kookboeken

Kookboek: Saté & Bier

satebier2
Ook de Adorable Boys krijgen zo nu en dan de kans om een boek te recenseren voor Adorable Books. Toen ik zag dat het kookboek Saté & Bier werd uitgebracht, moest ik meteen aan mijn vriend denken. Vandaag recenseert Thijs het kookboek Saté & Bier van Monica Betist en Hans Tönissen.

14063373_1129859057077701_1801538969_n
‘Saté & Bier’. Als ik dat lees, dan denk ik aan mannen. Laten we eerlijk zijn: het is op een zomeravond toch vaak de man die bij de grill staat om de spiezen om te draaien. In z’n linkerhand een vleestang, in z’n rechterhand een fles bier. ‘Saté & Bier’, een boek voor mannen.

satebier3satebier4

Het idee voor dit boek is ontstaan uit de expertise van twee vrienden die studeerden in Nijmegen. Hans Tönissen (biersommelier) en Monica Betist (satéliefhebber en –kenner). Op één van de traditionele, grote barbecues die zij organiseerden ontstond het plan om hun beide specialisaties te gebruiken voor een boek.

Dat is buitengewoon goed gelukt. Watertanden, dat doe ik als ik het boek opensla. Als man, liefhebber van barbecue en bier, is het een genot om dit boek te lezen. Lekkere bieren met op het eerste gezicht heerlijke recepten. De plaatjes en de bierschema’s maken het geheel compleet.

satebier6satebier7

Inmiddels weet ik hoe een goed speciaal biertje proeft. Ik heb bijna 500 verschillende bieren gehad in mijn leven en dat maakt zo’n boek nog leuker. Ik herken bierstijlen als ‘Geuze’, ‘Kölsch’ en ‘Oatmeal Stout’ en weet ook hoe ze smaken. Bier combineren met specifieke satésoorten heb ik nog nooit gedaan, maar ik kan me er alles bij voorstellen dat het lekker is.

Het enige wat nog mist aan het boek zijn wat mij betreft de experimentele bieren. Brouwerijen experimenteren tegenwoordig veel met bijzondere ingrediënten in het bier. Chilipepers, koriander of mango in bier komt steeds vaker voor. Een sateetje met een chilibiertje lijkt me geen verkeerde combinatie.

satebier8 satebier9

Al met al een leuk (kook)boek voor lezers die van grillen en barbecueën houden. Als het lekkere weer van de afgelopen dagen aanhoudt, dan zet ik binnenkort de barbecue aan!

Rating: 4/5

Het kookboek is vanaf nu te koop bij o.a. Bol.com en kost €22,50!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *