Kobo Clara HD
e-reader

Review: de nieuwe e-reader van Kobo – de Kobo Clara HD!

Sinds kort heb ik de Kobo Clara HD in huis, de nieuwste e-reader die uitgebracht is door Rakuten Kobo. Ik ben een groot liefhebber van de Kobo e-readers, zeker de laatste jaren. Ze zijn enorm mooi, gebruiksvriendelijk, dun en lezen fijn. Nu vertel ik je in dit artikel mijn eerste indruk. Vier jaar terug kocht ik mijn eerste e-reader van Kobo en vanaf dat moment wist ik: de e-readers van dit merk zijn geweldig!

Waar zit de aan- en uitknop?

De allereerste gedachte die ik had was: help, waar is de aan- en uitknop? Bij mijn huidige e-reader zit deze bovenaan, ik weet dat hij bij mijn schoonmoeder achterop zit. Hier zit hij weer ergens anders: onderop. Je drukt hem kort in en hij gaat aan. Door hem éénmaal in te drukken gaat hij in de slaapstand en als je hem langer ingedrukt houdt gaat hij uit. Handig dat hij nu onderop zit, bij mijn oudere e-reader zit dit bovenop en soms drukte ik het per ongeluk in tijdens het lezen.

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD

De interface blijft herkenbaar hetzelfde

Het fijne aan Kobo is dat hun interface door de jaren heen vrijwel niet aangepast is. Er zijn handige toevoegingen gedaan, maar ook in deze e-reader weet ik snel mijn weg te vinden. Een e-book kun je op de Kobo zetten door middel van Wi-Fi (je kunt e-books kopen via je bol.com account) maar je kunt ze natuurlijk ook gemakkelijk op je e-reader zetten door middel van het bijgeleverde kabeltje. Ik maak nog steeds fanatiek gebruik van de laatste mogelijkheid. Je kunt, net zoals bij de voorgaande Kobo e-readers, je leesstatistieken helemaal bijhouden en dat is voor mij destijds de keuze geweest waarom ik een Kobo e-reader kocht en niet een ander merk. Hoeveel uur heb je over het boek gedaan? Hoeveel uur heb je in totaal gespendeerd aan lezen? Leuke feiten!

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD

Wat technische feiten over de Kobo Clara HD

De Kobo Clara HD heeft maar liefst 8 GB aan opslagruimte, wat staat voor ruimte voor ongeveer 6.000 (!) e-books. Hij is aanzienlijk licht (166 gram) en heeft een klein scherm waardoor hij gemakkelijk mee kan in je tas. Het meest fijne aan deze e-reader is de ComfortLight PRO technologie. Je kunt namelijk het beeldscherm geel maken waardoor je heel prettig kunt lezen. ’s Avonds is dat een enorme uitvinding, maar ook overdag kan ik hieraan wennen. Je kunt dit automatisch instellen of handmatig. Dit is allemaal gemakkelijk aan te passen in het menu bovenaan de e-reader. Het lezen lijkt ook een stuk sneller te gaan dan ik gewend ben, en dat vind ik fijn. Een bladzijde omslaan ging nog nooit zo snel!

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD

Links: de Kobo Clara HD (2018), rechts de Kobo Glo (2014)

Conclusie: is de Kobo Clara HD het kopen waard?

Natuurlijk zet ik wat punten tegen elkaar af om te aanschaf wat makkelijker te maken. Ik heb de e-reader langere tijd mogen testen en kwam tot de conclusie dat het zeker een groot voordeel is om met een luxere e-reader te lezen.

Pluspunten:

 • De Kobo Clara HD is heel gebruiksvriendelijk, door het meegeleverde kabeltje en de mogelijkheid van WiFi om boeken in te laden.
 • De ComfortLight PRO technologie zorgt voor leesgemak en maakt ’s avonds laat in bed lezen een stuk aantrekkelijker.
 • De opslagruimte is aanzienlijk groot met 8 GB. Nu verwijder ik vaak e-books nadat ik ze heb gelezen, maar voor mensen die dit bewaren is het handig.
 • De e-reader is compact, dun en kun je altijd met je meenemen. Hij weegt helemaal niks!

Minpunten:

 • De e-reader is niet (spat)waterproof. Als je hem in de omgeving van water wil lezen (lees: zwembad, strand), dan is dat toch best een risico.
 • De prijs kan mensen wat afschrikken (€129,99), maar als je erbij stilstaat: je krijgt voor dit bedrag een hele gebruiksvriendelijke e-reader die een fijne leestechnologie heeft en waar veel e-books op kunnen.

Kobo Clara HD

Ik ben enorm enthousiast geworden over de e-reader en kan hem zeker aanraden. Hij kost €129,99 en dat vind ik een schappelijke prijs voor een goede kwaliteit e-reader. Het enige minpunt is dat de Kobo Clara HD niet waterdicht is. Ik ben nogal onhandig en vind het fijn als producten (spat)waterproof zijn. Toch kan dit minpunt niet afwegen tegen de positieve punten! Benieuwd geworden? Je kan hem hier bestellen!

5 Comments

 • Bianca

  Hoi, ik heb deze cadeau gedaan aan mijn vader. Maar klopt het dat hij nooit helemaal uit gaat? Als we de uitknop ingedrukt houden, dan blijft de kaft van het boek dat hij aan het lezen is zichtbaar. Ik heb zelf nog de Sony.. die gaat gewoon helemaal uit…

 • Bianca

  Hoi, ik heb deze cadeau gedaan aan mijn vader. Klopt het dat hij nooit helemaal uitgaat? Als we de uitknop indrukken, dan blijft de kaft van het boek dat hij ah lezen is in beeld. Klopt dat? Ik heb zelf een Sony, die gaat gewoon helemaal uit. Ik blijf het nl een beetje raar vinden 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *